NOVI SNIMAK KNEŽEVIĆA: Evo kome je sada trebalo da daje novac! - Volim Podgoricu

NOVI SNIMAK KNEŽEVIĆA: Evo kome je sada trebalo da daje novac!

 

Bivši viceguverner Centralne banke Velibor Milošević sugerisao je vlasniku Atlas banke Dušku Kneževiću da podmiti kontrolore CBCG, koji su provjeravali zakonitost poslovanja njegove banke.

To se može zaključiti iz snimka razgovora Kneževića i Miloševića, koji je Knežević dostavio “Vijestima”.

OVDJE POSLUŠAJTE RAZGOVOR: ,,Makao sam onu budalu od Deja Vujačića, onog bildera iz Zete…”

Knežević tvrdi da je snimak nastao nekoliko mjeseci prije nego što je Milošević podnio ostavku na mjesto viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema. Milošević je u novembru 2015. godine tražio razrješenje sa te funkcije, sa koje je zvanično otišao u februaru 2016. na mjesto predsjedika Borda direktora Universal banke u vlasništvu Petrosa Statisa, grčkog biznismena.

“Prije toga me je nekoliko puta reketirao, govoreći da to nije novac za njega nego za ljude iz kontrole CBCG, da je on moj prijatelj i da samo meni čini. Novac je, kako je govorio, bio za to da bi parametri Atlas banke bili u granicama dozvoljenog. Svaki put sam mu davao novac koji je tražio, a zadnji put sam snimio naš razgovor. Poslije završene kontrole, kada sam bio siguran da više neće napraviti štetu banci, pokazao sam mu snimak i rekao mu da podnese ostavku ili ću ga objaviti. Da bi mi se osvetio, tog dana kada je otišao iz CBCG, donio je rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas banci i Dejana Vujačića postavio za privremenog upravnika. Tadašnji guverner Dakić nije postupio po tom rješenju. Radoje Žugić to odlično zna, neka izvadi taj papir”, navodi Knežević u izjavi “Vijestima”.

Milošević je to negirao.

Knežević tvrdi da je Miloševiću dao 100 hiljada eura, a da mu je prije toga tražio manje iznose.

“Reketirao je i druge banke i to je poznato Centralnoj banci Crne Gore. Milošević je pokrivao kontrolu Prve banke, pričao mi je da je napravio tijesnu komunikaciju sa Milom Đukanovićem”, dodao je Knežević.

Iz CBCG su ranije “Vijestima” kazali da je Milošević razriješen dužnosti viceguvemera za kontrolu bankarskog sistema 22. decembra 2015. godine, a funkciju člana Odbora direktora Univerzal Capital banke počeo je da obavlja 1. februara 2017.

CBCG je tek 2015. sprovela kotrolu u Atlas banci, iako je ranije u njoj i još nekim bankama postojao problem ispunjavanja uslova za zakonit rad.

Nakon nalaza Miloševića, predloženo je uvođenje prinudne uprave, do koje tada nije došlo. Tek 2017. zatražena je dokapitalizacija Atlas banke, a 2018. CBCG uvodi privremene mjere u toj banci. Tome je prethodio zahtjev Svjetske banke da se obrati pažnja na poslovanje rizičnih banaka, gdje su sem “Atlasa” i IBM, Prva banka i Univerzal kapital banka.

Na tonskom snimku, čije je “curenje” Knežević najavio prije dva dana, čuje se Milošević, koji kaže:

“Zvali su nas ovi, strašan nam je nalaz”, a na pitanje Kneževića na šta se to odnosi, on kaže Centralne banke, za finansijsko i materijalno poslovanje.

Viceguverner objašnjava da je to “izvještaj najbolji u Crnoj Gori”.

Milošević tokom razgovora oslovljava Kneževića sa “šefe” i kaže mu da ima dobre vijesti za njega, a to su da je sa spiska kontrolora “makao” Dejana Vujačića.

“Danas sam ga makao, on se ljutio malo, ja sam rekao nema što, ja određujem ko će da ide”, navodi Milošević.

Velibor Milošević

Vujačić nije htio da komentariše izjavu bivšeg viceguvernera.

