UVODI SE DISCIPLINA U OPŠTINI: Zaposleni će upisivati kad dolaze i odlaze sa posla - Volim Podgoricu

UVODI SE DISCIPLINA U OPŠTINI: Zaposleni će upisivati kad dolaze i odlaze sa posla

 

Novi gradonačelnik Budve Marko Bato Carević donio je juče naredbu kojom se svi zaposleni u lokalnoj administraciji obavezuju da svoj dolazak i odlazak sa posla, odnosno dnevno prisustvo na radu upisuju u listu evidencije. On je privremeno stavio van snage elektronsku evidenciju, i time jasno stavio do znanja da želi da uvede disciplinu među radnike Opštine.

To je prva naredba koju je donio Carević, nakon što je prije sedam dana sjeo u fotelju predsjednika Opštine, a koliko će uspjeti u tome da disciplinuje birokratiju, što mnogima prije njega nije pošlo za rukom, iako su donosili slične odluke, vidjeće se u mjesecima koji dolaze.

350 ljudi je zaposleno u lokalnoj administraciji. Poreske obveznike lokalna birokratija godišnje košta pet i po miliona eura. Potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović je ustvrdio da postoji čak 90 zaposlenih u Opštini koji uopšte ne dolaze na posao, a dobijaju redovno plate

U lokalnoj administraciji zaposleno je oko 350 radnika, a već više od deceniju i po svaki od gradonačelnika obećava da će uvesti veći stepen discipline i efikasnosti u radu. Poreske obveznike lokalna birokratija godišnje košta pet i po miliona eura, koliko se iz budžeta izdvaja za zarade zaposlenih u Opštini i institucijama kulture i službama. Frapantan podatak nedavno je iznio potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović, koji je ustvrdio da postoji čak 90 zaposlenih u Opštini koji uopšte ne dolaze na posao, a dobijaju redovno plate.

„Svi organi lokalne uprave Opštine obavezni su obezbijediti evidentiranje dolazaka, odnosno odlazaka zaposlenih, tako što će starješina svake službe i sekretarijata obezbijediti odvojene liste za upis, odnosno ispis radnika. Liste dolazaka zaključuje se svakoga radnog dana potpisom starješine organa lokalne samouprave, ili nekoga koji je za to ovlašćen, najkasnije do 8 časova ujutru. Lista odlazaka zaključuje se u 16 časova“, navodi se u naredbi koju potpisuje Carević, a u koju su „Vijesti“ imale uvid. Odmor u toku radnog vremena u trajanju od 30 minuta, kako je navedeno, koristi se u vremenu od 11 do 11.30 časova.

„Na listama za upis dolazaka i odlazaka radnika, nadležni je dužan da sačini službenu zabilješku o eventualnim kašnjenjima u dolasku ili u slučaju ranijeg odlaska sa posla. U slučaju spriječenosti dolaska na rad, zaposleni je dužan da obavijesti neposrednog rukovodioca o razlozima spriječenosti najkansije u roku od 24 časa od nastanka okolnosti koje su razlog nedolaska na posao, izuzev ako iz objektivnih razloga to nije moguće“, upozorava Carević.

Kako ističe, svako nepoštovanje naredbe smatraće se kao neopravdano izostajanje sa posla, odnosno povreda službene dužnosti, shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima.

Ćirilica mu milija od latinice

Carević je, kao i njegov prethodnik Dragan Krapović, vjeran ćiriličnom pismu, što je bilo i za očekivati. Njegovo ime je na pločici koja je postavljena na ulaznim vratima kabineta ispisano ćiriličnim pismom.

Novi predsjednik Opštine nije još mijenjao enterijer kancelarije. Praktično je ostalo sve isto kao i kada je u njemu boravio Krapović, pa su na zidovima ostale iste umjetničke fotografije, nagrade koje su dodjeljivane Opštini, kao i njegovom prethodniku. Ostaje jedino da se vidi ko će činiti novi kabinet Carevića. Već tokom prekjučerašnje posjete ambasadorke Austrije moglo se vidjeti da će Carević postaviti novu šeficu za protokol, a po svemu sudeći šef kabineta biće mu Božo Vavić, koji je za vrijeme Krapovića bio sekretar za investicije.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com