DERIPASKA MIJENJA PROPALU FASADU - Volim Podgoricu

DERIPASKA MIJENJA PROPALU FASADU

 

Kompanija „Overseas assets management“, koju povezuju sa ruskim milijarderom Olegom Deripaskom, prijavila je Ministarstvu održivog razvoja da je počela obnovu fasade na raskošnom ljetnjikovcu, koji je izgradila na rtu Platamuni.

Jedna od najtraktivnijih rezidencijalnih kompleksa izgrađenih na jadranskoj obali, koštao je Deripasku 50 miliona eura, a već sada, prinuđen je da uradi obnovu fasade i izolacije. Kako se navodi u dopisu koji je podgorička kompanija uputila resoru na čijem je čelu ministar Pavle Radulović, a u koji su „Vijesti“ imale uvid, na objektu „se radi obnova fasade sa izolacijom i uređenjem enterijera, bez ikakvih izmjena u gabaritu“.

Da je Deripaska zaista potrošio 50 miliona eura u gradnju kompleksa vila, potvrđeno je ljetos kada je ofšor kompanija „Tangril equities limited“ sa Britanskih Djevičanskih ostrva, koju povezuju sa Deripaskom, blokirala ljetnjikovac na Platamunima na osnovu pozajmice od 50 miliona eura firmi “Overseas assets management”, koju je osnovala u Crnoj Gori. Hipoteka je tada na 11 luksuznih vila koje su izgrađene na mjestu nekadašnje vojne baze upisana na „Overseas assets management“ koji je zvanično vlasnik rezidencijalnog kompleksa na Platamunima, a koji objedinjuje dvije centralne, mermerom obložene palate od gotovo dvije hiljade kvadrata i devet manjih vila. Unutar kompleksa koji se koristi unazad nekoliko godina u turističke srvhe su i svi prateći sadržaji, od bazena do ugostiteljskog objekta.

Na zemljišnom kompleksu od gotovo 20 hiljada kvadrata nikao je kompleks vila od ukupno 2.800 kvadrata luksuznog prostora, koliko je uknjiženo u katastru, ali pojedine vile su nikle i bez građevinske dozvole.

Dvije spojene cenralne palate prostiru se na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata.

Ljetnjikovac je opasan pet metara visokim kamenim zidom kome je prilaz strogo zabranjen, a gostima je obezbijeđena potpuna diskrecija. Smješten je nedaleko od plaže Ploče, a do njega vodi put koji se slijepo završava i danonoćno ga čuva obezbjeđenje. Do tog parčeta obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora. Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio je još hektar.

Osim ljetnjikovca, Deripaska je planirao i izgradnju turističko-apartmanskog kompleksa na gotovo pola miliona kvadrata koje je preko svoje firme K.P.M. limited kupio u zeleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna od kotorske Opštine. Kompanija “K.P.M. Limidet” je prije godinu i po predala zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, ali procedura dobijanja građevinske dozvole nije nastavljena. Dvije firme koje kontroliše Deripaska u vlasništvu imaju 550 hiljada kvadrata zemlje.

Legalizuju divlje izgrađenu vilu i suteren

Kompanija „Overseas assets management“ zatražila je od Opštine Kotor da joj legalizuje djelove kompleksa za koje nije imala građevinsku dozvolu.

Firma je početkom marta prošle godine predala zahtjev za legalizaciju suterena od 97 kvadrata jedne od luksuznih vila u rezidencijalnom kompleksu na rtu, da bi početkom jula predala novi zahtjev u kome stoji da je izgradila bez dozvole i vilu od 332 kvadrata sa prizmeljem i spratom.

Za tu nepokretnost firma nije plaćala porez na nepokretnost.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com