Srušen još jedan simbol Podgorice (VIDEO) - Volim Podgoricu

Srušen još jedan simbol Podgorice (VIDEO)

Nema još jednog vrijednog arhitektonskog objekta po kome se tadašnji Titograd, a kasnije Podgorica, dičio. Hotel Ljubović, kako ga pamti većina Podgoričana, a kasnije hotel City, otišao je prošlost. Na mjestu hotela, izgrađenog 1982. godine, biće izgrađen stambeno-poslovni kompleks.

“Apokaliptični prizori iz mog komšiluka danas. Šta mislite na koliko načina se može napisati riječ “pogrešno”? Ili slika govori više od bilo kojeg komentara. Zadesih se tu, baš u trenutku rušenja”, sa sjetom navodi jedan Podgoričanin.

“Ode i “Ljubović”… Braća i uspomene ostaju”, navodi drugi.

Na ovom mjestu gradiće se još jedna stambeno-poslovna zgrada.

Investitor, kompanija UTIP Crna Gora biznismena Žarka Burića, koji je vlasnik parcele i hotela, nije želio da postojeći objekat zadrži, jer, kako je tvrdio, nije ekonomski isplativ. Odlučio je da iskoristi opciju koja mu je planom i urbanističko-tehničkim uslovima dozvoljena i hotel ukloni i zamijeni novim objektom druge namjene.

Kod građana, ali i stručne javnosti, postoji bojazan da način izvođenja radova upućuje na to se rušenje ne radi uz neophodne mjere zaštite.

Iako se u javnosti spekulisalo da je proces rušenja ovog zdanja nebezbjedan, u kompaniji UTIP Crna Gora, biznismena Žarka Burića, za CdM uvjeravaju da nije bilo razloga za brigu.

“Rušenje hotela smo započeli nakon pribavljanja sve potrebne dokumentacije i primjene svih neophodnih mjera zaštite propisanih Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Svi radovi se izvode u skladu sa revidovanim glavnim projektom – elaboratom rušenja i prijavom o uklanjanju objekta koji su dostavljeni Ministarstvu održivog razvoja i turizma – Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje, a na koje smo dobili saglasnost od njih”, kazali su za CdM iz UTIP-a.

Podsjećamo, umjesto hotela City, izgradiće se dva objekta, ispod kojih će se nalaziti jedinstvena podzemna garaža. Objekti su pozicionirani po obodu parcele i izlaze do građevinskih linija sa svih strana, praktično formirajući zatvorenu blokovsku strukturu sa centralnim dvorištem.

Sastoje se od podzemne etaže, prizemlja i šest spratova, a imaće 315 parking mjesta. Njihov nadzemni dio čini ukupno šest međusobno dilatiranih cjelina. Jedan objekat se sastoji od pet međusobno dilatiranih konstruktivnih cjelina, dok je drugi objeka jedinstvena konstruktivna cjelina.

Ovaj stambeno-poslovni kompleks imaće 240 stanova i 18 poslovnih prostora.

Predviđeno je šest garsonjera, 114 jednosobnih, 102 dvosobna i 18 trosobnih stanova.

U objektu se osim stanovanja planira poslovanje u prizemnoj etaži, a u jednom dijelu objekta može se planirati izgradnja gradskog hotela koji se će imati zaseban ulaz i koji se po vertikali može pružati cijelom visinom objekta.

Programski sadržaji i zahtjevi investitora su uticali na odvajanje funkcija, pa su objekti projektovani tako da se u prizemlju nalaze poslovni prostori dok je na spratovima stanovanje. Podzemna etaža nalazi se ispod parcele i njena namjena je isključivo garažiranje vozila.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com