ĐUKANOVIĆ NAJAVIO MOGUĆNOST DA KUPI VILU POD GORICOM: Ali, odakle? Njegove firme u minusu četiri miliona - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO MOGUĆNOST DA KUPI VILU POD GORICOM: Ali, odakle? Njegove firme u minusu četiri miliona

Predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović najavio je nedavno da bi mogao da kupi ekskluzivnu vilu ispod Gorice koja košta deset miliona eura nakon što završi „neke svoje biznise”, iako mu privatni biznise loše ide i njegove firme bilježe milionske minuse.

U pitanju su jedine dvije firme koje je Đukanović osnovao i gdje je prenio pravo upravljanja – Global Montenegro i Univerzitats, koje su u minusu ukupno oko četiri miliona eura. Stoga je potpuno nejasno od kojih prihoda je Đukanović planirao da kupi ekskluzivnu vilu ispod Gorice kada njegove kompanije, čak i uz podršku države, bilježe samo gubitke.
Ni preostala imovina kojom Đukanović raspolaže, stan u Podgorici i zemljište u Nikšiću, ne može poslužiti kao izvor prihoda za kupovinu atraktivne nekretnine u Podgorici.
Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević medijima je ranije saopštio da je podgorički preduzetnik Vladan Ivanović samo formalno vlasnik kuće od 2.000 kvadrata ispod Gorice, a da je njen pravi vlasnik Đukanović. Knežević tvrdi da mu je Đukanović svojevremeno predložio da se on formalno vodi kao vlasnik te kuće. Đukanović je negirao Kneževićeve tvrdnje, tvrdeći da mu je kuća nuđena na prodaju i da je on to odbio. On je kazao da će tu ponudu možda prihvatiti kada završi „neke svoje biznise”.
A što se tiče Đukanovićevog biznisa, kompanija Univerzitats, u kojoj je jedan od osnivača, godinama posluje sa gubicima, a poslednji finansijski izvještaj pokazuje da je u minusu 200.000 eura.

MU finansijskim izvještajima te kompanije dostavljenim Poreskoj upravi Crne Gore vidi se da ta Đukanovićeva kompanija već godinama ne posluje dobro. Radi se o kompaniji koja stoji iza Univerziteta „Donja Gorica” (UDG). U poslednjem finansijskom izvještaju navedeno je da firma Univerzitats posluje sa gubitkom od 200.849 eura. Te godine je bila evidentirana i neraspoređena dobit od 62.535 eura.
Uz to, u podacima Uprave za nekretnine može se vidjeti da je zgrada Univerziteta „Donja Gorica”, koja je dijelom u vlasništvu Đukanovićeve firme, založena za nekoliko kredita. Poslednji je evidentirani aneks ugovora iz avgusta 2016. godine sa dugom za kredit od 10.875.324 eura prema Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB). Interesantno je da je rok otplate za taj kredit 30. decembar 2020. godine. Postavlja se logično pitanje od kojeg novca će kompanija koja godinama posluje u minusu moći na vrijeme da vrati taj milionski kredit, a još je nelogičnije da bi Đukanović prihode od ove kompanije mogao koristiti za kupovinu kuće ispod Gorice.
Kompaniju Univerzitats su 2006. godine osnovali Đukanović, tadašnji profesor Ekonomskog fakulteta Veselin Vukotić, profesor Pravnog fakulteta Dragan Vukčević i biznismen Tomislav Čelebić. Ta kompanija je potom Savjetu za visoko obrazovanje podnijela zahtjev za akreditaciju privatnog fakulteta.


Đukanović je osnovao i firmu Global Montenegro, na koju se vodi plac od 20.000 kvadrata u Budvi. Ta firma je bila u blokadi skoro tri godine, sve do kraja 2017. godine, a dugo vremena je izbjegavala da plati 60.000 poreskog duga Opštini Budva.
Ta firma, čiji osnivači su Đukanović i njegov kum Vuk Rajković, godinama pokušava da proda atraktivni plac od 20.0000 kvadrata u Budvi. Kompanija Global Montenegro je početkom 2007. godine kupila zemljišni kompleks, a prema Đukanovićevom objašnjenju, novac je osiguran zahvaljujući zajmu od pet miliona eura kod Hipo banke, sadašnje Adiko banke. Kredit od te banke uzet je u februaru 2008. godine.
Prema podacima iz katastra, banka je upisala hipoteku na zemljišnom kompleksu u Budvi na ime duga od pet miliona. Dio tog kredita je vraćen, ali dio je i dalje problematičan, zbog čega je firma Heta preuzela potraživanja.
Global Montenegro je prošle godine imao gubitke od 3,6 miliona eura.
Đukanović više nije vlasnik firme Kapital invest, koja je ostvarila 1,6 miliona prihoda od kamata i prodaje dionica. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, novi vlasnik te firme je sin predsjednika države Blažo Đukanović. Prema tim podacima, Milo Đukanović više nema nikakve veze s ovom kompanijom.
Inače, prema podacima iz finansijskih izvještaja predatih Poreskoj upravi, preduzeće Kapital invest prošle godine nije imalo značajnije poslovne aktivnosti, ali je neraspoređena dobit iznosila 1.658.418 eura. Riječ je o sumi koja je stečena prodajom akcija Prve banke, koje je Đukanović prodao za više od milion eura, ali i od kamate na depozite.

Negirao da je bogat
Londonski list „Independent” je 2010.godine objavio listu najbogatijih političara u svijetu, na kojoj je šef DPS-a Milo Đukanović zauzeo 20.mjesto, sa bogatstvom od 14,7 miliona. U propratnom tekstu je ocijenjeno da je čelnik vladajuće crnogorske stranke „misteriozno bogat”. Ova procjena o Đukanovićevom bogatstvu prozišla je iz istraživanja Međunarodne grupe istraživačkih novinara (ICIJ). Đukanović je demantovao nalaze tog istraživanja, tvrdeći da je svu svoju imovinu redovno prijavio.

 

Izvor: dan.co.me

1 komentar

  1. Moze on da kupi samo onu trenerku na pruke, ili onu narandzastu.. Pa da bira koja mu ljepse stoji! A dje ovaj nema ni avionsku kartu da plati do Dubaija, no reketira drugove i kumove. Nemas ti para Lomi, vjerovatno su ti zapadni gospodari sve poskidali sa racuna, sto si od naroda svog oteo. Pa sad nemas za moet, za spa u Abu Dabiju, za morske plodove kad vodis svoje partijske koleginice… Jadno, cini mi se da vise para u dzepu imaju ovi ulicni prodavci nego nas svemoguci gospodar prstenova! Otanjalo Lomi…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com