Oni su POMOGLI 8.000 gradjana u nevolji za 11 mjeseci! “Nadamo se da niko neće zvati za praznike” - Volim Podgoricu

Oni su POMOGLI 8.000 gradjana u nevolji za 11 mjeseci! “Nadamo se da niko neće zvati za praznike”

Za prvih 11 mjeseci ove godine zaposleni u Operativno-komunikacionom centru 112 obezbijedili su pomoć za skoro 8.000 građana koji su bili u nevolji. Na osnovu informacija koje u Centar stižu, Uprava policije, Hitna i Služba zaštite, pomagale su u svim djelovima Crne Gore. I to ne samo našim državljanima, već i strancima kod nas. Ni za praznike, kako su najavili, neća odmarati, ali se nadaju da broj 112 niko neće imati potrebu da pozove.

Gdje god da se nalaze i u bilo koje doba da pozovu – građani mogu da računaju na pomoć. Nešto rjeđe, ali telefon u Centru zvoni i zimi.

Broj 112 prije neku noc pozvala je i kineska porodica, koja se zaputila od Kolašina ka Andrijevici.

-Zaglavili su se u nametima snijega, tada smo aktivirali Sluzbu zastite i spašavanja Kolašin, koja je uspješno završila akciju, istakao je načelnik OKC-a Danilo Miljević.

Sistem OKC-a ih locira za svega trideset sekundi od poziva, a informacija se, zatim, prosljeđuje nadleznima koji pomoc pružaju. Mjesečno Centri u Podgorici, Baru i Bijelom polju prime oko 10 hiljada poziva.

-Od tih poziva, imali smo do danas 7.650 akcija u kojima smo angaćovali određene službe zavisno od situacije .Tu mislimo na Hitnu, UP i Sluzbe zastite, poručo je Miljević.

Kako je 112 evropski broj za sve hitne slucajeve, turisti znaju kako da potraže pomoć. Sluzbenici OKC-a govore engleski, ruski, italijanski i albanski. Statistika Centra potvrđuje da se broj poziva poveća tokom ljetnje sezone.

Kontakt centri rade 24 sata, 365 dana u godini. Tako će biti i tokom praznika. Pozivi iz svih mreža su besplatni, ali se u OKC-u nadaju da građani neće imati potrebu da okrenu broj 112.

 

rtcg.me

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com