NOVAK ĐOKOVIĆ: Najbolji svjetski teniser opisao put OD PONORA DO VRHA u 2018. godini - Volim Podgoricu

NOVAK ĐOKOVIĆ: Najbolji svjetski teniser opisao put OD PONORA DO VRHA u 2018. godini

Novak Đoković uspio je da se izbori sa mnogim problemima koji su ga pratili na terenu protekle godine i da u 2019. uđe kao broj jedan

Kakva godina za Novaka Đokovića! Najbolji svjetski teniser u proteklih godinu dana prošao je mnogo toga. Od prelijepih trenutaka sa porodicom do veoma teških profesionalnih momenata. Na kraju, u 2019. ulazi kao pravi pobjednik.
FOTO: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

U intervjuu za Kurir Novak je pričao o snazi koju je pronašao da iz svega izađe jači, kao i o razlikama u odnosu prema Stefanu i Tari.

Da li sada, kada je sve leglo na svoje mjesto, osjećate olakšanje?

– Bilo je mnogo trenutaka kada sam sumnjao u sebe i bio u grču. Prosto je to normalno, ja sam čovjek kao i svi i prolazim kroz promjene raspoloženja. Imaš trenutke kada imaš osjećaj da ti sve ide od ruke, kao i trenutke kada si razočaran u sebe, svoje mogućnosti i djela. Ali prosto to je život. On oscilira, ide gore-dolje i ništa ne može da bude statično. Znao sam da će doći trenutak kada će kockice da se slože i nisam gledao isključivo na rezultat kao izvor sreće, nisam želio da sve baziram u životu na pobijeđen ili izgubljen meč. Mnoge druge lijepe stvari su mi se desile u životu i parirale su tom osjećaju koji imam na teniskom terenu. Morao sam da prođem kroz period upoznavanja sebe kao ostvarenog muža i roditelja u odnosu na tenisera i da tu pronađem balans.

Kako ste se osjećali kada ste nakon vrhunskih rezultata došli u situaciju da imate više izgubljenih nego dobijenih mečeva?

– Prolazio sam kroz dosta oscilacija i promjena, i sa reketom i sa timom, a početkom godine i operacija je dosta poremetila moju tehniku igre i servis. Našao sam se u tim okolnostima gdje mi je sve bilo neznano, jer sam imao sreću i zadovoljstvo da napravim izvanredne rezultate u poslednjih deset godina. I onda, kada sam izgubio više mečeva nego što sam dobio u prvih nekoliko mjeseci nakon operacije, moram da priznam da je bio veoma čudan osjećaj, ali sam naučio da budem strpljiv i da vjera u sebe daje rezultate, sve dođe u svoje vrijeme. Samopouzdanje je nezgodna stvar. Teško se stiče, a vrlo lako gubi. Htio sam da igram što više, ali nisam bio spreman. Ovo sve je bila velika škola, učenje o sebi i pronalaženje načina da se osnaži karakter i izgradi temelj za budućnost.

Istakli ste da je prelomni trenutak u vašem povratku dobroj igri i rezultatima bio tokom planinarenja sa suprugom.

– Vjerovatno je to bila prekretnica, jer sam već počeo da igram bolje poslednjih nekoliko turnira, da se osjećam bolje na terenu. Jelena mi, naravno, dosta pomaže u teškim trenucima da pronađem snagu, zajedno sa braćom i roditeljima, ali na kraju se sve svodi na to kako ja poimam stvari u životu i kako im pristupam. Trebalo mi je vremena pronađem unutrašnju snagu koja mi je dozvolila da postignem rezultate koje sam imao poslednjih mjeseci.

FOTO: STARSPORT/ PEĐA MILOSAVLJEVIĆ

Bilo je prerano za Pionir
STEFAN PRVI PUT NA ZVEZDINOJ UTAKMICI
Protekle godine Stefan je prvi put bio sa vama na Zvezdinoj košarkaškoj utakmici. Da li je on bio srećan što, kao i svaki drugi dječak, može sa tatom da ode i gleda tim za koji navija?

– On je bio srećan što je bio sa tatom, ali ne što je na utakmici. Njemu je bilo previše bučno, tako da smo morali brzo da idemo. Možda sam ga prerano odveo na košarkašku utakmicu, ali opet, bilo je lijepo doživjeti to i znati da li je spreman. On se bavi sportom, igra malo tenis, malo fudbal… Provodi dosta vremena napolju, ima društvo i u Srbiji i u Monaku, a i na turnirima ima dosta igrača koji imaju djecu. Bitna nam je njegova socijalizacija i zadovoljni smo kako to teče.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ljubav
Drugi osjećaj prema ženskom djetetu
ĆERKICA TARA MI TOPI SRCE
Da li ste, kada se Tara rodila, iskusili posebnost odnosa tate i ćerke, koji je drugačiji od onog sa sinom?

– Od nje mi se srce topi. Očevi koji imaju ćerku to znaju. Svaki put kada vas ona pogleda, istopite se, to je najbolji opis osjećaja. Pogotovo sada kada ona raste i počinje da proizvodi prve zvukove i riječi. Zove me „tata“. Osjećaj jeste potpuno drugačiji. Volim i Stefana i nju najviše na svijetu, ali definitivno na drugačiji način.

Da li ćete biti od onih očeva koji su izuzetno zaštitnički nastrojeni prema ćerkici?

– Jednim dijelom biću sigurno, ali, s druge strane, nemam strahove i mislim da takvi stavovi obično proizilaze iz strahova da li će neko nauditi mojoj ćerki i porodici na ovaj ili onaj način. Jelena i ja se trudimo da ne razmišljamo o tim stvarima, iako, naravno, moramo da budemo obazrivi kao i svi roditelji, međutim, trudimo se da budemo usredsređeni na pozitivne stvari.

 

(Kurir.rs/Anja Vukašinović /Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga, STARSPORT/ Peđa Milosavljević)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com