Milo Đukanović se sastao sa Husainom bin Abrahim Al Hamadijem - Volim Podgoricu

Milo Đukanović se sastao sa Husainom bin Abrahim Al Hamadijem

Nakon jučerašnjeg razgovora predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Krunskog princa Mohameda bin Zajed Al Nahjana, u kome je posebno bilo riječi o značaju obrazovanja, jutros je na inicijativu domaćina organizovan susret predsjednika Đukanovića sa ministrom obrazovanja UAE Husainom bin Abrahim Al Hamadijem.

Predsjednik je upoznao sagovornika sa savremenim dostignućima Crne Gore i njenom pozicijom u regionu i istakao da je deficit novih znanja i primjene novih tehnologija prepoznat kao ključno ograničenje za dalji dinamičan razvoj zemlje. Bez novih znanja, u tijesnoj povezanosti sa primjenom savremenih naučnih i tehnoloških dostignuća, ne može biti progresa ni za jedno društvo, istakao je predsjednik Đukanović. „Znamo da su UAE napravili snažan iskorak u tom pravcu i zato je za nas veoma važno da odlične prijateljske odnose iskoristimo, između ostalog, i za transferisanje vašeg iskustva prema Crnoj Gori“, rekao je on. Dugoročan odgovor na taj nedostatak u Crnoj Gori je korjenita reforma obrazovanja, za koju je potrebno vrijeme, ali u međuvremenu, takođe, treba ozbiljno raditi na prevazilaženju ovog problema. Obavijestio je ministra Al Hamadija da će u najskorije vrijeme u tom cilju formirati specijalni fond kojim bi bila obezbjeđena sredstva da se jedan broj najtalentovanijih studenata za potrebe zemlje stipendira za usavršavanja na najprestižnijim univerzitetima u svijetu. Pošto Emirati i u tome imaju zavidne rezultate, zamolio je Ministra da sa nama podijele iskustva vezano i za ovaj projekat.

Uz zadovoljstvo zbog susreta, i konstataciju da je imao čast da bude u Crnoj Gori, nazivajući je neotkrivenim dijamantom, ministar Al Hamadi je šire elaborirao kako su oni krenuli u reformu obrazovanja na inicijativu Krunskog princa Mohameda. Rekao je da su u tome krenuli od nule, svjesni da je to proces koji traje cijeli život, i koji se ne odnosi samo na univerzitet, već na cjelokupni sistem, počev od vrtića. Obavijestio je da je prije imenovanja za minsitra bio neposredno angažovan na implementaciji reformi, posebno na Halifa univerzitetu koji je u međuvremenu zauzeo 145 mjesto na svjetskoj listi univerziteta, sa amibicijom da se svrsta među prvih trideset. Tajna našeg uspjeha je u saznanju da građevine koje smo podigli i novac kojim raspolažemo nijesu vrijednosti od krucijalnog značaja, već da je ljudski kapital ono što je najvrednije u našem društvu, rekao je ministar Al Hamadi.

Što se tiče saradnje sa Crnom Gorom, istakao je da ima mnogo načina da se ona osmisli i ubrza. Mogu odmah ponuditi stipendije za crnogorske studente na njihovim univerzitetima, ili prihvatiti grupe srednjoškolaca iz Crne Gore da uče u njihovim školama. Spremni su da već ovih dana prihvate jednu delegaciju iz Crne Gore, koja bi se na licu mjesta upoznala šta oni rade u ovoj oblasti. Govoreći o modelu obrazovanja rekao je da su od dječjeg vrtića do univerziteta uveli predmet dizajniranje novih tehnologija, što još niko nema u svijetu. Spremni su da zajedno sa crnogorskim kolegama naprave master plan i da nam pomognu da ne ponavljamo greške koje su oni pravili u procesu reforme obrazovanja. Ministar Al Hamadi je, takođe, ponudio i obuku nastavničkog kadra što vrlo brzo može dati rezultate. Detaljno je upoznao predsjednika Đukanovića i o formiranju i funkcionisanju Fonda za stipendiranje talenata u svijetu i rekao da je to potpuno identično sa načinom koji je predstavio predsjednik Đukanović za formiranje sličnog fonda u Crnoj Gori.

Zahvaljujući ministru Al Hamadiju na veoma sadržajnom i korisnom razgovoru, predsjednik Đukanović je istakao da će odmah po povratku u Crnu Goru upoznati Predsjednika Vlade i Minsitra obrazovanja kako bi se što prije uspostavila komunikacija nadležnih resora i osmislio plan dalje saradnje u oblasti obrazovanja.

1 komentar

  1. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com