OGLASIO SE BRAT DARKA VUJOŠEVIĆA: Iako smo mnogo toga prošli zajedno, ipak ga nisam poznavao, položio je život za bližnjega svoga! - Volim Podgoricu

OGLASIO SE BRAT DARKA VUJOŠEVIĆA: Iako smo mnogo toga prošli zajedno, ipak ga nisam poznavao, položio je život za bližnjega svoga!

– Darko je bio običan, skroman čovjek, smrtnik koji nije jurio za slavom i zaradom. Volio je Crkvu, ljude. Najviše je posjećivao manastir Vranjine, i tu gdje je pustio korijene skončao je svoj ovozemaljski život… Iako smo mnogo toga prošli zajedno, ipak ga nisam poznavao, jer ovaj poslednji čin, podvig, polaganje života za bližnjeg svoga, potiskuje sve prolazne stari koje sam znao o njemu. Ovim podvigom je rekao sve o sebi.

Ovim riječima je Veselin Vujošević podjelio sjećanje sa slušaocima Radija Svetigora, na brata Darka Vujoševića koji je tragično stradao zajedno sa tročlanom porodicom Kumburović na Skadarskom jezeru prilikom povratka sa Liturgije iz manastira Vranjina, dajući život pokušavajući da spase prijatelje.

O tragično nastradalim vjernicima govorio je i đakon Ivan Crnogorčević koji se osvrnuo na Darkov podvig – pokušaj da spasi porodicu Kumburović, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Foto: Facebook

Podsjetio je na liturgijsku molitvu: Svaki savršeni poklon i svaki savršeni dar odozgo silazi od Tebe Oca Svetlosti, protumačivši da ništa na ovom svijetu ne možemo da uradimo mimo Boga – Božjeg dopuštenja.

– Darkov gest govori koliko je bio u Hristu i koliko je volio bližnjeg svoga , kazao je đakon Ivan i dodao da iako ga nije dugo znao imao je utisak da ga poznaje čitav život. Darka su, po njegovim riječima, krasile mnoge lijepe osobine: vedar duh, poletnost, poštenje, ljudskost i skromnost, ljubav i radost: Ovaj njegov gest, pokušaj da spase život jedne porodice nije iznenađujući. Od tako velikog čovjeka se tako nešto moglo očekivati, kazao je đakon govireći da je časnu i poštenu porodicu Kumburović upoznao upravo na mjestu gdje se i dogodilo nesreća, u manastiru Vranjina 2013. godine.

Prisjetio se da je Ratka Kumburovića poslednji put vidio prije dva – tri mjeseca, kada je bio u nekom problemu: Izložio sam mu problem, bez namjere da tražim pomoć. Međutim, on se momentalno ponudio da mi pomogne i posle se oko toga zauzeo više nego što bi najrođeniji. Dugo mi je taj gest bio na pameti. Razmišljao sam o tom čovjeku koji nije živio lagodnim zemaljskim životom, ali Bog mu je dao tu beskrajnu ljubav koju mi je pokazao, pričao je đakon Ivan.

Veselin Vujošević se zahvalio svima koji saučestvuju u bolu za postradalima, za njegovim bratom, koji su prepoznali Darkovu žrtvu – podvig, navijačima Budućnosti…, a posebnu zahvalnost uputio je Mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Amfilohiju.

Đakon Ivan Crnogorčević je kazao da treba da se sjetimo i oca Neofita, kojeg je sam Bog spasio jer nije znao da pliva, a koji nosi svoj krst: Bitno je da se molimo da mu Bog da snage da izdrži i da iznese taj krst. Moramo da imamo vjeru u Boga i da ne dovedemo u pitanje njegovu ljubav.

U tragediji na Skadarskom jezeru u nedelju, 3. februara, četira vjernika je izgubilo život: tročlana porodica Kumburović iz Zete, supružnici Jana i Ratko i njihova dvanaestogodišnja kćerka Nina, i Podgoričanin Darko Vujošević.

Foto: Telegraf.rs/Facebook

Do nesreće je došlo kada se manastirski brodić, koji je posle liturgije u manastiru Vranjine prevozio osam vjernika, prevrnuo pred naletom olujnog vjetra. Supružnici Kumburoviću su se utopili u pokušaju da spasu svoju kćerku, a Darko, koji se domogao obale i vratio da im pomogne, u pokušaju da njih spasi.

Monahu manastira Vranjina ocu Neofitu (Kimpanov), koji je čamcem prevozio goste svoje imendanske slave, određen je pritvor dok se ne saslušaju svi svjedoci ovog tragičnog događaja. Tijela Jane i Nine Kumburović su pronađena, dok se potraga za ocem djevojčice Ratkom i njihovim hrabrim prijateljem Darkom Vujoševićem nastavlja.

(Telegraf.rs/Novosti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com