STANOVI ZA 12 PORODICA - Volim Podgoricu

STANOVI ZA 12 PORODICA

Predstavnici Opštine Danilovgrad, Ministarstva rada i socijalnog staranja i njemačke organizacije Help potpisali su danas Memorandum o saradnji, kojim je predviđena izgradnja 12 stanova za socijalno ugrožene, a vrijednost projekta koji će biti sproveden u narednoj godini je skoro 185 hiljada eura.

Kako je saopšteno, Help je prijavio projekat kod njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, kroz Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu za projektnu komponentu „Izgradnja 12 stanova“ u Crnoj Gori za finansijsku 2019. godinu, a taj resor će obezbijediti 94 hiljada eura, Opština Danilovgrad 60 hiljada eura i Ministarstvo rada i socijalnog staranja 30 hiljada eura.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je projektom predviđeno rješavanje stambenog pitanja za 12 porodica, od čega su dvije porodice djece bez roditeljskog staranja iz Dječijeg doma Mladost.

„Poslije rata, ovo je prvi put da imamo izgradnju 12 stanova za potrebe socijalnih slučajeva. Projekat će doprinijeti da postojeći stanari zgrade u kojoj radimo 12 stanova imaju pristojne uslove za život. Regulisaćemo krovnu konstrukciju, ako bude mogućnosti i fasade. Nadam se da ćemo za par mjeseci biti u prilici da zajednički uručimo ključeve“, rekla je Kovačević.

Prema njenim riječima, na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta su donesena sva dokumenta koja su potrebna za realizaciju projekta.

„Donijeli smo Strategiju socijalnog stanovanja, Pravilnik, formiraćemo ovih dana Komisiju od predstavnika svih parlamentarnih stranaka u lokalnom parlamentu i želimo da na transparentan i pošten način da izvršimo raspodjelu deset stanova, a dva stana će Ministarstvo raspodijeliti u saradnji sa Centrom za socijalni rad“, istakla je Kovačević.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purušić, kazao je da taj resor rado pomaže projekte koji, kako je rekao, znače bolji život za građane ugrožene socijalnim statusom.

„U okviru projekta smo obezbijedili sredstva da izgradimo dva stana za djecu koja će napustiti Dječiji dom Mladost, bilo zbog toga da u lokalnoj zajednici budu socijalno zbrinuti, ili da zbog godina života napuštaju tu ustanovu“, pojasnio je Purušić.

Kako je istakao, trend u politici tog resora je da djecu bez roditeljskog staranja socijalizuju u lokalnoj zajednici na način da budu osposobljeni za samostalni život u društvu.

„Trudićemo se, sa našim socijalnim partnerima, da toj djeci obezbijedimo i radni angažman, mogućnost da se potpuno integrišu u lokalnu zajednicu“, istakao je Purišić.

Regionalni koordinator Help-a, Klaus Mok, kazao je da u toj organizaciji obično reaguju kad im dolaze zahtjevi za pomoć iz Opštine za socijalno ugrožene.

„Ponosni smo da imamo mogućnost da učestvujemo u ovakvom projektu. Radujem se što će ovi ljudi biti u mogućnosti da se usele u nove domove“, istakao je Mok.

Očekivano vrijeme realizacije projekta je od februara do decembra naredne godine.

Pr centar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com