PLJAČKA MUZEJA: Zahtjevi za pretrese odbijeni, iako su bili opravdani - Volim Podgoricu

PLJAČKA MUZEJA: Zahtjevi za pretrese odbijeni, iako su bili opravdani

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju 24. decembra prošle godine podnijelo je cetinjskom Osnovnom sudu zahtjeve za donošenje naredbe za pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja Crne Gore Petra Ćukovića i Pavla Pejovića. To je Pobjedi juče zvanično potvrđeno iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju. U odgovorima, koje potpisuje rukovodilac ODT Luka Martinović, navodi se da su rješenjima krivičnog vijeća Osnovnog suda u odbijena oba zahtjeva tužilaštva, iako su, kako navode iz ODT, bili u cjelosti opravdani i na zakonu zasnovani.

Predložene dokazne radnje su bile neophodne radi donošenja pravilne i zakonite odluke ovog tužioca u predmetnoj krivično-pravnoj stvari, ističu iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju, dodajući da se krivični predmet, formiran u oktobru 2017. godine po prijavi podnosioca Aleksandra Berkuljana, protiv odgovornih lica u Narodnom muzeju i Ministarstvu kulture, nalazi u fazi izviđaja kod ovog tužilaštva.

Osnovno državno tužilaštvo, podsjetimo, zatražilo je pretres stanova Petra Ćukovića i Pavla Pejovića zbog sumnje da su odgovorni za nestanak vrijednih predmeta u Narodnom muzeju i da bi se pretresom stanova mogli pronaći nestali predmeti. Sud je odbio te zahtjeve, navodeći da tužioci nisu ponudili dovoljno dokaza zbog kojih bi se dozvolio pretres stanova. Sudije su zamjerile što nije navedeno kada su tačno preduzete radnje koje im se stavljaju na teret, kao i to što se ne pominje koje su to tačno predmete otuđili.

U obrazloženju zahtjeva, Osnovno državno tužilaštvo je, između ostalog, navelo i niz ranijih zaključaka Ministarstva kulture, koje je u više navrata, od 2004. godine, kontrolisalo Narodni muzej, ukazivalo na propuste i preko zaključaka Vlade tražilo da se propusti isprave. Uprkos kontrolama i zaključcima, Narodni muzej u najvećem broju slučajeva nikada nije ispunio naložene mjere Ministarstva i Vlade.

Petar Ćuković je, podsjetimo, u srijedu za Pobjedu izjavio da je zatečen i iznenađen ovom informacijom.

“Neka dođu i vrše premetačinu kakvu god hoće. Ja sam tu spokojan”, kazao je Ćuković.

Pejović je za taj list kazao da je čitava priča o zahtjevu tužilaštva za pretresanje njegovog stana van pameti.

“Nikada nijesam imao čak ni ključ od svoje kancelarije, a kamoli od čega drugoga. Jednostavno, vodeći čovjek u kući nema apsolutno nikakve veze sa muzealijama, a kamoli da sam ih ja odnosio kući. To je priča bez ikakvog osnova”, rekao je Pejović.

Dodao je da kao čovjek u 69. godini nikada nije imao mrlju u svom životu.

“Ja sam neko ko je deset godina, redovno, prijavljivao imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije. Ko god hoće može da dođe i pregleda moju imovinu, a ako što nađu mimo onoga što sam prijavio, spreman sam da idem na vješala. Drugo, ovo se sve dešava u trenutku kada još uvijek nemamo ništa zvanično potvrđeno. Čitav proces te nesrećne revizije jednostavno nije doveden do kraja. Možete zamisliti kako je meni bilo, kada sam došao u Narodni muzej, da organizujem i iskoordiniram čitavu tu priču. Prvi put sam ja, od 1969. godine, organizovao reviziju tri mjeseca nakon dolaska na čelo Narodnog muzeja, 2009. godine u Biljardi. Da biste došli do validnih podataka morate završiti čitavu reviziju. Evo, ni nakon godinu i po, uz pomoć najvećih mogućih stručnjaka koje Crna Gora ima, proces nije doveden do kraja”, kazao je Pejović i ponovio da je tokom njegovog mandata urađeno mnogo kako bi se saniralo veoma loše stanje u cjelokupnoj infrastrukturi Muzeja.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com