Sve manje ribe u Limu zbog zagađenosti - Volim Podgoricu

Sve manje ribe u Limu zbog zagađenosti

U rijeci Lim koja protiče kroz Bijelo Polje sve je manje ribe, pišu Dnevne novine. Na to upozoravaju iz Sportsko ribolovnog društva “Sinjavac”, uz alarmantno upozorenje da je ribe skobalja, koja predstavlja sinonim te rijeke, sve manje.

“Sa pravom upozoravamo da je u Limu sve manje ribe, prvenstveno skobalja. Razloga za to ima više a svakako je ključni, što je ova rijeka, zbog nemara društvene zajednice, izložena raznoraznim zagađenjima. Samo u proteklih tri godine u Limu se desilo nekoliko ekoloških incidenata za koje je neko trebao da snosi odgovornost”, kaže za DN predsjednik SRD “Sinjavac”, Ismet Softić.

U prilog iznijetim tvrdnjama Softić podsjeća da je prije nekoliko godina SRD “Sinjavac” brojalo oko 800 članova.

“Sada ih je oko 200 i prema atmosferi koja preovladava kod ribolovaca, sve će ih biti manje. Razloga je mnogo, ali društveno odgovorna zajednica ne smije da dozvoli da se nekontrolisano u rijeku ispušta razni otpad, fekalije i da su njene obale pune divljih deponija. Svakako je za pohvalu to što su u toku radovi na izgradnji kolektora, ali dok taj posao bude finiširan, plašimo se da će se riblji fond u Limu totalno istrijebiti”, upozorava Softić.

Navodeći i da uskoro treba da stupe na snagu naredbe Zakona o slatkovodnim vodama koji podrazumijeva i ribolov, Softić podsjeća da je u Limu sve manje zastupljen krivolov.

“Naši ribočuvari su permanentno na terenu i u posljednje vrijeme nijesu zabilježeni slučajevi nedozvoljenog izlovljavanja ribe, iako ih je manje i manje. Naša želja je, da se rijeka što više zaštiti od zagađenja i to će svakako doprinijeti i obogaćivanju ribljeg fonda”, zaključuje Softić.

DNevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com