Ovo je najskuplji grad za život na svijetu! - Volim Podgoricu

Ovo je najskuplji grad za život na svijetu!

Magazin Economist objavio je svoju listu najskupljih gradova za život na svijetu. Kako bi došli do nje, istraživači magazina su upoređivali cijene 160 proizvoda i usluga uvrštenih u kategorije kao što su: hrana, piće, odjeća, stanarina, komunalije, transport…

Petu godinu zaredom na čelu liste se našao Singapur. Šta je to što čini ovaj grad toliko skupim za život?

Otkriveno je da se radi o astronomskim troškovima za kupovinu i registraciju automobila. Naime, ako želite da vozite u ovom gradu-državi jugoistočne Azije, moraćete da zatražite dozvolu od lokalnih vlasti koja košta nevjerovatnih 37.000 dolara i važi narednih deset godina.

Ne smiju se zaboraviti ni različite takse na kupovinu novih automobila koje još više obeshrabruju potencijalne vozače.

Treba dodati da vožnja nije jedino što prazni džepove stanovnika Singapura. Ovaj grad je takođe poznat i po visokim cijenama odjeće pa se u ovoj kategoriji nalazi na trećem mjestu među svjetskim metropolama.

Drugo i treće mjesto na listi najskupljih gradova za život dijele Pariz i Cirih. Prvih deset mjesta na listi popunjavaju uglavnom gradovi iz Evrope i Azije, dok predstavnici Sjeverne Amerike, Njujork i Los Anđeles, zauzimaju tek trinaesto i četrnaesto mjesto.

Vjeruje se da je glavni razlog toga činjenica da je američki dolar značajno izgubio na vrijednosti u odnosu na druge valute u posljednjih godinu dana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com