Miroslavu odsjekli pola noge, a liječili ga od slijepog crijeva: Doktor Popović ipak neće odgovarati za to! - Volim Podgoricu

Miroslavu odsjekli pola noge, a liječili ga od slijepog crijeva: Doktor Popović ipak neće odgovarati za to!

Županijski sud u Rijeci potvrdio je presudu kojom je odbijena optužba protiv dr Branka Popovića, koji se teretio za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Protiv Popovića se vodio višegodišnji kazneni postupak zbog nesavesnog liječenja iz nehata u slučaju Miroslava Maškarina s Raba. Optužba je odbijena uz obrazloženje da je slučaj zastario, piše Novi list.

Godine 2006. Maškarin je bio podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka, koja je završila amputacijom lijeve potkoljenice. Dr Popović je bio optužen da je nesavjesno postupao i time Maškarinu prouzrokovao teške tjelesne povrede.

Podsetimo, hirurg Popović bio je 2011. godine nepravosnažno osuđen i proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uslovo na dvije godine.

Potkraj oktobra 2012. godine prvostepena presuda je ukinuta rešenjem Županijskog suda i slučaj vraćen sudu prvog stepena na ponovno suđenje.

No, 1. januara 2013. godine na snagu stupa novi Kazneni zakon, a 21. maja 2013. počelo je ponovno suđenje dr Popoviću.

Kazneni postupak obustavljen je zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.

Za razliku od tužiteljke, koja je smatrala da postoji kontinuitet u novom kaznenom zakonu pa je uložila žalbu na ovako doneseno rešenje, Popovićev advokat Milenko Škrlec tvrdio je da treba primeniti odredbu po kojoj je za to kazneno djelo predviđena kazna zatvora do jedne godine, uslijed čega je zastara nastupila 10. jula 2014. godine.

Istovremeno s kaznenim progonom dr Popovića, vodi se i građanska parnica za naknadu štete Miroslavu Maškarinu. Tužena je Republika Hrvatska i riječki KBC. Potkraj 2015. godine na Opštinskom građanskom sudu nepravosnažno je dosuđena novčana naknada u iznosu od gotovo šest miliona kuna. No, sredinom aprila 2017. godine Županijski sud je delimično odbio, ali delimično i prihvatio odluke prvostepenog suda po kojima je Miroslavu Maškarinu do sada isplaćeno nešto više od dva miliona kuna na ime neimovinske štete.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com