I NEBO PLAČE, ŽALI CIJELA ZETA Oproštajno pismo Ratku Kumburoviću: “Čuvaj svoju Janu i Ninu tamo, kao što si ih čuvao ovdje” - Volim Podgoricu

I NEBO PLAČE, ŽALI CIJELA ZETA Oproštajno pismo Ratku Kumburoviću: “Čuvaj svoju Janu i Ninu tamo, kao što si ih čuvao ovdje”

Nezapamćena tragedija, u kojoj je, u trenu, nestala porodica Kumburović – Ratko, njegova trudna supruga Jana, i njihova dvanaestogodišnja ćerka, i njihov prijatelj Darko Vujošević koji je pokušao da im pomogne, duboko je potresla cijelu Crnu Goru.

Iako mrtav Darko je čovjek koji će živjeti dovijeka!

Slava heroju Darku Vujoševiću Varvari odali počast hrabrom mladiću

Gotovo da ne postoji osoba koja je poznavala Kumburoviće i Vujoševića da se nije, u bolu, zapitala: Zašto baš oni? Zar Ratka i njegovu Janu, i njihovu Ninu, koji su poslije mnogo patnje, bola, nemaštine, dočekali da ih sunce ogrije, da saviju gnijezdo, i da, poslije mnogo godina, čekaju radost u kući, drugo dijete?

TUGA: Vječna slava Podgoričaninu: Darko Vujošević pokušao da spasi život pa i sam stradao!

Pismo, koje je porodici Kumburović posvetila njihova komšinica (ime poznato redakciji) duboko nas je dirnulo, i prenosimo ga u cjelosti. Poslije ovog pisma, teško je zadržati suze, i teško je ne zapitati se: Zašto? Zašto?

“Ovo je pismo upućeno mom pokojnom komšiji Ratku Kumburoviću.

Dragi, nesretni, Ratko, dobri moj komšija i druže. Rođen u  siromašnoj, i ne tako sretnoj porodici. Bio je mali kada su se njegovi roditelji razveli. Rastao je u sirotinji, uz oca. Dok su se drugi dječaci igrali kod škole fudbala, on je morao da čuva stoku, i svoju babu i đeda, i da radi oko njih. Čitavo djetinjstvo mu je bilo nesretno. Onda je upoznao lijepu Janu, vrijednu mladu ženu, Bog ga vidio. Jana vrijednija od svakog momka. Radili zajedno, nadničili, obrađivali zemlju. Otišao je bez igdje ičega, da sagradi svoj dom, od ničega, i iz ničega. Sveštenici na čiju je slavu išao tog prokletog dana su mu pomogli da sagradi to malo kućice.

Foto FB/privatna arhiva

Mučio se, kopao, orao, radio, sa svojom ženom. Bili su i bez kupatila, bez vode, sirotinja.

Rodila se Nina, prelijepa hiperaktivna djevojčica. Siromašni, ali jako sretni. Slagali se, voljeli.

A onda dolazi nova  muka. Nina ima problema sa vidom, za njh novi pakao, moraju na operacije za koje nemaju novca.

Znajući za težak život tog čestitog, divnog, bračnog para, pomogali su dobri ljudi da Nina vidi da čita u školi. Nina, veselo dijete, uvijek nasmijano, kao njeni otac i majka. Ratko, uvjek tu, za svakoga, da pomogne.

Željeli su drugo dijete, čekali, molili se, godinama. Sretnem Ratka, kaže: Jana trudna! Presrećan. Mislim, radujem se, Bog ih pogledao.

I nebo plače. Suze idu, dragi, čestiti, Ratko. Ti, koji nijesi mrava zgazio. Žali cijela Zeta. Grijeh od Boga. Zašto baš ti? Počivajte mi u miru, moj dragi komšija, čuvaj tamo negdje tvoju Janu i Ninu kao što si ih čuvao ovdje.”

UŽASNA TRAGEDIJA: Ovo je porodica stradala u Skadarskom jezeru

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com