Snimak je u pojednim djelovima nerazumljiv i čuje se šuštanje papira.

Milošević je ranije bio jedan od saradnika Duška Kneževića. Bio je na funkcijama direktora Atlas Mont fonda i izvršnog direktora Invest banke Montenegro (IBM), koja je sada takođe u stečaju. On juče nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti” zamoljen da prokomentariše razgovor sa Kneževićem na snimku.

Knežević kaže da u banci nema “ni 100 hiljada profita “, a viceguverner potvrđuje da zna.

“On mi kaže (dio se ne čuje, nerazgovjetno je) tamo ima 80 odsto restrukturiranih kredita, znači mi bukvalno, ona kaže biće nalaz…., ali da vam kažem, šta god bude, ja ću biti vama na usluzi”, kaže Milošević.

Oni zatim nastavljaju razgovor o novcu, nejasno se čuju brojke koje pominju, viceguverner navodi da je neko pretjerao i da predlaže da se on “izbori”.

“Nije problem, daj im nešto korektno,” odgovara Knežević, a Milošević pita da li je “u redu recimo tri da im dam. Ako ste im prošli put dali pet”.

Knežević odgovara nešto nerazumljivo, a Milošević dodaje “Šefe, šestoro ih je, šestoro, a treba direktor (nerazumljivo). Vjerujte ja vas uvjeravam da je najbolje ništa, nego da na kraju ja izborim da…” Dobija odgovor Kneževića da sad ne može “da im da, tek tamo do februara”.

Na pitanje viceguvernera da li može da izdvoji makar pola tog iznosa, vlasnik Atlas banke odgovara: “Nemam keša”.

Istrage o nezakonitostima poslovanja u Atlas banci otvorena je krajem prošle godine i vodi se protiv 175 osobe, među osumnjičenima je i Duško Knežević, kome je u utorak određen i pritvor.

Ubrzo nakon otvaranje istrage, Centralna banka uvela je prinudnu upravu u Atlas i Invest banku Montenegro koje kontroliše Knežević. Knežević je potom poručio da neko želi da mu otme imovinu u Crnoj Gori i optužio Tužilaštvo i Centralnu banku da hoće da unište njegove banke.

“Znate koliko to meni bije po glavi”

Ne govoreći na šta misli, Milošević predlaže da “uđe tamo i da drži malo da traje… ako mu to nešto znači”. Zaključuje da će “sve da završi za tri nedjelje, jer je to podzakonski rok” i dodaje:

“Onda tamo u februaru. A da vam kažem još samo ovo, nezavisno od ovoga znate koliko mene to bije po glavi, vi morate neke stvari… Ja znam da vas sad ja pritiskam”, kaže viceguverner i šapuće nešto.

“Znam Boki, moraš i ti, meni uzmu dozvolu za ovo, znaš ti šta je to”, kaže Knežević.

“Šta god bude ja ću biti vama na usluzi”

Milošević: Zvali su nas ovi, strašan nam je nalaz

Knežević: Za šta

Milošević: Centralne banke

Knežević: Za šta, za

Milošević: Za finansijsko materijalno poslovanje

Knežević: Izvještaj

Milošević: Izvještaj, najbolji u Crnoj Gori

Milošević: On ga je zaposlio… šefe, završio sam jednu dobru stvar za vas, sad ću vam reći koju. Makao sam onu budalu od Deja Vujačića, onog bildera On je trebao da… kontrolor onaj što je prije napravio strašne probleme kad je išao, njega sam makao, sad, on je trebao da ide u kontrolu

Knežević: Ne znam ko je to

Milošević: Znate onoga bildera, Vujačić, iz Zete, vaš komšija, o jadu me zabavio sa povezanim licima

Knežević. Kad je to bilo

Milošević: Danas sam ga makao, on se ljutio malo, ja sam rekao nema što, ja određujem ko će da ide

Knežević: Da, ali šta si tražio Boki, mislim stvarno (jedan dio se ne čuje)

Milošević: Kunem vam se, sad ću da vam objasnim, samo da vam objasnim, ja mislim da vi to uopšte ne treba da radite, ako mene pitate, a sad ću da vam kažem nešto

