INCIDENT U ZIKS-U: Podgoričanin prebio cimera iz ćelije? - Volim Podgoricu

INCIDENT U ZIKS-U: Podgoričanin prebio cimera iz ćelije?

Osnovni državni tužilac pokrenuo je istragu protiv Podgoričanina Mirka Đinovića (31) zbog sumnje da je 29. decembra u spuškom zatvoru pretukao Dražena Đurišića. On se tereti da je cimeru iz ćelije nanio teške tjelesne povrede. Akteri tuče su saslušani i njihove izjave su proslijeđene osnovnom državnom tužiocu. Đinović je u istražnom zatvoru zbog sumnje da je krijumčario drogu. ​To je samo jedan u nizu obračuna koji su se poslednjih mjeseci dogodili u ZIKS-u. U tuči trojice zatvorenika koja se desila prije nekoliko dana teže posledice su spriječene pravovremenom intervencijom stražara, koji su tom prilikom zaplijenili dva bodeža.
Krajem decembra je došlo do tuče između zatvorenika B.M. i J.P. U tom sukobu lakše tjelesne povrede zadobio je B.M. Službenici zatvora tada su od zatvorenika oduzeli metalnu šipku. Sukob se dogodio u F paviljonu u zatvoru, koji je pokriven video-kamerama.

Nedugo prije tog incidenta, robijaši su napali četvoricu službenika ZIKS-a, od kojih je jedan zadobio povrede. Njegove kolege su morale da primijene sredstva prinude, pa su povrede zadobili i zatvorenici. Do incidenta je došlo kada su zatvorenici prijavili da je u jednom dijelu zatvora za kratke kazne nekoliko robijaša prebilo cimera. Komandiri su odmah upućeni na mjesto dešavanja kako bi provjerili šta se desilo i spriječili nastavak sukoba. Međutim, kada su došli do dijela u kojem je izbila tuča, osuđenici su već bili spremni da se obračunaju s njima. Pošto su znali da će uprava odmah reagovati na dojavu o tuči i poslati komandire, pripremili su metalne šipke i tiganje kako bi nasrnuli na njih. Čim su službenici zatvora ušli u ćeliju, robijaši su nasrnuli na njih zadajući im udarce po tijelu šipkama i tiganjima. Kako bi se odbranili, komandiri su odmah primijenili silu i sredstva prinude. Ipak, kako su zatvorenici bili brojniji, komandiri nijesu mogli odmah da zaustave napad, već su morali da upotrijebe i sprejeve. Tek tada su robijaši bili onemogućeni da nastave napad.

Mjesec dana prije toga, u ZIKS- u je organizovan štrajk zatvorenika koji je propraćen brojnim incidentima. Robijaši su se tokom protesta sjekli žiletima i palili ćelije. Štrajk je prekinut nakon nekoliko dana. Zatvorenici su prve noći zapalili nekoliko dušeka u ćelijama, koje su potom ubacili u ventilacione odvode.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com