PODGORICA: Uništeno pet tona droge! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Uništeno pet tona droge!

Gotovo 2,5 tona raznih vrsta narkotika zaplijenjenih u policijskim akcijama uskladišteno je u depoima zgrade Višeg suda u Podgorici gdje se droga čuva do okončanja sudskih postupaka, odnosno pravosnažnosti presuda. Kada presude budu konačne, dokazni materijal se uništava. Tako je lani zapaljeno gotovo pet tona psihoaktivnih supstanci oduzetih ranijih godina, saopšteno je Pobjedi iz ovog suda.

Kako je navedeno, uskladištene su tri vrste narkotika i to marihuana, heroin i kokain. Zaplijenjena droga čuva se u posebnim prostorijama gdje je strogo zabranjen ulaz svim osobama koja za to nemaju ovlašćenje.

Jedna od većih zapljena kokaina tokom prošle godine u Crnoj Gori zabilježena je u Luci Bar kada su službenici Odsjeka za borbu protiv droge u kontejneru otkrili 38,8 kilograma te vrste narkotika.

Službenici Uprave carina su tada materiju za koju se sumnjalo da je kokain, tačnije 32 pakovanja za koja se prvobitno pretpostavljalo da su teška po jedan kilogram, predali policijskim službenicima Odsjeka za borbu protiv droge radi daljeg postupanja.

Pakovanja su iz Ekvadora, preko Malte, u kontejneru stigla u luku. Preliminarnom analizom i mjerenjem ovih 32 pakovanja, koji su potom izvršeni u policiji, utvrđeno da se u njima nalazi kokain, ukupno 38.800 grama.

Prema podacima koje je prošle godine saopštila policija, u toku 2018. godine u saradnji sa Upravom carina zaplijenjeno je 3.250 kilograma različitih vrsta narkotika. Najveću pažnju zavređuju aktivnosti Sektora kriminalitičke policije koje su rezultirale zapljenom rekordne količine od20 tona hašiša, zaplijenjenih u koordiniranoj akciji u teritorijalnim vodama Italije, čija je vrijednost oko 65 miliona eura.

Godinu ranije, policijski službenici Ods jeka za borbu protiv droge zaplijenili su ukupno 3,5 tona narkotika.Tada je najviše zaplijenjeno marihuane i skanka, 3.359 kilograma, heroina oko 19 kilograma, kokaina nešto više od jednog kilograma i hašiša blizu dva kilograma.

Zbog krijumčarenja droge u tom periodu podnijeto je 178 prijava protiv 231 osobe.

Nema preciznih podataka koliki je broj povratnika u krivičnim djelima krijumčarenja narkotika.

Advokat Ranko Radonjić za Pobjedu pojašnjava da ne raspolaže podatkom koliki je procenat onih koji i nakon odležane kazne ponovo posegnu za švercom narkotika.

“Vjerujem da je veliki broj, s obzirom da se u praksi često srijećem sa situacijom, da zavisnici od psihoaktivnih supstanci, kako bi sebi obezbijedili narkotike, ponovo pribjegavaju proizvodnji i prodaji”, navodi on.

Za ovo krivično djelo, odnosno njegov osnovni oblik, kako pojašnjava Radonjić, Krivičnim zakonikom Crne Gore zaprijećena je kazna zatvora od dvije do deset godina.

“Kada je u pitanju teži, kvalifikovani oblik ovog krivičnog djela, zaprijećena je kazna u rasponu od tri do petnaest godina”, dodaje on.

Radonjić pojašnjava da ukoliko se kod nekog lica nađe manja količina narkotika i u postupku se utvrdi da je namijenjena isključivo ličnoj upotrebi, ne može krivično odgovarati, s obzirom da je kažnjivo samo kada je ona namijenjena daljoj proizvodnji, prodaji i prometu.

Pobjeda

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com