DANAS JE MALI BOŽIĆ: Nikako NE RADITE ovo jer će vas tjerati BAKSUZ! - Volim Podgoricu

DANAS JE MALI BOŽIĆ: Nikako NE RADITE ovo jer će vas tjerati BAKSUZ!

Za Mali Božić, kao i pravoslavnu Novu godinu, koji se proslavljaju danas, važe mnogi običaji, a svaki od njih ima svoje značenje. Tako je za ručak na današnji dan veoma važno da se jede glava praseta koja se čuva još od Božića.

Prasetina se jede za Božić, jer je ova životinja dinamična, te se smatra da će donijeti sreću. Glava koja se ostavlja za  pravoslavnu Novu godinu, treba da se jede jer ona svojom njuškom rije zemlju napred, pa se vjeruje da će sreća ići naprijed.

Na današnji dan ne smije da se jede govedina, jer je ta životinja mirna, niti pileće ili kokošije meso jer one riju zemlju ka nazad, pa će onda i sreća ići tim smjerom.

Nakon završenog ručka, kosti od pečenja se odnesu i stave na mravinjak kako bi se stoka množila kao mravi.

Takođe se u nekim krajevima priprema i popara.

Prema narodnom vjerovanju, žene treba da spreme vasilicu, odnosno obredni hljeb Malog Božića, koji je dobio ime po svetom Vasiliju. U nekim dijelovima Srbije u njega stavljaju novčić.

Pored ovih postoje i drugi običaji, poput onog da na ovaj dan ne smije da se bije stoka jer će polomiti noge. Tokom današnjeg dana, ljudi ne treba da se svađaju jer će u suprotnom cijele godine da ih “tjera baksuz”.

U mnogim mjestima i danas je običaj da se na raskršićima pale vatre. To se radi kako bi bila jača Sunčeva svjetlost i toplota, kao i jer ima čistilačko dejstvo.

Na Mali Božić u posjetu kući treba da dođe neki muškarac jer prema vjerovanju to donosi sreću.

dijaspora.news

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com