INTERVJU Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović: Žene kao stubovi uspješnih firmi - Volim Podgoricu

INTERVJU Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović: Žene kao stubovi uspješnih firmi

Udruženje preduzetnica Crne Gore ove godine slavi 10 godina postojanja. O rezultatima koje je postigla ova organizacija u emancipaciji žena, prije svega poslovnoj, govori njena predsjednica, Edita Dautović.

Predsjednica ste Udruženja preduzetnica Crne Gore koje 2. marta slavi deceniju postojanja. Da li možete da nam otkrijete kako ćete obilježiti deceniju postojanja Udruženja?
Drugog marta u 20 časova u vinskom podrumu ,,Šipčanik” upriličit ćemo proslavu kako za svoje preduzetnice, tako i za poslovne saradnike i sve prijatelje Udruženja. Biće nam čast i zadovoljstvo da taj značajni datum proslavimo prvenstveno sa našim preduzetnicama koje su osjetile potrebu da se prije deset godina umreže i zajedničkim naporima rade na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta za žene.Toga dana, s nama će biti partneri na projektima, domaći i strani donatori, predstavnici ambasada, civilni sektor, institucije i organizacije, odnosno svi oni koji su nas podržavali, a na naše zadovoljstvo bilo ih je dosta.


Možete li napraviti paralelu, kako je to bilo na samom početku 2009. godine, a kako je danas?

Počeci našeg udruživanja su bili sigurni koraci, a mi smo bile pune entizijazma. Taj polet i energija nas drži do dana današnjeg. Imale smo jasnu viziju – snažno udruženje koje podstiče unapređenje i razvoj ženskog preduzetničkog, liderskog potencijala i poslovne izvrsnosti kroz međusobno povezivanje poslovnih žena i poduzetnica, pružiti edukaciju i savjetovanje. Žensko preduzetništvo je bilo na niskom nivou. Preduzetnica je, uslijed gubitka i ostajanja bez posla, u vremenu tranzicije pokretala biznis iz „nužde“. U tom periodu, veliki procenat žena ulazi u biznis, kada su ,,natjerane“ odnosno kada ne vide drugi izlaz. Dobre strane preduzetništva ,,iz nužde” mogu biti vezane za visok nivo motivacije, a loše za nizak nivo pripremljenosti i znanja.


Danas je Crna Gora zemlja koja se brzo razvija, važi za atraktivnu turističku destinaciju u kojoj stranci rado dolaze, a lokalno stanovništvo sve više ulaže u svoj razvoj i emancipaciju, a samim tim i razvoj ženskog preduzetništva. Naša privreda se oslanja na dvije grane: poljoprivredu i turizam, a sa sigurnošću mogu dodati i preduzetništvo sa akcentom na žensko. Crna Gora je zemlja u kojoj vlada ekonomska, socijalna i politička sigurnost i koja ima svoj pozitivan pravac u razvoju. Značajan iskorak je napravila i u razvoju ženskog preduzetništva kroz određene programe i posticajne mjere. To je i razlog što su se uspješne žene 2009. godine udružile i osnovale ,,Udruženje preduzetnica Crne Gore”.

Možemo li porediti muško i žensko preduzetništvo, ima li bitnih razlika?
Muško i žensko preduzetnistvo se može porediti u smislu kreativnosti, ali je njen fokus različit. Muškarci su obično kreativniji u oblasti IT tehnologije, građevinarstva, proizvodnje i druge djelatnosti takozvane muške okupacije. Žene, s druge strane, ispoljavaju veliku kreativnost u oblastima koje se tiču estetike, usluga, edukacije, savjetovanja i odnosa sa javnošću. Muškarci su prilikom ostvarenja ideja tvrdoglavi i uvjerljivi, orijentisani prema cilju, inovativni i idealistični. Posjeduju veliki stepen samopouzdanja, entuzijazma i energičnosti. Žene su fleksibilne, tolerantne, kreativne, realistične i orijentisane prema cilju.
U privatnom biznisu ste više od 13 godina. Šta je ono najvažnije što ste naučili za te godine rada, a šta Vam je najviše koristilo u daljem profesionalnom razvoju?
Upornost, jasna vizija i želja da budem samostalna u svom poslovanju predstavljaju snagu koja me pokreće i danas. Da bi bio uspješan, neko ko vodi preduzeće, nebitno da li je to žena ili muškarac, treba i mora imati znanja za donošenje dobrih poslovnih odluka, izražene komunikacijske vještine i umjeće rada sa ljudima.
Više puta ste bili govornica na raznim tribinama i konferencijama. Govoril ste i pred mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima. Kakvo je Vaše iskustvo povodom toga?
Raditi sa mladima je uvijek veliko zadovoljstvo. Puni su ideja, kreativni, inovativni, dobri slušaoci i željni da saznaju što više o mom iskustvu u preduzetništvu. Oni me posebno inspirišu. Gledajući njih, vidim sebe kada sam, u njihovim godinama, s entuzijazmom istraživala o biznisu i nadala se da ću jednog dana biti ono što sam danas – nezavisna, samosvjesna i samostalna žena.


Da li ste zadovoljni podrškom koju preduzetnice imaju od institucija?
Vlada Crne Gore i drugi donosioci politika na nacionalnom nivou (ministarstva, organi uprave…), organi lokalne samouprave – lokalne vlasti u značajnoj mjeri nas podržavaju, ali bi sve to moglo biti bolje. Žene u Crnoj Gori su vlasnice imovine u samo malom broju slučajeva što odražava tradicionalne stavove o tome da samo muškarac nasljeđuje i posjeduje imovinu, i samim tim žene teže dolaze do kreditne podrške.Dakle, treba izvršiti promjenu tradicionalnog pristupa imovini i vlasništvu nad njom. Treba poraditi na akcionom planu Strategije razvoja ženskog preduzetništva 2015-2020 godina, kroz konkretnu podršku. Uskladiti institucije i napraviti sinergiju između njih, kako bi imali lakši pristup informacijama i umrežiti različite aktere ženskog preduzetništva u Crnoj Gori, radi buduće saradnje
Koji bi bio Vaš savjet za sve žene koje su se odvažile da zakoračaju u privatni biznis?
Ženi je najteže da donese odluku da krene u preduzetničke vode i često je praćena osporavanjem i slabom podrškom najbližih i okoline. Kad je jednom donesu, savjetujem im da budu uporne i hrabre. Da stoje iza nje. Da svoju energiju fokusiraju na bitne stvari i ljude. U poslu moraju imati snage da nakon greške ustanu. Uspješna žena će se potruditi da greške ne ponovi. I da – ono što meni niko nije rekao kada sam počinjala, a trebalo je ,,Pitaj i traži podršku od onih koji ti mogu pomoći. Vjeruj mi, nije sramota”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com