PODGORICA: Kroz prihvatilište za beskućnike za 20 mjeseci prošlo 8 štićenika - Volim Podgoricu

PODGORICA: Kroz prihvatilište za beskućnike za 20 mjeseci prošlo 8 štićenika

Beskućnici u glavnom gradu od maja 2017. imaju mjesto gdje mogu da nađu utočište. Prihvatilište funkcioniše u naselju Konik. Do sada je kroz taj centar prošlo osam štićenika, od kojih su neki uspješno resocijalizovani.

“Trenutno u prihvatilištu borave četiri osobe. Neki su ovdje već duže, negdje oko godinu, a korisnik koji najkraće ovdje boravi, boravi četiri mjeseca”, kazala je za TVCG Milena Šćekić, iz Crvenog krsta Crne Gore.

Razne okolnosti te ljude su usmjerile ka prihvatilištu.

”Neka od ovih lica su ranije imala smještaj. To su bile jako specifične porodične, zdravstvene situacije, koje su dovele do toga da izgube svoj krov nad glavom. Ovo je bilo rješenje da se oni sklone sa ulice”, navodi Šćekić.

Smještaj, hrana, zdravstvena zaštita – to je ono što štićenici prihvatilišta dobijaju. Sa njima svakodnevno radi oko deset ljudi, a jedan od njih je i Vlatko Vlahović, koji je domar u prihvatilištu.

”Dvadeset četiri sata je naš nadzor nad njima. Pratimo njihovu komunikaciju da ne bi došlo do konflikta. Imamo video nadzor objekta”, kaže Vlahović.

No, Vlatko i njegove kolege ne rade samo to. Jedan od štićenika je nedavno proslavio pedeseti rođendan, a u prihvatilištu ga je sačekalo iznenađenje.

”Mi smo upriličili malo slavlje. Ono je na njega pozitivno djelovalo, ostaće mu u pamćenju. Popili smo tri litra soka, pola torte, popila se kafa. Ja nisam bio taj dan na poslu, ali sam došao da bismo upriličili to slavlje”, kaže Vlatko.

Od maja 2017. godine osmoro ljudi je boravilo u prihvatilištu. Osnovni cilj prihvatilišta je da se oni zaštite i da ponovo, spremni, uđu u društvo. Neki od štićenika su to i uspjeli.

“Imali smo do sada samo jednu štićenicu koja je boravila ovdje nekoliko mjeseci, nakon čega je uspjela da nađe zaposlenje da samostalno nastavi dalje”, navodi Šćekić.

Prostor gdje se nalaze beskućnici je zakupljen do marta ove godine. Ipak, iz Crvenog krsta vjeruju da će ovaj servis nastaviti da radi i nakon tog perioda. Zato apeluju na građane.

“Ukoliko bilo ko ima saznanja da neko boravi na ulici, da nema krov nad glavom, može se obratiti ili nama ili Centru za socijalni rad i mi ćemo zajednički pronaći ta lica i ukoliko se ispunjavaju svi uslovi za smještaj, sklonićemo ih sa ulice”, poručila je Šćekić.

U prihvatilištu, koje se nalazi u blizini Narodne kuhinje, može se smjestiti 12 osoba.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com