SNIJEG U PODGORICI STVORIO HAOS - Volim Podgoricu

SNIJEG U PODGORICI STVORIO HAOS

Prvi snijeg u Podgorici “zatvorio” je juče najveći aerodrom u državi i gotovo svi letovi su otkazani, a zbog intenzivnih padavina iz glavnog grada se kamionima sa prikolicom i šleperima nije moglo prema Cetinju, Budvi, Kolašinu…

Najviše snijega palo je na Žabljaku, dok je u glavnom gradu izmjereno 15 centimetara.

Poslije zatvaranja podgoričkog aerodroma “Golubovci”, oni letovi koji nisu otkazani, preusmjereni su – putnici “Er Srbije” su iz Beograda završili u Tivtu a “Vizera” iz Minhena i Milana u Tirani.

Nakon što su raščišćene piste i posuta sredstva protiv zamrzavanja, “Vijestima” je rečeno da je aerodrom otvoren i očekivalo se da oko 20.45 polete prvi avioni.

Zbog padavina, iz Automoto saveza Crne Gore saopšteno je da je zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na dionicama Podgorica-Cetinje-Budva, Podgorica-Kolašin, Nikšić-Plužine, Nikšić-Šavnik i Nikšić-Vilusi.

Dodali su da se zbog intenzivnih padavina saobraćaj obavlja usporeno i otežano na većini puteva u sjevernim i centralnim predjelima, ali i ponegdje na jugu. Apelovali su da se vozilima upravlja oprezno i da se na put ne kreće bez zimske opreme.

Prema tvrdnjama građana, prilazni putevi Podgorici, iz pravca Cetinja, Kolašina, Nikšića i Danilovgrada bili su slabo očišćeni…

Veliki broj Podgoričana žalio se na način na koji su očišćene saobraćajnice u glavnom gradu, navodeći da snjegočistači u mnogim djelovima nisu ni navraćali.

Međutim, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ocijenio je da grad funkcioniše “apsolutno normalno” i da gotovo da nema gradske službe čiji pripadnici nisu bili na terenu – od Čistoće, Zelenila, Vodovoda i kanalizacije, Službe zaštite i spasavanja.

FOTO: RTCG

“Sve gradske ulice su prohodne i život u Podgorici se odvija sasvim normalno. To je prije svega rezultat kvalitetnog rada svih gradskih službi koje su na terenu od sinoć od ponoći. Većina gradskih ulica i trotoara su posute solju i rizlom tako da mi danas nemamo formiranje ledenih površina na saobraćajnicama u gradu. Nemamo hvala Bogu ni udesa. Izbjegli smo neke negativne posljedice koje su se javljale tokom prethodnih godina kada smo imali ovakve vremenske uslove”, kazao je u jučerašnjem obraćanju Vuković.

Dodao je da će nadležne službe ostati pripravne jer je u naredna 24 časa najavljen pad temperature, zbog čega je, kako ističe, neophodno ukloniti ostatke snijega sa ulica i trotoara kako ne bi došlo do formiranja leda.

Gradske vlasti su juče pozvale sve da ne zaborave da očiste snijeg ispred svojih domova ili poslovnih prostora, poručujući da im to nije samo zakonska već i moralna obaveza.

Međutim, zbog nečišćenja snijega, Komunalna policija juče je izrekla 34 kazne u ukupnom iznosu od nepunih 2.900 eura.

FOTO: RTCG

Mada su zabilježene sniježne padavine u većini gradova, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je na svom sajtu juče objavio samo informaciju o visini snijega izmjerenog juče u sedam časova.

Gotovo četvrt metra snijega bilo je na Cetinju i Nikšiću.

Puteve u gradu pod Trebjesom, osim ekipa Javnog preduzeća Komunalno, održavaju i Služba zaštite i spasavanja i Mašinski prsten opštine Nikšić.

Desetak santimetara snijega je u gradskom području Danilovgrada.

“Pozivu da priskoči u pomoć odazvala se i Vojska Crne Gore iz kasarne ‘Milovan Šaranović’, koja održava dionicu prema Glavi Zete“, kazao je potpredsjednik opštine Danilovgrad Aleksandar Pavićević.

