Srbija uvodi kaznu DOŽIVOTNE ROBIJE - Volim Podgoricu

Srbija uvodi kaznu DOŽIVOTNE ROBIJE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je da će Srbija uvesti kaznu doživotne robije za višestruka ubistva i ubistva djece.

Vučić je kazao da je jučerašnja akcija koju su sprovodili policija i tužilaštvo, pokazala namjeru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobijedi.

On je to saopštio nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost koja je održana jutros.

“Ukoliko ne priđemo na pravi način ovim problemima, nećemo uraditi ništa”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, pet je važnih stvari u vezi sa ovom oblašću, a jedna od njih je kaznena politika. Ona je, kaže, veoma blaga.

“Maksimalne kazne gotovo nikada nijesu u sudskim postupcima određivane, već su one mahom bile minimalne. Za krivično djelo silovanje, gdje je propisana kazna od tri do 12 godina, sudovi su u najvećem procentu izricali kaznu do tri godine, i to je sitacija sa više od trećinom ovakvih slučajeva”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, za krivično djelo teška krađa, najčešća kazna je od šest mjeseci do godinu dana, i to je slučaj sa gotovo polovinom slučajeva.

“Kako onda lopovima da se ne isplati, što da budu osuđivani za lakšu kaznu, kada je isto i sa teškom? Kakva je to kaznena politika”, pitao je on.

Kazao je i da se za krivično djelo proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, za osnovni oblik, kazna je od tri do 12 godina. Ali, kaže, da je oko 43 odsto izvršilaca ovog krivičnog djela osuđeno na kaznu od tri godine.

“Pa što da ne diluju drogu”, kaže srpski predsjednik.

On je rekao da će se zato ići na drastično povećanje kazni i minimalnih i maksimalnih kada je riječ o nasilničkom ponašanju, nasilja u poridici, silovanje.

“Kazna za sliovanje više neće biti kolika je sada, već se biti od pet do 15 godina, i neće niko moći da dobije manje. Za nasilje u porodici takođe”, naveo je Vučić.

Vučič je rekao i da je prihvaćen predlog građana i Igora Jurića i fondacije “Tijane Jurić”.

“Uvodimo doživotnu robiju za višestruka ubistva i ubica djece“, izjavio je Vućič.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com