Brajović: Ispunjavanjem evropskih standarda crnogorsko društvo činimo uređenijim - Volim Podgoricu

Brajović: Ispunjavanjem evropskih standarda crnogorsko društvo činimo uređenijim 

Put ka EU od izuzetnog je značaja za Crnu Goru, ocijenio je u intervjuu za Novu M, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović. Pojašnjava da ispunjavanjem evropskih standarda crnogorsko društvo činimo uređenijim. Brajović ocjenjuje, i da je parlament, na čijem je čelu, dostigao zavidan nivo funkcionisanja, no ipak kaže pred ovom institucijom u 2019. su  brojni izazovi, izdvaja jačanje ugleda institucija, poštovanje zakona, Ustava CG, te na taj način snaženje ukupnog crnogorskog društva i države.

Ne treba dozvoliti da se izgubi vizija ujedinjene Evrope koja je superiorna, kaže u razgovoru za Novu M predsjednik Skupštine Crne Gore. Dodaje da bi  Evropa bila globalno konkurentna mora biti stablna i iskoristiti sve evropske resurse, a tako i balkanske.

“Mislim da održavanje vitalnosti EU se najbolje radi na taj način, što se ne prekida sa procesom proširenja. Uvijek govorim da je proces proširenja kompaktan sa redefinisanjem i sređem odnosa unutar same EU, jer svaka zemlja može donijeti svoj kamičak vrijednosti i siguran sam da to može donijeti i CG. Zato vjerujem, da nema dileme da sa procesom proširenja treba nastaviti. Zato mislim da ćemo mi kao zemlja nastaviti da radimo predano da bi zadržali poziciju lidera EU integracija na Zapadnom Balkanu, a vjerujem da zamora od proširenja neće biti u konačnom”, jasan je on.

Na pitanje šta je konkretno parlament uradio u 2018. godini da bi slika crnogorskog društva bila bolja, Brajović tvrdi  kaže da je najveća stvar za jednu instituciju ako odgovorno radi posao.

“Mislim da je parlament odgovorno radio svoj posao. Ako govorimo o brojevima donijeto je gotovo 100 zakona, 300 stotine Sjednica raznih odbora, to sve pokazuje značajnu djelatnost parlamenta. S druge strane parlament ostaje mjesto sučeljavanja ideja i čvorište političkog života u CG”, smatra on.

Brajović naglašava da je prošlu godinu obilježio krah bojkota parlamenta.

“Nije bojkot obilježio 2018. već krah bojkota. Najveći broj poslanika se vratio u poslničke klupe ostali su oni koje se ionako neće vratiti, jer u svojim kalkulacijama računaju da im je to jedini spas da zadrže svoje biračko tijelo. Pošto se ne izjašnjavaju da li su za ili protiv bilo kog važnog pitanja koje opterećuje crnogorsko drustvo, a u parlamentu bi bili prinuđeni da odgovaraju. Vladajuća koalicija je upravo izdržala, da pokaže da je parlament mjesto na kojem možemo razgovarati, jedino mjesto za razgovor svih političkih sudionika a ne ni ulica ili bilo koja druga institucija a to su prepoznali i građani”, smatra Brajović.

Na pitanje koliko incidenti  ineprimjeran riječnik pojedinih opozicionih poslanik narušavaju imidž crnogorske Skupštine, on kaže da je važno obraćati se ljduima na civilizovan i kulturan način.

“Ako ste poslanik, vi ste još odgovorniji za ono što kažete, jer neko sluša te poruke…i vrlo je važno da ljudima koji nas slušaju se obraćamo na jedan civilizovan, kulturan, način.. i da izbjegavamo sukobe, uvredljive riječi bez činjenica argumenata. Hoće li se ponavljati neke scene, na koje se ne ponosim, ne mogu reći sa sigurnošću da neće ali mislim da smo stvarali ambijent u parlamentu da razgovarmo sa više povjerenja jedni među drugima”, dodaje on.

Brajović, ocjenjuje da je parlament na čijem je čelu, dostigao zavidan nivo funkcionisanja, no ipak pred ovom institucijom u 2019. ističe postavljaju se brojni izazovi. Izdvaja jačanje ugleda institucija, poštovanje zakona, Ustava CG, ističući da na taj način snažimo crnogorsku državu .

Nova M

2 komentara

  1. Whoah this blog is wonderful i really like reading your articles. Stay up the good work! You know, a lot of individuals are looking round for this info, you can help them greatly.

  2. The the next occasion I read a blog, I really hope who’s doesnt disappoint me around this one. What i’m saying is, I know it was my substitute for read, but I actually thought youd have something fascinating to say. All I hear is often a few whining about something you could fix if you ever werent too busy searching for attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com