Porodica pred podgoričkim sudom položila 230.000 eura za jemstvo, pa okrivljeni pobjegao - Volim Podgoricu

Porodica pred podgoričkim sudom položila 230.000 eura za jemstvo, pa okrivljeni pobjegao

Jemstvo kao jedna od mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog na suđenjima se u crnogorskom pravosuđu vrlo rijetko koristi iako bi ovim pravnim instrumentom država ne samo uštedjela već i profitirala. Sa druge strane, iako ova mjera državi pruža određene benefite, posebno u slučajevima ukoliko optuženi ne ispoštuje dogovor i da se u bjekstvo, crnogorski sudovi ipak u najvećem broju krivičnih postupaka odlučuju se za pritvor, kazao je za Pobjedu advokat Obrad Delević.

Da se bjekstvo okrivljenog više isplati državnoj kasi nego okrivljenom, pokazao je i slučaj jemstva koji je položen za Miloša Čujovića. Prošle godine u sudskoj kasi završilo je 230.000 eura kojim je porodica Beograđanina Miloša Čujovića garantovala Višem sudu u Podgorici da će se ovaj optuženi za milionske pronevjere odazivati pozivima za suđenja ukoliko se nađe na slobodi.

Nakon što je Čujović pobjegao, sud je ukinuo rješenje o prihvatanju jemstva, za njim je raspisana potjernica i određen mu pritvor dok je novčani iznos od 230.000 eura prebačen u državni bužet.

Advokat Delević ističe da jemstvo pored toga što predstavlja efikasnu mjeru ne samo obezbjeđenja prisustva okrivljenog već je i garant suđenja u razumnom roku.

“U praksi naših sudova jemstvo se vrlo rijetko koristi, odnosno u najvećem broju krivičnih postupaka sud se odlučuje za pritvor, iako to državu košta, dok bi određivanjem jemstva država ne samo uštedjela već i profitirala”, kazao je advokat Delević.

Sagovornik Pobjede navodi da svakako treba računati na situaciju mogućeg medijskog linča sudije koji je odredio ili tužioca koji je predložio jemstvo u nekim “medijski interesantnim predmetima”, a desi se da taj okrivljeni pobjegne.

Advokat Delević podsjeća da se mogućnost puštanja iz pritvora uz jemstvo može smatrati privilegijom bogatih.

Prema odredbama Zakona o krivičnom postupku, jemstvo može biti put do slobode jedino u slučaju ako je optuženom pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva.

“Kada dobije prijedlog za jemstvo, sud potom utvrđuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za prihvatanje te vrste garancije. Jemstvo može da se prihvati samo onda kada je pritvor određen isključivo zbog opasnosti od bjekstva. Ukoliko je pritvor određen i po drugim osnovama, ne može se govoriti o jemstvu. Procedura polaganja jemstva počinje odlukom suda o visini jemstva. Jemstvo glasi na novčani iznos koji sud određuje s obzirom na težinu krivičnog djela, lične i porodične prilike okrivljenog i imovno stanje osobe koja ga daje”, objašnjava on.

Kaucija se sastoji u polaganju gotovog novca, hartija od vrijednosti, dragocjenosti ili drugih pokretnih stvari veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti ili u vidu hipoteke na nekretnine.

“Što se tiče visine iznosa na koji će glasiti jemstvo, ostavljeno je sudu na ocjenu, koji pritom mora da ima u vidu između ostalog i težinu krivičnog djela, koju ne treba ocjenjivati samo na osnovu zaprijećene kazne, već i u odnosu na sve druge okolnosti koje djelo čine lakšim ili težim u konkretnom slučaju”, pojašnjava advokat Delević.

Podsjećamo da je do sada najveći iznos novca koji je uplaćen na račun crnogorskih sudova garancija od 300.000 eura Vasa Ulića.

Za tri godine više od milion za garancije

U depozit Višeg suda u Podgorici za posljednje tri godine položeno je ukupno 1.061.000 eura na ime jemstva, kazala je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću ovog suda Aida Muzurović.

“U 2016. godini na ime jemstva položeno je 300.000 eura, naredne godine 404.000 eura od kojeg iznosa je 230.000 eura pripalo budžetu suda. U 2018. godini na ime jemstva položeno je 357.000 eura”, kazala je Muzurović.

Ona je rekla da okrivljeni na ime jemstva uglavnom polažu novac ili hipoteku na nepokretnosti.

Novac položen na ime jemstva, u zavisnosti od iznosa koji je položen, čuva se u sefu banke ili sefu suda.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com