LJIGAVCI OTROVNI! Povlači se veliki broj igračaka sa našeg tržišta! - Volim Podgoricu

LJIGAVCI OTROVNI! Povlači se veliki broj igračaka sa našeg tržišta!

Sa crnogorskog tržišta biće povučen veliki broj igračaka zbog prisustva hemikalija koje su štetne po zdravlje, među njima i čuveni “ljigavci”.

Sanitarna inspekcija je ovog i prošlog mjeseca iz 22 prodavnice uzela za laboratorijska ispitivanja 77 uzoraka igračaka, od kojih 10 na prisustvo bora, a ostalih na prisustvo ftalata.

“Dostavljeni rezultati ispitivanja od strane laboratorija – Centra za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica i Instituta za javno zdravlje Podgorica su pokazali da je neispravno – nebezbjedno 20 uzoraka na prisustvo ftalata od propisanih i osam uzoraka (igračka ljigavac) na prisusustvo bora zbog povećane koncentracije od propisane”, saopšteno je juče iz Uprave za inspekcijske poslove, pojašnjavajući da se ta hemikalija inače koristi da bi igračka bila ljepljiva.

Evropska unija je donijela stroge propise koje se odnose na igračke koje sadrže ftalate. Neka eksperimentalna istraživanja na laboratorijskim životinjama su pokazala da postoji mogućnost da ovi ftalati mogu izazvati oštećenja reproduktivnog sistema.

“Nakon dobijenih rezultata analiza inspektori su obavijestili subjekte nadzora (uvoznici i distributeri) koji su dobrovoljno zabranili dalju distribuciju igračaka i preduzeli povlačenje iz prometa od svih trgovaca kojima su prodali igračke, a zatim u štampanom mediju objavili i objavljuju podatke o neispravnosti igračaka kako bi potrošači mogli da vrate kupljenu igračku u objekat u kojem su je kupili uz povraćaj novca”, pojasnili su iz Uprave.

Upozorili su da ukoliko oni to dobrovoljno ne urade, onda se pristupa represivinim mjerama.

Na sajtu potrosac.me može se vidjeti da je među igračkama za koje je nedavno utvrđeno da se nalaze na crnogorskom tržištu, a da su štetne po dječje zdravlje i lutka „Beauty girl”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com