,,Blijedi pokušaji Đukanovića, svjesno i namjerno je krio vlasništvo nad kiparskom kompanijom” - Volim Podgoricu

,,Blijedi pokušaji Đukanovića, svjesno i namjerno je krio vlasništvo nad kiparskom kompanijom”

 

Blijedi pokušaji Đukanovića (predsjednik Crne Gore Milo Đukanović) da naknadnom pameću i neistinama ublaži sopstveno posrnuće samo dokazuju tešku situaciju u kojoj se nalazi nakon sve većeg broja dokaza o njegovim nezakonitim postupcima, saopštio je danas urednik dnevnog lista “Dan” Nikol Marković.

Marković je kazao i da je Đukanović svjesno i namjerno krio vlasništvo nad kiparskom kompanijom.

On je reagovao na saopštenje iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Milo ĐukanovićĐukanović

“Posljednje saopštenje njegovog kabineta je neistinito iz tri razloga. Prvo, nema spora da je Đukanović bio dužan da podnosi izvještaje o prihodima i imovini nakon osnivanja kiparske firme, kako to navode iz njegovog kabineta, samo što u njima nije naveo tačne podatke. Naime on je u 2007. godini podnio četiri izvještaja o promjenama u imovini u toku 2006. godine u kojoj je kupio akcije sporne firme. Ni u jednom se ne navodi da je vlasnik kiparske kompanije, već u posebnom izvještaju koji podnosi te godine prijavljuje samo crnogorsku firmu. Drugo, član 20 Zakona o konfliktu interesa koji je važio u tom periodu jasno propisuje obavezu javnog funkcionera da prijavi akcije i udjele u pravnim licima, što on nije učinio u slučaju kiparske kompanije Treće, Đukanović je namjerno sakrio da je vlasnik akcija, jer u ugovoru koji je sklopio sa fiktivnim vlasnikom jasno stoji da “iz njemu poznatih razloga” ne želi da u zvaničnim dokumentima bude naveden kao vlasnik akcija kiparske firme. U tom dokumentu piše da je Đukanović dogovorio da fiktivnom vlasniku akcija plati za te usluge, što pokazuje da je svjesno i namjerno krio vlasništvo nad kiparskom kompanijom”, istakao je Marković.

Nikola MarkovićIzvještaj o prihodima i imovini Mila Đukanovića

On je dodao da je Đukanović dakle imao zakonsku obavezu da prijavi vlasništvo nad kiparskom firmom.

Zakon o konfliktu interesaZakon o konfliktu interesa

“Zašto je sve to krio on najbolje zna. Da je sve tu bilo čisto i pošteno zašto bi osnivao tajnu of šor firmu na Kipru i krio svoje vlasništvo. Uostalom on je pred cijelom crnogorskom javnošću iznio neistinu da nema niti je imao bilo kakvu firmu u inostranstvu. Kad sam ga uhvatio da govori neistinu nevoljno je priznao”, kazao je Marković.

Urednik “Dana” se pita da li nakon toga ima ikoga ko vjeruje u Đukanovićeve riječi.

“Zato mu preporučujem da prestane sa obmanama jer se od istine ne može pobjeći. Poštenije bi bilo da prizna i pokaje se. Ali za takvo nešto treba hrabrosti i moralnog kredibiliteta. Đukanović je pokazao da to nema i da sve dublje tone u kaljugu sopstvenih neistina”, zaključio je Marković.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u četvrtak u emisiji “Ukrštene riječi” na Prvoj TV kazao da nema kompanije i račune koji nisu poznati javnosti.

Urednik “Dana” Nikola Marković je potom pitao da li je osnovao ofšor firmu na Kipru 2006. godine, a Đukanović je odgovorio da je osnovao firmu, ali da preko te firme nije prometovan niti jedan cent i da ta firma suštinski ne postoji.

“Formirao sam firmu koja nije živjela nijedan dan”, naveo je Đukanović.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je juče poručila da Đukanovićeva firma na Kipru i dalje posluje.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com