Snježne padavine nisu poštedjele ni mnoga primorska mjesta.

Mada u gradu nije bilo snijega, u zaleđu Herceg Novog juče je bio formiran snježni prekrivač od preko 20 centimetara.

Padao je u Kotoru, ali je poštedio susjedni Tivat.

Zbog toga je za razliku onog u glavnom gradu, tivatski aerodrom bio otvoren i sa njega su, uz eventualno manja kašnjenja, išli svi letovi.

Pošteđeni snijega bila su i gradska područja Budve i Bara.

Snijeg je juče ujutro zabilježen i u najjužnijoj crnogorskoj opštini – Ulcinju.

Micev: Manje padavina, sjeverni vjetar

Meteorolog Branko Micev kazao je da bi intenzitet padavina trebalo da se smanji danas, ali da se očekuje sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

FOTO: RTCG

Micev

“Vijestima” je kazao da će vjetar duvati i sjutra, pa se vozačima preporučuje oprezna vožnja zbog leda na kolovozima.

“Padavine prestaju u petak i subotu, ali duvaće jak vjetar pa će sigurno biti leda po putevima”, navodi Micev.

U Pljevljima jedna mašina sletjela s puta, svima prioritet gradske saobraćajnice

Svi magistralni i regionalni putevi na području tri durmitorske opštine, izuzev puta Žabljak – Plužine kroz masiv Durmitora, prohodni su i na njima se saobraćaj odvija ali je potrebna oprezna i, u uslovina povremene mećave i novih padavina, prilagođena vožnja, saopšteno je “Vijestima” u „Crnagoraputu“.

Sveto Anđelić iz pljevaljske sekcije „Crnagoraputa“ kazao je da su sve saobraćajnice prema Pljeviljima, Mojkovcu i Šavniku prohodne kao i saobraćajnica prema skijalištu “Savin kuk”. Dodao je da od mosta na Tari prema Mojkovcu ima manjih lavina koje ne remete odvijanje saobraćaja jer ih snjegočistači na vrijeme uklanjaju.

Snijeg i jaka mećava u višim predjelima donijeli su juče brojne probleme zaposlenima u preduzeću „Lokalni putevi“, koji su od ranog jutra čistili puteve prema pljevaljskim selima.

Direktor preduzeća Dragan Jovović kazao je “Vijestima” da je sva njihova raspoloživa mehanizacija na terenu, ali da im posao otežava jaka mećava, posebno na putu prema selu Bobovo. Jedna mašina koja je čistila snijeg prema selu Orlja sletjela je sa puta.

Iz preduzeća “Čistoća” saopštili su da su sve prioritetne saobraćajnice na području grada prohodne a da su u uskim i strmim ulicama zbog nepropisno parkiranih automobila mehanizacija „Čistoće“ nije uspjela da očisti snijeg.

Visina snježnog pokrivača u Beranama juče popodne iznosila je preko dvadeset centimetara a na seoskom području snijeg je znatno veći.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Berana Miro Vešović kazao je da su im prioritet čišćenje gradskih ulica a potom seoskih puteva.

FOTO: RTCG

U Andrijevici visina snijega je oko 30 centimetara u gradu, i do pola metra i više u planinskim selima. U ovoj opštini, kako su kazali, prohodne su četiri glavne saobraćajnice, a tokom jučerašnjeg dana se radilo na čišćenju puteva prema selima.

Visina snijega u Petnjici i Plavu je juče do petnaest časova bila oko četrdeset centimetara, u Rožajama preko skoro pola metra.

Pripadnici Vojske pomagali su i kolašinskim služabama u čišćenju snijega, koga ima preko pola metra. “U nekim prigradskim naseljima bili smo prinuđeni da ulice čistimo i po četiri puta”, kazao je “Vijestima” direktor Komunalnog preduzeća Milivoje Bulatović.

U Plužinama je visina snježnog pokrivača dvadesetak centimetara, dok po selima na Pivskoj planini snijega ima i desetak centimetara više nego u naselju. Kako su kazali iz lokalnog Komunalnog preduzeća, čim padavine stanu čistači će krenuti ka selima.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com