Svaki deveti stanovnik probao drogu - Volim Podgoricu

Svaki deveti stanovnik probao drogu

Predsjednik GP Nova ljevica i direktor NVO 4Life Saša Mijović u razgovoru za CdM upozorava da je problem narkomanije sve izraženiji, a da mu se poklanja sve manje pažnje. Tvrdi da podaci Instituta za javno zdravlje od lani pokazuju da je svaki deveti stanovnik Crne Gore probao drogu.

“Problemu koji je svakim danom sve veći poklanja se sve manje i manje pažnje. Kao i za sve ostalo što ne funkcioniše, u pitanju je nedostatak političke volje. Što je najgore od svega, za sve bi se možda moglo manje kritički osvrtati kada je nedostatak političke volje u pitanju. Ali kada je u pitanju zdravlje i budućnost najmlađih, djece i mladih, to je neoprostivo. To pokazuje bezosjećajnost i nebrigu donosioca odluka, političara na vlasti za zdravlje najmlađih. I ne samo njihovo nego i uništenje čitavih porodica”, jasan je Mijović.

On upozorava da, iako kao direktor NVO 4 Life skoro deceniju zahtijeva da se preventivni programi standardizuju i realizuju u kontinuitetu u svim školama u Crnoj Gori, to nije urađeno.

“Iako isto toliko dugo tražimo da prvi tretman na Kakarickoj bude besplatan, a to sam i predložio i prihvaćeno je u Komisiji za droge Ministarstva zdravlja Crne Gore i Državnom savjetu za sprečavanje zloupotrebe droga, jer porodice nemaju da plate, samo su dvije opštine do sada to uradile, Tivat i Danilovgrad. Ono što sam najavljivao prije pet godina, lani je potvrdio Institut za javno zdravlje, da je svaki deveti stanovnik/ca Crne Gore probao drogu. Podaci iz istraživanja Instituta za javno zdravlje iz 2017. govore da je u populaciji od 15 do 35 godina 14,3 odsto ikada koristilo ilegalne droge, a 11,2 odsto ih je koristilo u prethodnoj godini. Takođe i dosadašnja istraživanja EMCDDA, koja se sprovode svake četiri godine, ukazuju na porast broja mladih koji zloupotrebljavaju marihuanu u Crnoj Gori, i to 50 odsto iz jednog u drugo istraživanje. To je alarmantan podatak”, navodi Mijović.

On tvrdi da je nedavno javno upozorio na osnovu svih ovih podataka i iskustva u praksi da, ako se nešto ne uradi po ovom pitanju, će se za tri do pet godina broj mladih koji konzumiraju droge duplirati.

“Zbog svega ovoga što upozoravamo i iznosimo u javnost donosioci odluka nas kažnjavaju tako što pokušavaju uništiti NVO 4 Life, ne dozvoljavajući da nam se odobre projekti kojima smo do sada pomagali mladima koji su u problemu i njihovim porodicama. Što je samo još jedan korak vlasti u borbi za narkomaniju, a protiv onih koji se bore protiv nje”, tvrdi Mijović.

Osim problema narkomanije, Mijović u razgovoru za CdM upozorava i na ogroman broj građana koji živi na ivici siromaštva. Tvrdi, ali ne iznosi dokaze da “nas vlast svakoga dana slovom i brojem zadužuje po million eura”.

“Tako da na dnevnom nivou građane Crne Gore ova ekonomija koju vodi Vlada Crne Gore i njihovi ekonomisti i prijatelji zadužuju i pljačkaju stanovnike naše države po nekoliko miliona eura, svakoga dana u godini. U najkraćem, to je ekonomska politika ove i svih prethodnih Vlada, bez izuzetka. To su rezultati naših ekonomskih magova. Prosto je nevjerovatno, podatak za Riplija, zadužiti građane ovoliko i dovesti narod do ovakvog siromaštva, ovako bogatu zemlju sa malim brojem stanovnika, čitava država nema stanovnika koliko jedno npr. beogradsko naselje, je prava umjetnost. Što se tiče broja građana koji živi na ivici siromaštva, naravno da nas zabrinjava. I zbog toga što smo svjesni da će broj takvih građana iz dana u dan sve više rasti, i zbog nebrige Vlade za njihovu egzistenciju, mi smo se osnovali kako bi se borili protiv takvog odnosa Vlade prema svojim građanima”, rekao je Mijović.

