15 crnogorskih porodica želi da usvoji dijete - Volim Podgoricu

15 crnogorskih porodica želi da usvoji dijete

U protekloj godini u Crnoj Gori usvojeno je dvoje dvogodišnje djece, dok na usvojenje čeka jedno dijete sa smetnjama u razvoju, kazali su Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu Kemal Purišić. Trenutno, ističu iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, 15 porodica iz Crne Gore želi da usvoji dijete.

“U 2018. godini usvojeno je dvoje djece, jedna djevojčica i jedan dječak na uzrastu od dvije godine”, kazali su iz Ministarstva.

Usvojitelji su iz Crne Gore i, kako je rečeno, nisu srodnici djece.

I dok trenutno na usvojenje čeka jedno dijete sa smetnjama u razvoju, u Crnoj Gori, prema podacima Ministarstva, čak 15 porodica želi da usvoji dijete.

“Shodno odredbama Porodičnog zakona, Centri za socijalni rad kao organi starateljstva su nadležni organi koji utvrđuju podobnost lica koja su zainteresovana za usvojenje i koji sprovode postupak zasnivanja usvojenja. U Ministarstvu rada i socijalnog staranja nalazi se centralna evidencija potencijalih usvojitelja, kao i djece podobne za usvojenje. Usvojenje zasniva organ starateljstva mjesta prebivališta, odnosno boravišta djeteta, odnosno organ starateljstva koji je sproveo postupak smještaja djeteta u ustanovu ili u drugu porodicu”, pojasnili su iz Ministarstva i dodali da usvojitelji tim činom ne stiču nikakve benefite.

Inače, u Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj, koji je jedina ustanova za djecu bez roditeljskog staranja u Crnoj Gori, kako su istakli, trenutno boravi 67 djece uzrasta od tri do 18 godina, 31 djevojčica i 36 dječaka.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com