BILANS NEVREMENA U CRNOJ GORI: Desetine hiljada građana u mraku! - Volim Podgoricu

BILANS NEVREMENA U CRNOJ GORI: Desetine hiljada građana u mraku!

Desetine hiljada građana Crne Gore ostalo je sinoć u mraku zbog olujnog vjetra, dok su snažne sniježne padavine stvorile mnogo veće probleme na putevima nego dan ranije. Danas se očekuje stabilizacija vremena.

Stanovnici Bara, Sutomora i Ulcinja ostali su bez struje juče malo poslije podne, nakon što je olujni vjetar oborio nekoliko stubova. Direktor Elektroprenosa Jagoš Pupović kazao je sinoć da bi problem sa strujom u ovim mjestima trebalo da bude riješen danas.

“Pored prekida provodnika na dalekovodu ‘Budva-Bar’, usljed olujnog vjetra došlo je i do pada nekoliko stubova na istom dalekovodu“, saopštili su juče iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), poručujući da njihovi ljudi čine sve što mogu kako bi riješili problem. Usljed nevremena došlo je do kvara i na dalekovodu Podgorica-Virpazar.

U mraku su nakratko ostali i mještani pojedinih podgoričkih naselja.

Snježne padavine stvorile su probleme na većini putnih pravaca u zemlji a Automoto savez Crne Gore (AMSCG) je u odnosu na srijedu proširio listu puteva kojima je zabranjeno putovanje kamionima sa prikolicom i šleperima. Iz glavnog grada je za ovu vrstu teretnih vozila zabranjeno putovanje za Cetinje, Nikšić i Bar. Iz Cetinja nije moguće nastaviti za Budvu a iz Nikšića za Plužine i Šavnik. Zabrana važi i za put Mojkovac – Bijelo Polje.

Međutim, vozač šlepera koji nije poštovao ovu zabranu zaglavio se juče u mjestu Obzovica na putu Cetinje-Budva. Takođe, gotovo svi autobusi su umjesto preko Cetinja morali da putuju za Podgoricu preko Bara.

Nakratko je bio zatvoren i tunel “Sozina”, kroz koji su od juče popodne mogla da prolaze samo putnička vozila.

70 centimetara je bila visina snježnog pokrivača izmjerena juče na području Žabljaka. U Kolašinu je izmjereno 47, Šavniku 45, Plavu 40, Rožajama 38, a Andrijevici i Cetinju 32 centimetra. Na području Nikšića visina je bila 31 centimetar, Berana 30, Pljevalja 29, Bijelog Polja 24, Plužina 23, i Podgorice šest centimetara.
Mnogi pravci nisu bili dobro očišćeni, zbog čega su čitaoci “Vijesti” javljali da je na pojedinima bilo i zaglavljenih vozila.

“Prije 30 godina bilo je bolje mehanizacije i putevi su se bolje čistili nego danas. Tada je lokalni autobus ovim putevima saobraćao po nekoliko puta dnevno bez problema po snijegu. A danas ovi putevi liče na bob staze”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz jednog od andrijevičkih sela.

U Andrijevici je visina snijega juče bila oko četrdeset centimetara u gradskoj zoni dok je na seoskom području i preko sedamdeset centimetara.

Veliki snijeg pravio je saobraćajne probleme i na području Plava, Petnjice i Rožaja, posebno u višim seoskim predjelima.

Cetinjski vatrogasci se probili do zavijanog sela i uspjeli da do bolnice prebace jednoipogodišnjeg dječaka koji je imao visoku temperaturu
Snijega je takođe bilo 40-ak centimetara i u Beranama a direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Miro Vešović “Vijestima” je kazao da su noć između srijede i četvrtka proveli čisteći gradsko područje, ali da je otežavajuća okolnost što snijeg nije prestajao da pada i što se brže talože nove količine.

U Nikšiću je bilo više od 30 centimetara snijega, a ekipe više službi provele su dan na terenu.

“Nažalost, ‘neprijatelj’ nam je kratak dan, ali radimo i noću, koliko nam to uslovi dozvoljavaju“, kazao je “Vijestima” direktor JP Komunalno Miodrag Muratović. Sa čišćenjem prilaznih puteva i staza nastavili su i vlasnici domova i poslovnih prostora, ali i građani. Navijači FK „Sutjeska“, popularne „vojvode“, organizovali su akciju čišćenja ispred robne kuće „Nikšićanka“, a vrijedni su bili i zaposleni na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

U Podgorici je situacija bila mnogo bolja nego dan ranije a gradske vlasti su saopštile da su službe i dalje na terenu. “Kombinacija rizle i soli posipana je posebno ispred institucija, a radilo se i na uklanjanju snijega sa trećih traka na bulevarima”, stoji u saopštenju Glavnog grada.

U prijestonici je saobraćanje takođe bilo otežano a dvije intervencije imala je gradska Služba zaštite i spasavanja.

Radio Cetinje javilo je juče da su se pripadnici službe probili kroz snježni nanos i iz zavijanog sela Jankovića krš uspjeli da do bolnice prebace jednoipogodišnjeg dječaka koji je imao visoku temperaturu. Takođe, probili su se i do azila za napuštene pse kako bi životinjama dostavili hranu.

Veliki snijeg stvorio je probleme u blizini Herceg Novog, gdje su u pojedinim djelovima nanosi bili visoki i do metar i po. Bile su zaleđene i dionice puteva prema graničnom prelazu na Sitnici a kamioni novske Čistoće ostali su juče zaglavljeni u snijegu u mjestu gdje se nalazi deponija na kojoj se odlaže gradski komunalni otpad.

Ni čistač snijega nije mogao da prođe jer se prvi kamionu koloni zaglavio, a drugi su ostali na putu, jer nisu mogli da se okrenu.

Saobraćaj u Golubovcima normalizovan

Vazdušni saobraćaj sa aerodroma u Golubovcima juče se odvijao normalno. Kako je kazala portparolka Aerodroma Crne Gore Milica Babić, avioni su juče po ustaljenom redu letjenja odlazili ili dolazili u Golubovce.

Ona je pojasnila da je juče ujutro otkazan dolazak aviona “Turkiš erlajnsa” iz Istanbula, “Er Srbije” iz Beograda i “Austrijan erlajnsa” iz Beča” a “Rajanerov” iz Londona preusmjeren.

“Ti otkazi nemaju veze sa stanjem kod nas. Predstavnici ‘Rajanera’ su tražili da slete u Zadar, nakon čega su došli u Podgoricu prazni”, kazala je Babić.

“Rajaner” je odlučio i da preusmjeri svoj let iz Berlina. Aerodrom u Golubovcima prije dva dana je bio zatvoren za saobraćaj zbog snijega sve do 19 časova, zbog čega je otkazano preko deset letova.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com