Pogledajte po čemu će Podgoričani pamtiti 2018. - Volim Podgoricu

Pogledajte po čemu će Podgoričani pamtiti 2018.

Po čemu će građani Podgorice pamtiti godinu koja je na izmaku i kakva su im očekivanja od Nove godine? Kakva je atmosfera u glavnom gradu Crne Gore uoči najluđe noći, osjeća li se praznična euforija i gužva?

Po glavnim gradskim podgoričkim saobraćajnicama i bulevarima, iznad kojih su i ove godine nizovi svijetlećih novogodišnjih ukrasa, kolone automobila i pretpraznična gužva. Na Trgu crnogorskog glavnog grada je novogodišnji bazar, muzika i praznična atmosfera. U okolnim kafićima građani svih generacija se uz piće zagrijavaju za najluđu noć.

“Meni je lijepo sa mojom unukom, mi uživamo. Lijepa mi je ova atmosfera”, priča Nevenka koja sa unukom obilazi štandove u potrazi za sitnicama za poklone dok sa razglasa na Trgu dopiru zvuci jedne stare rock pjesme.

“Atmosfera u gradu je euforična, baš euforična. Novogodišnja, veselo raspoloženje”, kaže u glas grupa mladića, koji u jednom od barova, uz stolove koji liče na velike pivske bačve, o atmosferi kažu:

“Dobro, bolje je nego prethodnih godina. Dešava se nešto u centru, neke nove manifestacije se priređuju u okviru novogodišnjih praznika. Definitivno bolje nego da se ništa ne dešava”, kaže Janko.

U danima kada većina građana “podvlači crtu” i prebira šta je to dobro ili loše urađeno u ovoj godini i figurativno se priprema za “novi početak” neki Podgoričani priznaju da jedva čekaju da isprate 2018. godinu.

“Meni je bila lijepa. Inače sam ja takva, vesela i srećna”, kaže Nevenka koja od Nove godine očekuje boljitak.

“Mislim da će biti bolje, nadam se. Lično za sebe kažem da sam srećna i zadovoljna i da mi je lijepo. Ne moramo imati ne znam čega da bi bili zadovoljni”, kaže Nevenka.

Narod teško živi, a političarima je super

Sasvim oprečno mišljenje o 2018. godini ima preduzetnica Ljiljana. Na pitanje Radija Slobodna Evropa kakva je bila 2018, Ljiljana odgovara:

“Neuspješna, a bojim se da će 2019. biti još neuspješnija. Plate ne mrdaju s mjesta, penzije su male. Narod teško živi, političari dobro žive. Njima je dobro, njima je super! Oni sve mogu, a mi se nosimo sa sobom i to je to. Nikakav boljitak zapravo ne očekujem. Mada, možda sam ja u godinama kada me iskustvo naučilo da ne očekujem”, objašnjava svoje poglede na predstojeću godinu Ljljana i kaže:

“Ali mislim da bi mladi trebalo da se pokrenu. To mi je najviše žao. Što mladi nemaju para, što mladi ne mogu da žive. Završili fakultet – ne završili, kod nas je to potpuno svejedno. Svi su bez posla.”

Mladi koje je RSE zatekao na podgoričkim ulicama u Novoj godini prvo priželjkuju više prilika za “dobar provod”, potom ljepšu Podgoricu i nova ulaganja u Crnu Goru.

“Od Nove očekujem još bolji provod, promjene u gradu i bolji život. Nova dešavanja i nova ulaganja u grad i državu, sve to očekujemo”, precizirala je Anastasija kojoj je, kao i njenoj prijateljici Jovani, 2018. godina bila veoma uspješna.

“Malo ljepši grad da bude, da se obnove fasade ovih zgrada u centru, to prvo. I svima sve najbolje da se dešava u ovoj 2019-oj”, poželjeli su Jovan i njegov drug Damjan.

Veliki broj građana i turista iz regiona u novogodišnjoj noći zabavljaće se na trgovima širom Crne Gore, gdje se uz nastupe brojnih muzičara iz regiona organizovano dočekuje Nova godina. Na crnogorskom primorju će na trgovima uz muziku i koncerte staru 2018. ispratiti građani Bara, Budve, Herceg Novog, Kotora. Najveći broj građana očekuje se na koncertima ispred zidina budvanskog Starog grada, gdje je tradicionalno najbolji doček na otvorenom. Budva, crnogorska prijestonica turizma, iz godine u godinu bilježi najbrojniju posjetu tokom novogodišnjih praznika. Turisti koji poslednje sate godine na izmaku provode u Podgorici, gdje se na Trgu vrše poslednje povjere za večerašnje koncerte na otvorenom, o atmosferi u glavnom gradu Crne Gore kažu:

“Prve impresije su zadovoljavajuće. Primjetna je želja da se liči na Evropu i velike evropske gradove i raspoloženjem i dešavanjima. Što da ne, za promjenu”, kaže mladić iz Bosne i Hercegovine, koji će sa djevojkom novogodišnje praznike provesti u Crnoj Gori.

A na pitanje RSE koliko je to Podgorica atmosferom uspjela, turista iz BiH kaže: “Pa dobro, bar pokušavaju.”

Jovana i Anastasija će novogodišnju noć provesti u Budvi, jer se njihovo društvo tradicionalno okuplja na crnogorskom primorju. A atmosfera na ulicama i u kafeima u Podgorici mogla bi biti i veselija.

“Nije neki provod, nije dobro organizovano, bar ne ovih prethodnih nekoliko noći i dana. Moglo bi biti veselije. Grad je lijepo ukrašen, ali i tu imam zamjerki. Svake godine isto. Neophodno je osvježenje i kreativnost. Da se dogodi neka promjena”, priželjkuje Jovana.

Janko (za koga je 2018. bila na ličnom planu veoma loša) i njegovo društvo okupljeno u jednom podgoričkom kafeu ovu godinu neće pamtiti ni po čemu dobrom. U Novoj 2019-oj očekuju borbu za bolje.

“Borba. Borba neprestana”, u isti mah poručuju Damjan i Janko, dok se Davor nada da će biti bolje: “Biće bolje. Još će biti bolje, mora. To je sigurno”.

(RSE)

2 komentara

  1. Aw, this became an incredibly nice post. In idea I would like to set up writing like that additionally – taking time and actual effort to generate a great article… but what / things I say… I procrastinate alot through no means appear to get something completed.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com