Održan protest u Zeti - Volim Podgoricu

Održan protest u Zeti

U organizaciji Demokratske Crne Gore, Demosa, Crnogorske, nezavisnih intelektualaca i slobodnih građana koji su bili žrtve progona organizovane kriminalne grupe DPS, održan je protesni skup u Zeti, koji je imao za cilj osnaživanje građanskog protesta koji će se večeras održati u Podgorici. Prisutnim građanima obratili su se lideri gore pomenutih političkih subjekata: Aleksa Bečić, Miodrag Lekić i dr Vladimir Pavićević.

“Zamislite predsjednika države koji tajno osniva of šor kompanije po Kipru. Međunarodna zajednica mu okreće leđa. Američki potpredsjednik Pens nije se jedino sreo sa njim prije godinu i po dana, iako je on to čekao kao ozebao sunce. Niko mu nije došao na inauguraciju. Partija mu se cijepa. Kumovi mu odlaze. Najbolji drug iz Londona ga moralno urniše. Diktator je satjeran u ćošak! Veliki demokratski građanski bunt ruši i njega i bolesni sistem vrijednosti koji je uspostavio”, saopštio je lider Demokrata, Aleksa Bečić.

Kako je dodao, emocija je poželjna, ali je hladna glava neophodna, i zato treba biti mudar, oprezan, odgovoran i odlučan.

“Opozicija se ne smije međusobno napadati. Treba pozdraviti i poštovati svaki dobronamjeran korak partija, slobodnih građana, građanskih aktivista, bez obzira na eventualne različitosti u metodama. Jedan metod neisključuje drugi. Jedna akcija ne isključuje drugu. Jedan protest ne isključuje drugi. Zato, sve što vidite ovih dana svhvatite kao međusobno dopunjavanje, neka slobodno bude što više akcija, što više koraka, jer hiljade pravih buntovnih koraka nas vode u veliko finale i u veliku proljećnu crnogorsku pobjedu”, naglasio je Bečić.

Bečić ocjenuje da se ništa preko noći ne može promijeniti i da jedna ostavka ne rješavana ništa.

“Ovdje imamo sistemski problem i zato tražimo suštinske promjene u ASK-u, DIK-u, RTCG, Centralnoj banci, tužilaštvu i sudstvu. Tražimo pad kompletne izvršne vlasti zajedno sa diktatorom. Tek nakon toga možemo da pričamo o traženju modaliteta za poštene i slobodne lokalne, parlamentarne i predsjedničke izbore, i to sve u jednom danu. Dosta je Đukanovića, Barovića, Marovića, Mićunovića, namještenih suđenja, krvavih pločnika, prebijenih novinara, of šor kompanija. Tražimo sistemske promjene i tačka! Nema odustajanja. Nećemo se pomjeriti ni za milimetar, gledamo vas pravo u oči, ne možete nas uplašiti, jer se ne bojimo ničijeg suda osim suda naroda”, istakao je Bečić.

Na kraju, predsjednik Demokrata poručio je građanima neka se niko ne boji – više nas je.

“Istina, mi nemamo banke, hotele, rudnike, of šor firme, hidrocentrale, limenke, vile, avione, milione, zlatne kartice, plaćene bahanalije u Dubaiju, ali imamo čiste ruke, čisto srce i čiste namjere da pobijedimo najveću pošast u novijoj crnogorskoj istoriji, i ostvarimo san mnogih generacija! Vjerujte u pravdu, u slobodu i u pobjedu! GOTOV JE. NE BOJ SE”, zaključio je Bečić.

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, rekao je da su se umjesto u Sen Tropeu ili Sen Žermenu okupili u Zeti, divnoj ravnici koja hrani Podgoricu i Crnu Goru, ali jednim ružnim povodom jer je epicentar afere „Koverat“ prema kojoj cijela Crna Gora ima osjećaj gađenja. Ta afera, rekao je Lekić, pokazuje nivo skorojevića koji su van pravne kontrole i van kontrole društva.

„Najstrašnije je što je afera „Koverat“ jedna lagana stvar u odnosu na sve ono što oni inače rade. Svi smo odgovorni jer se ovo može smatrati kao poraz cijelog društva. Želimo da vjerujemo da nisu svi u vlasti korumpirani, brzo će se vidjeti da li je tako. Institucije imaju samo jednu dilemu, da li brane zakone ili kriminal“.

Lekić je imao poruku i za međunarodne institucije. „Pitaćemo međunarodne institucije da li je Milo Đukanović čuvar zapadnih vrijednosti u Crnoj Gori“.

Poručio je i da građani treba da determinišu procese u Crnoj Gori, kako vlasti, tako i opozicije, zato je, kako kaže, slogan NE BOJ SE upućen najprije građanima, a onda i svima nama.

Lekić je najavio da okupljeni nakon protesta neće otići u Dubai, koji je, izgleda, postao glavni grad Crne Gore. Neka oni idu tamo, mi idemo u Podgoricu, zaključio je Lekić.

Kako je istako predsjednik Crnogorske, Vladimir Pavićević, kada se u jednom društvu naruši elementarni osjećaj za pravdu i pravičnost, kada se gaze sva načela dobre vladavine i kada u jednom društvu vlast pokušava da pokori svakoga pojedinačno, onda građanin ima ne samo pravo da se pobuni nego ima i obavezu da se pobuni.

“Mi to radimo i danas ovdje u Zeti, zato što znamo da u jednom pokvarenom sistemu nema te institucije koja će bolje braniti naša prava od nas samih. Građani Crne Gore su danas čuvari ove države i borci za pravo i pravičnost. Mi danas ovdje ustajemo u odbranu onoga što je nama najvažnije, a to je naša sloboda – sloboda da kažemo šta mislimo, i zato svi kao jedan danas odavde poručujemo našim sugrađanima, prijateljima, našim komšijama, našim strinama, tetkama, kumovima – NE BOJ SE!”, naglasio je Pavićević.

“Moramo istrajati u borbi sve dok Crnu Goru ne učinimo savremenom, demokratskom i pravnom državom. A to možemo samo zajedno i bez straha”, zaključak je Pavićevića.

Kako je Zeta epicentar afere “Koverat“, to je i  glavni razlog zbog kojeg se iz Zete i započinje realizacija Plana vaninstitucionalnog demokratskog djelovanja. Sa realizacijom Plana nastavilo se u Podgorici, gdje su se lideri triju subjekata, nezavisni intelektualci i žrtve progona DPS-a, nakon događaja u Zeti, zajedno sa okupljenim građanima, pridružili građanskom protestu u Glavnom gradu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com