Ovo su najugroženiji radnici u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Ovo su najugroženiji radnici u Crnoj Gori

Najveći problem sa kojim se suočavaju zaposleni u Crnoj Gori i dalje je visina zarada, gdje se u nekim sektorima zloupotrebljava institut minimalne zarade i svi zaposleni su osigurani na minimalnu bez obzira na nivo stručne spreme, upozoravaju iz Saveza sindikata Crne Gore. Kako su dodali, standard većine zaposlenih u 2018. godini bio je na nižem nivou u odnosu na 2017, navodi Pobjeda.

“Prosječna zarada (nominalno) u 2018. ostala je na nivou od godinu ranije, dok je, zbog rasta cijena, realno niža za oko tri odsto, a to dalje znači pad kupovne moći stanovništva i njegovo siromašenje. Zarade zaposlenih koje se finansiraju iz budžeta ostale su na nivou iz prethodne godine”, objašnjavaju iz SSCG.

Najteža situacija, kako u pogledu zarada, tako i uslova rada je kod zaposlenih u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu. Veliki broj zaposlenih iz ovih sektora, kako ističu iz SSCG, prima zarade u visini minimalne, tako da i pored određenog rasta u 2018. godini prosjek zarada u ovim sektorima je ispod državnog.

“Značajniji rast zarada u prošloj godini ostvaren je u sektorima vađenje ruda i kamena i finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja”, kazali su Pobjedi iz Saveza sindikata.

Ističu da osim visine zarada, gdje se u nekim sektorima zloupotrebljava institut minimalne, problem je i kašnjenje u isplati, prekovremeni rad koji se rijetko gdje plaća, uskraćivanje slobodnih dana i dana godišnjeg odmora, rad za dane praznika, potpisivanje blanko otkaza prije zasnivanja radnog odnosa.

“Neophodno je jačanje socijalnog dijaloga na svim nivoima, na nivou preduzeća, lokalnom i nacionalnom”, kategorični su u Savezu sindikata.

Problem isplate zarada, kako su istakli, ima više od 35.000 zaposlenih.

“Za rješavanje ovih problema radnici treba prvo da se obrate Inspekciji rada, a kada je u pitanju javni sektor treba se obratiti Upravnoj inspekciji. Radnici zaštitu mogu ostvariti i preko Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i na kraju mogu potražiti sudsku zaštitu”, objašnjavaju iz SSCG.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com