Šesta žrtva gripa u CG: Vakcinacija najbolja mjera prevencije - Volim Podgoricu

Šesta žrtva gripa u CG: Vakcinacija najbolja mjera prevencije

Pacijent star 66 godina preminuo je prošle sedmice od posljedica gripa, što je šesta žrtva izazvana komplikacijama virusa gripa tipa A. To pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

“U petoj nadzornoj sedmici (28.01-03.02.2019.g.) prema podacima dobijenim iz sentinel bolničkog nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama, prijavljeno je 11 slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija. Svi slučajevi SARI su uzorkovani na virus gripa, a rezultat je kod njih 8 bio pozitivan na prisustvo virusa gripa tip A  Od pomenutog broja SARI slučajeva jedan je bio sa smrtnim ishodom usljed infekcije izazvane virusom gripa”.

Kako je navedeno u izvještaju, pacijent nije bio vakcinisan protiv gripa.

“Tokom pomenute nadzorne sedmice u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti pristigla je jedna prijava smrtnog slučaja izazvanog infekcijom virusa gripa, i to kod pacijenta muškog pola rođenog 1953. godine. U anamnezi pacijenta su registrovani podaci o komorbiditetu i nije bio vakcinisan sezonskom vakcinom protiv gripa”.

U izvještaju je navedeno i da je od početka sezone ukupno laboratorijski dokazano 237 slučajeva gripa, od kojih je 236 bilo pozitivno na virus tipa A.

Iz Instituta  ponovljaju da je vakcinacija najbolja mjera prevencije.

“Podsjećamo da je u Domovima zdravlja u Crnoj Gori u toku vakcinacija protiv gripa rizičnih grupa stanovništva za tekuću sezonu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno da prođu 2-3 sedmice od vakcinacije”.

Grupe stanovništva kojima se preporučuje vakcinacija su:

-sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), lica sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije;
-sve osobe starije od 65 godina, hronično oboljele osobe koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici i njihovi saradnici, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica;

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com