Knežević: Katastrofa, ni 100 hiljada profita nemam tamo, znaš šta je to, mislim stvarno

Milošević: Znam, ali s druge strane, on mi kaže (mrmlja, tamo ima 80 odsto restrukturiranih kredita, znači mi bukvalno, ona kaže biće nalaz (opet mrmlja), ali da vam kažem, šta god bude ja ću biti vama na usluzi

Knežević: A znam

Milošević: I biću maksimalno, maksimalno… A ne ja sam im rekao da su prećerali. (pominje brojke, ali nejasno)

Knežević: Ja sam ti rekao

Milošević: Kako god vi kažete

Knežević: A znam Boki, ali

Milošević: Sad ste vi, sad te

Knežević: A jesam, ali…(nerazumljivo)

Milošević: A znam, šefe, vjeruj mi, ja vam savjetujem (mrmlja), nego da ja probam da se izborim

Knežević: Nije problem, daj im nešto korektno

Milošević: Je li u redu recimo tri, da im dam. Ako ste im prošli put dali 5

Knežević: (nerazumljiv)

Milošević: Šefe, 6 ih je, šestoro, a treba direktor (nerazumljivo), vjerujte ja vas uvjeravam da je najbolje ništa, nego da na kraju ja izborim da

Knežević: Ne mogu sad, tek tamo do februara da im dam

Milošević: Možemo li makar neke da izdvojimo, pola od toga kako vi oćete šefe

Knežević: Nemam keša

Milošević: A dobro, ja mogu da uđem i da držim malo, da držim malo da traje.

Knežević: Ne razumijem

Milošević: Da držim malo duže no što treba, ako vam to nešto znači

Knežević: (nerazumljiv)

Milošević: Ne nego ću sve ja da završim za 10 dana

Knežević: Ne nego

Milošević: Ne ne, 3 nedjelje, nema što brže, 3 nedjelje je zakonski rok, nije zakonski no podzakonski, ali šefe ako ćete da nacrtate

Knežević: (nerazumljiv)

Milošević: Onda tamo u februaru. A da vam kažem još samo ovo, nezavisno od ovoga znate koliko mene to bije po glavi, vi morate neke stvari… Ja znam da vas sad ja pritiskam (šapuće nešto)

Knežević: Znam Boki, moraš i ti, meni uzmu dozvolu za ovo, znaš ti šta je to

Svi navodi neistiniti, moj stav o Atlas banci je poznat

“Sve što sam radio, kao i moji saradnici, bilo je u skladu sa propisima, a stojim na raspolaganju nadležnim državnim organima ukoliko pokažu interesovanje, da ih upoznam sa svom dokumentacijom koju posjedujem o kontroli i mjerama koje su predlagane shodno Zakonu o bankama i Zakonu o Centralnoj banci.Ta dokumentacija će jasno potvrditi zakonitost i pravovremenost mjera koje su se trebale sprovoditi. Naglašavam da nikada i nikoga nisam smijenio sa pozicije kontrolora“, rekao je Velibor Milošević sinoć „Vijestima“.

Komentarišući optužbe da je reketirao Kneževića, on tvrdi da su neistiniti:

“Vjerujem da će o svim navodima gospodina Kneževića najbolji odgovor dati državni organi. Svi navodi su neistiniti. Samo jedan jednostavan primjer – Rješenje u uvođenju privremene uprave, kako tvrdi gospodin Knežević, nije doneseno niti je gospodin Vujačić ikada imenovan za privremenog upravnika do 2015 godine. O mom stavu o problemima u Atlas banci 2015. godine sam menadžmentu CBCG saopštio svoj stav u pisanoj formi i on se nalazi u dokumentaciji CBCG. Tako da se radi o jasnoj neistini“, rekao je Milošević.

On je dostavio „Vijestima“ prepisku sa kolegama, najvjerovatnije kontolorima, sa koje su izbrisana imena, ali se vide datumi. U mejlu iz oktobra 2015, piše da je „Atlas banka pred kolapsom“.

“Molim te da ako bilo ko pokuša da te instruiše da progledaš kroz prste, odradiš kontolu po propisima“, navodi se u prepisci.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com