Zgrade u Podgorici preblizu jedna druge, a zelenila sve MANJE - Volim Podgoricu

Zgrade u Podgorici preblizu jedna druge, a zelenila sve MANJE

Nova stambena naselja u Podgorici niču kao pečurke poslije kiše.

Nije rijetkost da između starih objekata investitori izgrade nove zgrade bukvalno jednu uz drugu.Osim činjenice da sa prozora vide samo parče neba i komšijski stan, građani su nezadovoljni i zbog nedostatka zelenih površina, garaža i posebno parking mjesta ispred zgrada. Svjedoci smo da brojni investitori završe zgradu, prodaju stanove, a prostor oko objekta, kao i zajedničke površine, ostanu godinama potpuno neuređeni. Pobjeda istražuje kakav je kvalitet novogradnje i šta se može učiniti da se uredi ova oblast.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja su saopštili su da je za kvalitet izvedenih radova odgovoran izvođač radova i stručni nadzor.

“Znači, investitor je dužan da obezbijedi vršenje stručnog nadzora. Stručni nadzor obuhvata: kontrolu izvođenja radova prema revidovanom glavnom projektu, zakonu kojim se uređuje izgradnja objekata i posebnim propisima; kontrolu usklađenosti radova; provjeru kvaliteta izvođenja radova; kontrolu kvaliteta materijala, instalacija i uređaja koji se ugrađuju; provjeru da li materijali, instalacije i uređaji koji se ugrađuju imaju propisanu dokumentaciju neophodnu za njihovo stavljanje u upotrebu; redovno praćenje dinamike izvođenja radova i poštovanje ugovorenih rokova; kontrolu primjene mjera koje je naložio izvođaču radova da preduzme u cilju otklanjanja nedostataka pri izvođenju radova; kontrolu radova koji se nakon zatvaranja, odnosno pokrivanja ne mogu kontrolisati; kontrolu primjene mjera za zaštitu životne sredine itd”, naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da urbanističko-građevinski inspektor provjerava da li izvođač radova i stručni nadzor postupaju shodno zakonu.

“Ukoliko oni obavljaju djelatnost suprotno zakonu pokreće se postupak za oduzimanje licenci”,istakli su iz Ministarstva.

Predstavnica grupe ,,Ko ako ne arhitekt“ (KANA) arhitekta Milica Vujošević je govoreći o kvalitetu novijih stambenih zgrada navela da je opšti zaključak da je, osim malog broja pozitivnih primjera, situacija relativno loša.

“To je očigledno još na nivou urbanističkog plana, gdje su nove zgrade ucrtane previše blizu jedna drugoj, bez obzira na karakteristike lokacije, osunčanje, vjetrove, strane svijeta, saobraćaj, postojeće zelenilo, kulturno i prirodno nasljeđe”, kazala je Vujošević Pobjedi.

Ona smatra da se javnim objektima školstva, zdravstva, sporta i sl. u novim stambenim blokovima poklanja veoma malo pažnje.

“Postojeći kapaciteti javnih sadržaja, saobraćaja i infrastrukture se preopterećuju. Prostori koji nijesu direktno u funkciji profita privatnih investitora posljedni se uređuju, ako uopšte do toga i dođe. Evidentni su primjeri u Podgorici u okolini tržnog centra „Delta siti“, gdje planirane podzemne garaže nijesu izvedene, gdje je teren oko stambenih objekata ostao potpuno neuređen, gdje čak ni liftovi, stepenište i zajednički prostori nijesu dovršeni”, tvrdi Vujošević.

Kako kaže, organizacija prostora u zgradama i u stanovima podređena je tržištu, bez obzira na pravila struke koja su bila na visokom nivou u doba obimne stambene izgradnje od 60-ih do 80-ih godina prošlog vijeka u čitavoj bivšoj Jugoslaviji.

“Novi stambeni objekti većinom ni estetski nijesu previše inventivni, za razliku od novih stambenih objekata u razvijenim evropskim zemljama”, istakla je Vujošević.

Ona je navela da se nadaju skorom usvajanju Državnih smjernica razvoja arhitekture, koje bi makar donekle odredile pravac razvoja u tom segmentu, ali i usvajanju još nekih akata.

Vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović, naveo je da u ovoj firmi, postoje procedure koje se poštuju pri izgradnji objekata.

“Mi smo propisali interne procedure nabavke i ugradnje materijala koje se moraju poštovati i svaku isporuku robe prate sertifikati o kvalitetu i garancija proizvođača, koje mi prenosimo kasnije na naše krajnje korisnike”, kazao je Radović Pobjedi.

On je istakao da je da bi se procedure pri gradnji ispoštovale potreban kvalitetan stručni kadar i kompletan tim, prvenstveno inženjerski u svakoj fazi nabavke, ugradnje, kontrole… On je siguran da ima pomaka u kvalitetu gradnje u odnosu na ,,teške“ 2007, 2008, 2009. kad je izbila ekonomska kriza.

“Najbolje mjerilo je tržište, odnosno da li možeš nešto da prodaš na tržištu ili ne. Sada građani imaju puno izbora pri kupovini stanova, što znači da se svi trude da rade što kvalitetnije, da bi prodali ono što nude tržištu. Tako da smatram da ima pomaka u kvalitetu”, poručio je Radović.

Prema podacima Ministarstva do sada je po pitanju kontrole revidovanog glavnog projekta uz dokumentaciju prijave radova građenja u toku prošle godine urbanističkograđevinska inspekcija izvršila 242 provjere usklađenosti projekta sa izdatim UTU uslovima u pogledu osnovnih urbanističkih parametara (indeksa izgrađenosti, indeksa zauzetosti, spratnosti, odnosno visine objekta i odnosa prema građevinskoj liniji) i u tom dijelu utvrdila 56 nepravilnosti.

“Imajući u vidu da je 2018. prva godina primjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, gdje se postupak dobijanja odobrenja za gradnju kao i postupak revizije u bitnome razlikuje u odnosu na raniji derogiran Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, kao i stroge kaznene mjere propisane prema projektantima i revidentima, urbanističkograđevinska inspekcija je u prvoj godini primjene Zakona u svrhu prilagođavanja ovom zakonskom rješenju, djelovala prevashodno preventivno prema revidentima i projektantima putem ukazivanja za otklanjanje nepravilnosti a po Zakonu o inspekcijskom nadzoru”, kazali su predstavnici tog Vladinog resora.

(Pobjeda)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com