ŽIVOTNA DRAMA: Ćerka ima epilepsiju, otac tri bajpasa, majka je dijabetičarka! ŽIVE U TEŠKIM USLOVIMA - Volim Podgoricu

ŽIVOTNA DRAMA: Ćerka ima epilepsiju, otac tri bajpasa, majka je dijabetičarka! ŽIVE U TEŠKIM USLOVIMA

Ljumturija Tarlamišaj je 2000. godine sa roditeljima Šejrom i Osmanom, sa Kosova došla Nikšić. Ima 38 godina, nepokretna je i ima epilepsiju. Oboje roditelja, koji su prešli šestu deceniju, su dijabetičari. Žive u veoma teškim uslovima i često su bez hrane. A i ljekova im prifali.

Ona nikada ne priča. Ne umije da kaže kada je gladna ni kada je žedna. Otac ima ugrađena tri bajpasa. I pored toga, da bi se prehranili, skuplja po kantama i prodaje na buvljaku ponedeljkom. Od onoga što zaradi kupi tablete za sebe i ćerku. Na našu nicijativu od Crvenog krsta Nikšić dobila je invaldiska kolica, tako da će sada moći da provodi vrijeme i van kreveta”, saopštili su iz Centra za romske inicijative (CRI).

Ljumturija je bez ikakve dokumentacije, uključujući i medicinsku, jer je sve u međuvremenu izgubljeno, tako da nije uspjela da reguliše pravni status.

“Više je faktora zbog kojih nijesu uspjeli to da riješe – slabo znanje zvaničnog jezika i nesporazumi koji iz toga proisteknu u komunikaciji sa institucijama, loša socio-ekonomska situacija i nemogućnost plaćanja taksi i dokumenata, prekinutost veza sa zemljom porijekla, i pogotovo nedostatak znanja o značaju regulisanja pravnog statusa i zakonodavnim procedurama. Naša organizacija je pokrenula postupak za regulisanje njenog pravnog statusa u Crnoj Gori”.

I dok je postupak za regulisanje pravnog statusa u toku iz CRI-ja su pozvali sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu porodici Ljumturija da im se jave jer im je svaka materijalna pomoć više nego dobrodošla.

2 komentara

  1. In show date leading to a net insurance policies, agencies, providers and in addition all the other businesses, were actually limited in your methods make could definitely advertise themselves with the aid of television, tabloids, radio or anything else.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com