Predavanje na temu metoda fraktalnog crteža u KIC-u - Volim Podgoricu

Predavanje na temu metoda fraktalnog crteža u KIC-u

Predavanje na temu metoda fraktalnog crteža održaće dipl.ing.arh. Gordana Ražnatović u utorak, 22. januara, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 19 sati.

U starom vijeku, u doba egipatske kulture, znalo se za blagodeti liječenja bojom i svjetlošću (hromoterapija i helioterapija). Od tada do danas istraživanje djelovanja svjetlosti i boja na naš nervni sistem zaokuplja pažnju mnogih naučnika i umjetnika.

Neki od njih su istraživali psihološko djelovanje boja na emotivna stanja, dok su se neki više orijentisali na shvatanje boje kao frekvencije koja preko očiju i hipotalamusa dolazi do svake ćelije u tijelu. Upravo takav uticaj boja i linija je istraživala ruska naučnica, klinički psiholog i porodični terapeut Tatjana Zakirovna Polujahtova. Ona je prije dvadeset godina dala nov pogled na ljudske mogućnosti i nakon dugogodišnjih istraživanja utemeljila novu metodu art terapije poznatu kao metoda crtanja fraktala.

Danas metoda nalazi put do sve većeg broja ljudi koji pomoću nje mijenjaju svoje živote. Osim u Rusiji, metoda je našla obožavaoce i u okolnim zemljama (Litvanija, Moldavija, Latvija…), a odnedavno i u Hrvatskoj i Srbiji, a zatim Sloveniji i Crnoj Gori.

Fraktali kao forma nisu nepoznati. Šezdesetih godina 20. vijeka francuski matematičar Benoa Mandelbrot (Benoît Mandelbrot) matematičku formulu pretvara u vidljivi geometrijski oblik uz pomoć računarske tehnologije. Ovako vizuelno izraženu u matematičku formulu naziva fraktal od latinske reči fraktus, frangere – razlomiti. Osnovi princip fraktala je da postoji sličnost između djelova oblika i oblika kao cjeline. Sličnost matemtičkih fraktala i fraktalnih crteža je u principu gradnje oblika. Fraktalni crtež, koji sami crtamo prema određenim uputstvima, predstavlja naš život koji se sastoji od mnogo djelova, a svi zajedno čine cjelinu. Mijenjajući jedan dio unutar fraktalnog crteža, mi mienjamo svoj život.

Fraktal je slika koja se sastoji od jedne neisprekidane linije i obojenih polja. Kombinacije boja, različitih vrsta linija i različiti pritisci koji se koriste u fraktalu su terapeutski. Linija je zadužena za davanje smjera našim mislima, u ovom slučaju pozitivnim, a svaka boja zaslužna je za postizanje sklada unutar nekog područja u životu (zdravlje, odnosi, kreativno izražavanje, posao…).

Gordana Ražnatović dipl.ing.arh. je rođena u Zemunu 1964. godine. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Živi i radi na relaciji Budva – Beograd. Posljednjih 15 godina se usavršavala u različitim tehnikama samorazvoja. U Reiki je inicirana 2005. godine da bi 2014. godine dostigla zvanje učitelja. Prisustvovala je seminarima Energetske nauke, Feng shui sadašnjeg trenutka I i II nivo, Meditacija sadašnjeg trenutka I i II nivo i mnogim drugim. Završila je kurs keramike i učestvovala na grupnim izložbama. Slikrstvom se ozbiljnije bavi od 2004. godine, a imala je i nekoliko samostalnih i grupnih izložbi. Drži Radionice crtanja fraktala u Budvi, Podgorici, Igalu, Baru i Kotoru. Član je grupe koja promoviše zdrave načine života i bavi se integrativnom medicinom u Crnoj Gori.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com