Ove zanimljive naučne činjenice niste učili u školi! - Volim Podgoricu

Ove zanimljive naučne činjenice niste učili u školi!

Nismo sigurni da li su ove naučne činjenice bile uvrštene u gradivo Prirode i društva ili nekih drugih predmeta, ali uvijek postoji mogućnost da smo te časove prespavali. Nema veze, to je sada prošlo vrijeme, a kao što vrlo dobro znate, nikad nije kasno da se nauči nešto novo. Da krenemo redom…

1. Na zemlji postoji više drveća nego zvijezda u našoj galaksiji

NASA eksperti vjeruju da u galaksiji Mliječni put postoji između 100 i 400 milijardi zvijezda. Broj drveća na našoj planeti, s druge strane, je znatno veći, čak 3,04 biliona.

2. Kiseonik ima boju

Kao gas, kisonik je bez boje i mirisa. U svojoj čvrstoj i tečnoj formi, međutim, on je svijetloplave boje.

3. Banane su radioaktivne

Banane posjeduju kalijum, koji je radioaktivan. Ne brinite, to nije nešto o čemu bi trebalo da brinete. Jedan naučnik je izračunao da bi bilo potrebno da jedete 247 banana dnevno u periodu od 7 godina da bi se primijetili bilo kakvi simptomi radijacije.

4. U svemiru je nemoguće podrignuti

Kada podrignete na Zemlji, gas je jedino što izlazi iz vaših usta, dok hrana koju ste unijeli u organizam ostaje na svom mjestu zbog gravitacije. U situaciji kada ova sila ne postoji, gas se ne može odvojiti od čvrste materije i tečnosti pa je podrigivanje u stvari povraćanje.

5. Naše tijelo sadrži više bakterija nego ljudskih ćelija

Zvuči nevjerovatno, zar ne? Nekada se vjerovalo da je bakterija u ljudskom tijelu čak 10 puta više, međutim, jedna studija iz 2014. je došla do vjerovatnijih brojki. Prema njoj, naše tijelo sadrži 39 biliona bakterija i 30 biliona ljudskih ćelija.

6. Daltonizam je znatno prisutniji kod muškaraca nego kod žena

Geni koji utiču na pojavu daltonizma se nalaze na X hromozomu. Kod muškaraca XY hromozomi determinišu pol, ali i druge karakteristike jedinke, dok je u slučaju žena to par X hromozoma. Iz tog razloga muškarci su podložniji daltonizmu jer ako se na njihovom jedinom X polnom hromozomu nađu geni za daltonizam, ne postoji drugi koji može da anulira ovu pojavu. Žene, s druge strane, imaju dva X hromozoma pa je moguće da u situaciji kada su geni za daltonizam samo na jednom X hromozomu, drugi X hromozom nadoknađuje taj gubitak i ne javljaju se simptomi daltonizma.

Reader’s Digest

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com