“Vlast u Plužinama potrošila 120.958,18 eura za ručkove u restoranu sestrića predsjednika Opštine” - Volim Podgoricu

“Vlast u Plužinama potrošila 120.958,18 eura za ručkove u restoranu sestrića predsjednika Opštine”

Opštinski odbor Demokrata Plužine optužio je lokalnu upravu da su neodgovorno trošili novac građana i kao dokaz iznijeli pitanja i odgovore koje su njihovi odbornici dobili od SO.

“Sami prosudite da li je odgovorno ili je bahato ponašanje potrošiti 120.958,18 eura na reprezentacije u “Ravno” d.o.o, čiji je vlasnik sestrić predsjednika Opštine (sukob interesa)? Da li je bahato trošenje novca platiti jedan ručak za Dan opštine preko 12 hiljada eura u istom tom preduzeću? Da li je bahato da se u izbornoj godini, za samo šest mjeseci, neradnim danima) potroši 1.789,60 eura za gorivo za samo četiri službena vozila ( PŽ CG 015, PŽ CG 001, PŽ CG 013, PŽ CG 140), a koja koriste predsjednik Opštine i drugi funkcioneri”, navodi se u saopštenju OO Demokrata.

Lokalna uprava je, dodaju, u predizbornom periodu, april – maj, imala značajne infrastrukturne aktivnosti sa privatnim građevinskim mašinama i kamionima, od kojih su neke, kako tvrde, neregistrovane duži niz godina, i po pivskim selima nasipali puteve i prosijecali trase u iznosu od preko 45 hiljada eura.

“A sve to ‘čistim’ ugovorima o djelu sa fizičkim licima. Od toga, za samo dva fizička lica uplatili su 32.763,79 eura iz budžeta opštine. Udarnički, zar ne?! S obzirom na to da ne sporite da je poslovni prostor u tzv. ‘zgradi solidarnosti’, opterećen hipotekom, pitamo vas, ko zdravorazumski može ulaziti u takve trgovinske poduhvate?! Dužni ste da građanima objasnite na koji način će biti ‘skinuta’ hipoteka, i koja je namjena tog poslovnog prostora”, pitaju iz Demokrata.

Oni ističu da SO nije socijalna ustanova, već zakonodavno tijelo i predstavnički dom građana, a da odbornici nijesu birani da bi primali naknadu od 100 eura (da plate struju i komunalije), već da aktivno učestvuju u donošenju valjanih odluka.

“Žalosno je što nijeste nekog od tih odbornika, socijalno ugroženih, ili članova njihove porodice, zaposlili već zapošljavate rodbinu predsjednika opštine i nekoliko povlašćenih porodica. Za razliku od vas, koji ste nezainteresovani da zadržite mlade ljude u Pivi, odbornici Demokrata su svoje odborničke naknade usmjerili mladom intelektualcu i jednom studentu, kako bi ih zadržali u rodnom kraju”, navodi se u saopštenju za javnost

Oni ističu da podaci Zavoda za zapošljavanje, prema kojima je najveća stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u Plužinama i iznosi 61.28 odsto, kao i podaci Zavoda za statistiku koji pokazuju da je broj stanovnika koji stvarno žive u Pivi manji nego što je bio broj zaposlenih prije 20 godina, govori da kada je SNP došao na vlast da je, ta politička partija i DPS dozvolila da nam 70 odsto zaposlenih u Pivi, od kojih su neki zaposleni na rukovodećim funkcijama u Opštini, dolazi sa strane, dok se omladina koja je završila fakultete nalazi na birou rada, ili je otišla trbuhom za kruhom.

Odgovarajući na optužbe, predsjednik OO SNP Plužine, Slobodan Delić, kazao je da Demokrate ne posustaju i nastavljaju po uigranom principu “činjenice su stvarne, onako kako ih mi vidimo”, a da se ne radi o bilo kakvim poslovima koji su nezakoniti ili za cilj imaju ostvarivanje bilo kakvih malverzacija, kako je kazao, najbolje pokazuje tansparentnost njihovog rada i odgovori na odbornička pitanja.

“’Ravno’ Doo je jedna od firmi koja posluje u Plužinama. Opština Plužine sa navedenom firmom realizuje pojedine aktivnosti, jednako kao sa bilo kojom firmom koja na tržištu nudi robu i usluge. Demokrate iznose podatak da je opština Plužine potrošila u ‘Ravno’ više od 120 hiljada eura. Opet preskaču i ne žele da pomenu da se navedeni trošak odnosi na period od četiri godine te da obuhvata različite budžetske stavke i aktivnosti, dakle ne jednu aktivnost”.

Dobar dio troškova, kazao je Delić, odnosio se na usluge restorana, ali pošto u Plužinama postoji samo jedan registrovani restoran pitao je gdje su goste i učesnike pojedinih sastanaka i manifestacija trebali da vode.

Kada su u pitanju troškovi za gorivo Delić ističe da je Opština uredno dostavljala putne naloge Agenciji za sprečavanje korupcije o upotrebi službenih vozila, da su sva kretanja vozila u mjesecima prije i nakon izbora evidentirana i na sajtu opštine Plužine, kao da je jedno od navedenih vozila rezervisano za predsjednika Opštine, dok se ostala koriste za svakodnevne poslove, koji nekada mogu da budu na radnoj obavezi i u dane vikenda i praznika. Što se radova na lokalnoj infrastrukturi tiče oni su, kazao je Delić, jedna od osnovnih nadležnosti i obaveza u radu lokalne uprave i dinamika radova na lokalnoj infrastrukturi je gotovo uvijek identična u periodima mart-april-maj, periodima nakon sniježnih padavina kada dolazi do oštećenja i devastacija puteva usled otopljenja snijega i stvaranja bujičnih potoka.

“Predugovorom o kupovini poslovnog prostora u ‘zgradi solidarnosti’ definisano je da se hipoteka skida nakon realizacije ugovora, što je u skladu sa pravnom praksom i poštovanjem ugovornih obaveza dvije strane”.

Pojedini odbornici su, istakao je Delić, najviše zbog loših procesa tranzicije preduzeća u kojima su radili, ostali bez posla i došli u situaciju da naknadama rješavaju elementarne troškove života. Kako je kazao slobodna volja Demokrata je, i u to im se niko niti može niti treba miješati, da se odreknu odborničkih naknada, ali bi dobro bilo da se potrude, da makar za početak, vrate sve odbornike Demokrata da žive u Plužinama.

“Opština nikog nije ostavila bez posla kao ni SNP, za razliku od pojedinih vaših članova koji su u preduzetničkom zamahu, tada na strani državne vlasti, kao ‘stečajni upravnici’ otpuštali ljude iz Samačkog hotela i doprinijeli povećanju stope nezaposlenosti u Plužinama. Istine radi, podsjećamo da su preduzeća u opštini Plužine: FEP, hotel ‘Piva’, ‘Bajo Pivljanin’, Pilana, u momentu uvođenja stečaja bile u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore. U takvoj poziciji lokalna uprava nije mogla ništa drugo da uradi osim da čuva i sačuva ono što joj pripada -Opštinu i njena preduzeća”, zaključuje Delić.

Vijesti

1 komentar

  1. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com