Mitropolija: Ministar Zenka ombanjuje javnost i nastavlja sa diskriminacijom Pravoslavne crkve - Volim Podgoricu

Mitropolija: Ministar Zenka ombanjuje javnost i nastavlja sa diskriminacijom Pravoslavne crkve

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je grubo obmanuo javnost neistinitom izjavom na TV ”Vijesti” i to na Badnji dan (6. januara) ove godine kada su se pravoslavni hrišćani u Crnoj Gori pripremali za proslavu Božića, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Naime, ministar Zenka je izjavio da SPC ”nije spremna da sarađuje” sa Ministrstvom za ljudska i manjinska prava u pripremi Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Mjesec dana prije toga, u intervjuu agenciji ”Anadolija”, ministar Zenka je izjavio da ”jednostavno, SPC u Crnoj Gori djeluje kako hoće, bez ikakve kontrole” i ”često puta antidržavno” (1. decembar 2018. godine). Sličnu neistinu je ponovio i u intervjuu dnevnom listu ”Dan” 15. januara 2019. godine.

Ministar Mehmed Zenka je svjesno i drsko više puta obmanuo javnost, jer Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, na čijem se čelu nalazi od kraja 2016. godine, nikada i, ponavljamo, nikada nije uputilo poziv Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj, kao ni drugim eparhijama naše Crkve u Crnoj Gori, da učestvuju u pripremi Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti. Da ne bi bilo sumnje, javno pozivamo ministra Mehmeda Zenku da javnosti pruži na uvid dokaz da je takav poziv uputio Mitropoliji i da je poziv sa naše strane odbijen”, navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske.

Naprotiv, kako se dodaje Mitropolija i ostale eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori su godinama javno, kao i neposredno prilikom susreta sa Zenkinim prethodnikom ministrom Suadom Numanovićem, tražile da delegiraju svoje predstavnike u Radnu grupu na isti način i u istom obimu prava kao i svi drugi zainteresovani subjekti.

“S druge strane, Mitropolija ni poslije tri godine od završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti nije dobila odgovore na Primjedbe i predloge, koji su blagovremeno dostavljeni Ministarstvu.

Umjesto da prestane da postupa diskriminatorno prema Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori i konačno počne da postupa civilizovano i nepristrasno, poštujući ljudska prava svih, pa i sveštenstva, monaštva i vjernika kanonske Crkve u Crnoj Gori, Zenka javno iznosi brutalne neistine”, navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije kažu da je jedina istina da on kao ministar nikada nije tražio prijem i sastanak sa Mitropolitom Crnogorsko-Primorskim i predstavnicima Mitropolije bilo kojim povodom, pa ni povodom izrade novog zakona.

“Ipak, javnost treba da zna da je ovakvo kriminalno iznošenje neistina svojstveno ministru Mehmedu Zenki, jer se radi o licu koje je u bliskoj prošlosti pravosnažno osuđeno za teško krivično djelo ranjavanja iz vatrenog oružja u Ulcinju i da je pomilovan od ranijeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. Uz razumijevanje savremenih političkih odnosa u Crnoj Gori, ipak sa žaljenjem moramo da konstatujemo da se Mehmed Zenka bolje snalazio kao direktor Javnog preduzeća ”Komunalne djelatnosti” i Javnog preduzeća ”Za uzgoj i zaštitu divljači” u Ulcinju nego što se snalazi na funkciji ministra za ljudska i manjinska prava. To se vidi i iz njegovog navoda da su u pripremu Nacrta zakona ”uključeni svi, razni ljudi, Ministarstvo i kompletna Vlada”. Taj navod jasno ukazuje da Zenka kao ministar ne vlada materijom koja uređuje zakonodavni postupak u Crnoj Gori. Uostalom, kako je ministar Zenka tokom 2018. godine pripremao Zakon, koji nije planiran u Planu i programu Vlade Crne Gore za tu godinu?”, dodaje se u saopštenju.

Mitropolija Crnogorsko-Primorska ponovila je svoj ranije saopšten stav da se ne protivi, čak šta više godinama traži, da se, u skladu sa važećim konvencijama i Ustavom Crne Gore, na zakonit način, uz učešće Ministarstva, predstavnika Vlade, pravnih eksperata i predstavnika Crkve i vjerskih zajednica, pripremi i donese novi Zakon kojim će se urediti način ostvarivanja slobode vjeroispovijesti, kao i da se zaključi Temeljni ugovor sa našom Crkvom u istom obimu prava i obaveza kao što je učinjeno i sa drugima u Crnoj Gori.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com