PODGORICA: “Umjesto kriminalci, na meti žrtve podgoričke vlasti” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Umjesto kriminalci, na meti žrtve podgoričke vlasti”

 

Bračni par Vanja i Danijela Đurišić iz Podgorice priveden je juče u Sud za prekršaje zbog navodnog ometanja službenika Komunalne inspekcije da iz dijela Jerevanske ulice uklone navodnu ogradu.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično saopšteno da su juče Komunalnoj inspekciji pružali asistenciju tokom intervencije u Jerevanskoj, a da su Đurišiće priveli zbog “ometanja i omalovažavanja službenog lica u vršenju službene radnje”.

Nakon jučerašnjeg saslušanja kod sudije, Đurišićima je, uz prisustvo punomoćnika Budislava Minića, za 7. mart zakazano novo ročište, a navodna ograda (gume i palete) na kraju je, ipak, uklonjena, što nisu mogli spriječiti ni okupljeni građani.

Đurišići se godinama spore sa Glavnim gradom oko parcela u Jerevanskoj ulici na Zabjelu, tvrde da one nikad nisu eksproprisane i da svi papiri dokazuju da je imovina njihova.

Iz Glavnog grada negiraju te navode, a juče su saopštili da je Vanja Đurišić postavljanjem “ograde onemogućavao nesmetano kretanje građana kroz ulicu koja je izgrađena 1979. godine”, da je “nedavno uništio i dio trotoara i ulice”. Tvrde i da se pred crnogorskim sudovima, po tužbama Glavnog grada vodi nekoliko sporova protiv Vanje Đurišića. Za juče je bilo najavljeno skidanje “ograde od guma, paleta i žičane ograde od 30 metara”. “Žičana ograda ne postoji, palete smo koristili za nalaganje, a gume skladištimo i povremeno sjedimo na njima”, navela je Danijela Đurišić prije privođenja, u snimku uživo sa Fejsbuka, dodajući i da su komunalci umjesto u 10.00, kako je najavljeno, došli prije 7.00 sati. Tvrdi i da rješenje na osnovu kojeg su komunalci juče intervenisali nije potpisano, kao i da porodici nije pokazan nalog na osnovu kojeg je inspekciji, prvi put, juče asistirala i interventna policija.

Punomoćnik porodice Budislav Minić tvrdi da je u pitanju pravno nasilje i da je situacija pravno jasna, a da Glavni grad i gradonačelnik Ivan Vuković “lažnim saopštenjima obmanjuju javnost”.

“Vuković želi da preduprijedi i izigra sudski postupak koji koji protiv Glavnog grada vode Đurišići za isplatu naknade za nasilno oduzetu imovinu”, rekao je on “Vijestima”.

Dodaje da je slučaj Đurišića primjer kad “država nije država, nego gola sila zloupotrijebljena od pravnih i moralnih nitkova”.

Gradonačelnika je pozvao da javno sučele pravne argumente i dokaze o slučaju porodice sa Zabjela.

Porodica tvrdi da im nije pokazan nalog za asistenciju policije

“Jedan od nas sramotno obmanjuje javnost”, rekao je on.

Kaže i da to što su komunalci “iznenadili” Đurišiće i što su intervenisali tri sata prije najavljenog termina, zakonski stoji, ali da takva praksa nije primjenjiva u slučaju porodice sa Zabjela, za čije članove nadležni u svakom trenutku znaju gdje su: “To je za ove koji mijenjaju dolare u eure, za tu družinu koja radi na crno ili sivo, pa inspekcija ne može da im najavi kad će da dođe, dok oni sklone banane sa drogom”.

Đurišići u borbi za, kako kažu, “otetu đedovinu”, već godinu i po dane provode u kamp prikolici u Jerevanskoj, gdje prenoći makar jedan od članova porodice. Porodica tvrdi da se parcele 4914 i 4915, oko kojih se, uz drugu zemlju, preko četvrt vijeka spore sa Glavnim gradom, u kontinuitetu vode na njih i da nikad nisu eksproprisane. Dodaju i da su od države i njenih institucija dobili sve papire koji potvrđuju da su te parcele njihove, ali da ih uprkos tome, ista država “proganja kroz nesavjesne pojedince na rukovodećim mjestima”. Njihova borba sa Opštinom za 1.023 kvadratna metra na Zabjelu traje od 1992. godine. Tokom prve 23 godine suđenja, kako navode, Opština se sve vrijeme pozivala na sporazum koji je Vanjin otac Dajo potpisao navodno sa SIZ-om za uređenje građevinskog zemljišta i komunalne djelatnosti Titograd. Taj sporazum je, kako tvrde, 2006, te ponovo 2015, proglašen falsifikatom.

Porodica se nakon toga žalila crnogorskim sudovima – Višem, Vrhovnom i Ustavnom. Ustavni sud je donio odluku preglasavanjem, jednim glasom više protiv Đurišića. Uslijedilo je obraćanje i Sudu u Strazburu. Uvjereni su da će u Evropi imati više sluha i da će presuditi u njihovu korist.

Podsjećaju i da parcele – 4914 i 4915, zbog kojih su posljednjih godinu i po na ulici, nisu dio tog sudskog spora i tvrde da “Opština nema ni jedan jedini dokumenat da je eksproprijacija izvršena”.

Glavni grad je u više navrata, po različitim osnovama, tužio Đurišiće, ali su sudovi odbili sve tužbe. Među njima je i tužba Upravnom sudu protiv Ministarstva finansija, koje je i ranije potvrdilo odluku Uprave za nekretninu da se Đurišićima, nakon što je u list nepokretnosti nezakonito upisano da za sporne parcele imaju “pravo korišćenja”, upiše “pravo svojine”. Od izlaska na ulicu krajem 2016, Vanja Đurišić i njegov brat Savo više puta su pritvarani. Vanja je posljednji put odležao 121 dan u Spužu, a nedavno je na 12 dana zatvora osuđena i njegova žena.

“Slučajno” dolazili i socijalni radnici

Vanja i Danijela su roditelji osmoro djece. Zbog troje koja su maloljetna, juče su u Jerevanskoj bile i dvije službenice Centra za socijalni rad.

“Navodno su htjeli da provjere da li su djeca bezbjedna i da li trpe zapostavljanje, pošto im roditelji nisu tu”, ispričala je “Vijestima” Đurišićeva kćerka Aleksandra Radusinović (28). Tvrdi i da su joj iz Centra za socijalni rad kazali da nemaju nikakve veze sa jučerašnjom intervencijom, te da su slučajno došli u Jerevansku.

“Kako slučajno nisu došli godinu i po koliko smo na ulici, nego sad”, kazala je Radusinovićeva, poručujući nadležnima da slobodno dođu za dva dana, kad se situacija na ulici smiri, te da o njenim maloljetnim sestrama i bratu ima ko da brine.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com