SLOBODAN KAŠĆELAN IZRUČEN CRNOJ GORI - Volim Podgoricu

SLOBODAN KAŠĆELAN IZRUČEN CRNOJ GORI

Navodni šef kavačkog kriminalnog klana, Slobodan Kašćelan, danas je izručen Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Kašćelan je sproveden u ZIKS.

Crnogorskoj policiji danas je ekstradiran S.K. (55) iz Kotora, koji je kao jedan od najtraženijih bjegunaca, nakon informacija koje je naša policija dala češkoj policiji, lišen slobode po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica u decembru prošle godine u Češkoj Republici. Ekstradicija je realizovana u organizaciji SKP – NCB Interpol Podgorica, u sadejstvu sa CB Podgorica, PJP, SAJ i Sektorom granične policije. S.K. je, uz pojačane mjere bezbjednosti, sproveden u ZIKS.

Podsjećamo da je uspješnom i efikasnom međunarodnom policijskom saradnjom službenika crnogorske Uprave policije i razmjenom podataka sa inostranim partnerskim službama, na osnovu operativne informacije naše policije, 12.12.2018. godine, u iznajmljenom stanu u Pragu u Češkoj Republici, lišen slobode S.K. Ovo lice je lišeno slobode na osnovu međunarodne crvene potjernice koja je raspisana od strane NCB Interpol Podgorica u februaru 2017. godine zbog više teških krivičnih djela.

S.K. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo. Sumnja se da je S.K. u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I.M. Takođe, S.K. se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je S.K. krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

Osumnjičen je da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih djela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

 

S.K. je, prije lišenja slobode u Češkoj, često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici a sve u cilju lišenja slobode, gdje je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke.

Akcija lišenja slobode S.K. i njegovo izručenje našoj državi su još jedan pokazatelj da crnogorska policija preduzima u kontinuitetu sve neophodne mjere i radnje u aktivnom ciljanom traganju na međunarodnom planu za najtraženijim bjeguncima, sa posebnim akcentom na vođe i pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, i njihovom privođenju nadležnim organima u Crnoj Gori. Tome u prilog govori činjenica da je uspješnom međunarodnom saradnjom tokom 2018. godine lišeno slobode više lica, i to M.M, V.V. i I.M. na Kosovu, P.K. u Bugarskoj, J.V. u Turskoj i pomenuti i S.K. u Češkoj.

 

2 komentara

  1. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com