Ilustracija

Odgovarajući na pitanje da li je vrijeme da se poveća minimalac od 193 eura, Mijović nema dilemu: minimalna cijena se mora povećati.

“Ono što mi smatramo da je neophodno je uvođenje progresivnog oporezivanja. Za manja primanja manje oporezivanje, za veća, veće. Smatramo da su porezi i doprinosi državi koji se plaćaju za minimalna lična primanja bezobrazno visoki. Na taj način vlast obezbjeđuje sredstva za održavanje glomaznog državnog aparata i prekomjernog broja zaposlenih u preduzećima koja su u državnom vlasništvu koji im služe kao biračko tijelo, oni i njihove porodice, a ta preduzeća partijske ćelije. Sa druge strane privatnici i pojedinci koji plaćaju tolike dažbine državi, ne mogu da ostvare prihod i smanjuju broj zaposlenih čime smanjuju i produktivnost”, kaže on.

Mijović tvrdi da na svom primjeru može pokazati kakve posljedice to proizvodi.

“Da su manji troškovi za poreze i doprinose, ja bih u organizaciji mogao da zaposlim troje – četvoro ljudi. Međutim, sa ovoliko velikim dažbinama, ne samo što nijesam zaposlio, nego sam i sebe skinuo sa osiguranja. I umjesto četiri zaposlena koji državi plaćaju uredno dažbine, neće imati ni jednog i ni jednog centa na račun tih dažbina. Neću da finansiram glasačko tijelo vlasti koje sjedi po desetoro u jednoj kancelariji u kome nema posla za dvoje. U kome ni stolica ne može da stane koliko ih je zapošljeno i ništa ne rade. Neću da plaćam za zdravstveno osiguranje koje ne mogu da koristim jer zdravstvo u Crnoj Gori ne postoji, jer se sve plaća. Šalju me kod privatnika jer ću brže doći na red, kupujem ljekove u privatnim apotekama po duplo skupljim cijenama nego npr. u Srbiji, jer ih nema na recept u državnima, plaćam participacije pri pregledima i podizanju ljjekova, i neću da plaćam tolike poreze i doprinose za penziju koju, na osnovu novog zakona, neću dočekat ni ja ni većina onih koji sad plaćaju ove dažbine. I u najboljem slučaju, ako poživimo toliko, nećemo za tu penziju od 120 eura moći da kupimo ljekove, kao ni najveći broj penzionera, platimo struju, vodu, komunalije, a o hrani i garderobi možemo da sanjamo”, smatra Mijović.

Prema njegovim riječima, plaćati poreze i doprinose za zdravstvo koje nije besplatno i uglavnom se ne koristi, i da bi ako se ikada dočeka primao penziju od koje se ne mogu kupiti ljekovi za mjesec dana, je potpuno besmisleno.

“Na ovaj način, vlast vas tjera, da bi preživjeli, da se prijavite na Zavod za zdravstveno osiguranje i tako obezbijedite zdravstveno osiguranje, radite na crno, izigravate zakon a u stranim osiguravajućim kućama plaćate osiguranje od koga ćete bolje i finansijski sigurnije, obezbijeđeni dočekati starost”, zaključio je on.

Izvor: 

2 komentara

  1. Hi there, a very good read and it sometimes just takes someone to post something like this to make me realise where I’ve been going wrong! Just added the site to my bookmarks so will check back now and then. Cheers.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com