Jedno je afera “Atlas”, a sasvim drugo je afera “Koverta” - Volim Podgoricu

Jedno je afera “Atlas”, a sasvim drugo je afera “Koverta”

Potpredsjednik i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, na press konferenciji saopštili su da se zloupotrebom državnih institucija želi gurnuti pod tepih ogoljeno i prizemno bezakonje, odnosno izbjeći utvrđivanje odgovornosti Slavoljuba Stijepovića za nelegalno i sramotno uzimanje enormne sume novca za protivpravno i kriminalno finansiranje DPS-a u, najvećem političkom skandalu u posljednjoj deceniji, aferi ”Koverta”.

Kako je Koprivica saopštio, ovdje se moraju jasno razgraničiti stvari kako bi se izbjeglo zamešateljstvo i primjena dvostrukih aršina. Jedno je afera “Atlas”, a sasvim drugo je afera “Koverta”.

,,U prvom slučaju krivično se razmatra poslovanje u privredi banaka, a u posve drugom slučaju radi se o protivpravnom i kriminalnom finansiranju DPS-a, crnim fondovima, korupciji, pranju novca u režiji vladajuće partije i krivičnim djelima protiv izbornih prava. U prvom slučaju javnost još nije vidjela dokaze, nema snimka niti tako eklatantnih dokaza koji udaraju u oči kao u aferi “Koverta”. U prvom slučaju je pokrenut postupak, a u drugom nije. A zašto nije? Nije, iako je samo u aferi “Koverta” viđen corpus delicti, odnosno viđeno je golim okom od strane cjelokupne crnogorske javnosti kako tadašnji gradonačelnik Podgorice, a sadašnji generalni sekretar predsjednika Crne Gore, bestidno uzima kovertu mimo propisa i skrupula, i bez ikakvog prijavljivanja, iako je prijavljivanje donacija zakonska obaveza”, izjavio je Koprivica.

Potpredsjednik Koprivica je naglasio da je afera “Koverta” posve zasebna afera, zaseban slučaj koji govori o podmazivanju partijske mašinerije DPS-a crnim fondovima i o drastičnom koruptivnom i kriminalnom djelovanju novca u politici. Koprivica je, takođe, naveo da Slavoljub Stijepović nije sporedan lik u tuđoj aferi, nego je, sa svojim šefom koji ga je poslao za kovertu, počinilac posebnog krivičnog djela i učesnik najveće afere i skandala u novijoj političkoj istoriji Crne Gore.

Koprivica je podsjetio da su aktivisti DF-a hapšeni i privođeni zbog navodne konverzije 200.000 eura. ,,Dakle, oni su hapšeni, a Stijepović nije ni saslušan. Da li su to jednaki aršini za sve? Zašto i Slavoljub Stijepović nije saslušan, priveden i uhapšen? On je u ovoj aferi kurir Mila Đukanovića koji trpa 100.000 u džep da bi ih pridružio onim 100.000 koji su već bili u štabu DPS-a kod Đukanovića”, saopštio je Koprivica.

,,No, ne rekoše gdje su podigli dolare i kako su te pare preuzete, kako su ih prebacili iz jedne u drugu zemlju, jer dolar nije valuta u Crnoj Gori, kao i gdje su dokazi za to, ali i kako su ti dolari došli u kuću Duška Kneževića. Zašto to ne ide preko banke i računa, sa priznanicom i potvrdom? Kako to da gradonačelnik ne uze nikakvu potvrdu ili priznanicu, bilo kakav papir, neophodan za uredna knjigovodstvena evidentiranja? Više puta smo izjavili i opet ponavljamo: DPS je najveća perionica novca na Balkanu”, kazao je Koprivica na pressu.

Kako je Koprivica na kraju izlaganja izjavio, kao i svaki drugi, tajni i nelegalno pribavljeni novac DPS-a, tako je i novac koji je Stijepović uzeo poslužio za nelegalne radnje. Tim novcem su finansirane kupovine glasova i počinjena krivična djela, a prije svega povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

,,Nama je to jasno, a na VDT-u je da zauzme jasan javni stav o tome. Grdno se vara svaki funkcioner DPS-a koji misli da će im poći za rukom da zataškaju skandaloznu aferu `Koverta` ”, zaključio je Koprivica.

Poslanik Šaranović istakao je da je javnost, pored dobro poznate afere “Koverta”, danas upoznata i sa još jednim prvorazrednim skandalom u režiji DPS-a – afera “Novak”.

,,Naime, Novak Leković, bivši policijski službenik, koji je osuđen zbog protivpravnog uticaja na volju birača i nedozvoljenog učešća u izbornoj kampanji za lokalne izbore u opštini Herceg Novi, kada je i verbalno napao predsjednika Bečića, poslanika Bogdanovića i mene lično, kako saznajemo, nedavno je imenovan za vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije u opštini Tivat. Ova činjenica je objavljena na zvaničnom sajtu tivatske Opštine gdje su navedena imena novoimenovanih rukovodilaca među kojima je i pomenuti Leković”, saopštio je Šaranović.

On je upitao cjelokupnu crnogorsku javnost da li ima primitivnijeg skandala od činjenice da je od strane nadležnog suda sankcionisano lice nagrađeno javnom funkcijom samo zbog toga što je u jeku izborne kampanje protivrpavno uticao na volju birača Herceg Novog i napao članove rukovodstva Demokrata?

Osim toga, poslanik Šaranović je podsjetio da je ovom akcijom rukovodio visoki funkcioner DPS-a, Petar Ivanović, a danas javnost saznaje da je ovom akcijom očigledno rukovodio i Tarzan Milošević, jer je Leković imenovan na inicijativu upravo Tarzana Miloševića, takođe visokog funkcionera DPS-a.

,,Pitamo DPS – koju će funkciju dodijeliti Ivanu Jovanoviću, koji je, uoči izbornog dana na Cetinju, našim odborničkim kandidatima i meni repetirao pištolj u glavu, a koji je kasnije uhapšen zbog sumnje da je iz hotela “GRAND”  planirao i organizovao mafijaške likvidacije”, bio je jasan Šaranović.

Kako je poslanik Šaranović rekao, sve su ovo samo potvrde da se DPS u vođenju kadrovske politike oslanja na kadar koji je u ime i za račun DPS-a spreman da čini sve i svašta.

,,Da DPS ljude ili lica koja protivpravno utiču na volju birača nagrađuje visokim pozicijama u državnoj administraciji potvrđuje i podatak da je broj javnih funkcionera u posljednjih 12 godina sa 1.692 porastao na čak 4.550”, rekao je Šaranović na kraju izlaganja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com