OVI PODGORIČANI SU HEROJI! - Volim Podgoricu

OVI PODGORIČANI SU HEROJI!

Esada Mavrića iz Novog Pazara ponovo se rodila 3. novembra 2018. godine kada su trojica odvažnih Podgoričana – Vladeta Zarubica, Vesko Božović i Vojin Radović četvoročlanu porodicu izvukli iz automobila koji je sletio u Moraču!

Sa suprugom i dvoje maloljetne djece, Esad je te subote putovao na vikend prema moru, kada je u Dromiri, dvadesetak kilometara od Podgorice, neočekivano izgubio kontrolu nad vozilom i sletio u kanjon dubok više od 70 metara. Iz hladne i nabujale reke, posle nadljudske borbe sa njenim ćudima, nesebično rizikujući svoje živote, spasli su ih hrabri Podgoričani – dvojica pecaroša i jedan vozač kamiona.

– Bili smo na pecanju, a samo koji minut prije nesreće Vesko je predlagao da odemo na drugo mjesto, jer tu riba nije “radila” – priča Vladeta Zarubica, jedan od trojice junaka. – Nisam htio, kao da me nešto teralo da tu ostanemo. Da sam ga poslušao, ko zna šta bi bilo sa porodicom Mavrić.

Dok su pecali, odjednom se, po riječima našeg sagovornika, sve preokrenulo.

– Nešto je jako puklo i iznenada u se vazduhu pojavio automobil koji se potom sručio u hladnu rijeku, nedaleko od nas – seća se Zarubica. – Ni sekunda nismo oklevali. Pored obale smo trčali prema automobilu. Najprije smo ugledali dijete koje je, kako nam se učinilo, buk bacio na stijenu za koju se grčevito držala. Sekund kasnije, onako do pasa iz automobila je izvirio i Esad. Ali, vozilo je sve više osvajala moćna Morača, a jaki virovi počeli su da se poigravaju sa automobilom. Dok sam pažnju usmjeravao prema njemu, Vesko je izenada poče da viče: “Eno drugog djeteta”. Iz vode se pojavila ruka, ali ne i telo. Tada sam se bacio u vodu.

Prije nego što se odlučio za taj korak doviknuo je Vesku da trči nizvodno, u slučaju da matica počne da nosi one koji su u vodi.

– Morača me nije nosila ka utopljenicima, nego u suprotnom smjeru, pa sam morao da preplivam oko 70 metara uzvodno, što sam uspio tek u drugom pokušaju – govori Zarubica. – Krenuo sam prema djetetu koje mi je bilo najbliže. Kasnije sam saznao da ruka koju smo vidjeli nije bila dječja, već Esadove supruge koja je izgubila svest i plutala po hladnoj reci. Voda je ženu vrtela ukrug, što nam je pravilo problem.

Drama se nastavila. Srećom, u međuvremenu, Vladeti se pridružio i Vojin Radović, vozač kamiona iz Podgorice, koji je video sletanje automobila. Smogli su snage da spasu i Esadovu suprugu.

– Počeo sam da se spuštam niz strminu do automobila – kaže Radović.

– Dok sam silazio, vidio sam Vladetu kako pokušava da izvuče nekog iz vozila koje je tonulo. Iako mi je sugerisao da ostanem gdje sam, jer je pretila opasnost da se okliznem, nisam ga poslušao već sam skočio u rijeku. Na sreću svih, uspjeli smo da spasemo Mavriće.

IGRA SUDBINE

VLADETA, Vesko i Vojin uspjeli su iz pomahnitale reke da izvuku iscrpljene Novopazarce. Ova drama sa srećnim krajem pobudila je teška sjećanja u porodici Veska Božovića.

– Prije 27 godina bili smo zavijeni u crno kada je moj stric poginuo u saobraćajnoj nesreći na Crkvinama – sjeća se Božović. – Tada je na njega automobilom naleteo jedan Novopazarac. Sada se, igrom sudbine, desilo da budem među spasiocima porodice iz Novog Pazara.

Novosti/Volim Podgoricu

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com