Katnić: Uhapšen interni revizor Atlas banke; Država preko e-commerca izgubila možda i 120 miliona eura - Volim Podgoricu

Katnić: Uhapšen interni revizor Atlas banke; Država preko e-commerca izgubila možda i 120 miliona eura

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je gostujući večeras u emisiji “Ukrštene riječi”, TV Prva, kazao da se predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je u bjekstvu, sumnjiči da je formirao više kriminalnih organizacija i da je počinio krivična djela pranja novca i utaje poreza, te da je tako načinjena šteta državnom budžetu u iznosu od više stotina miliona eura. On je saopštio da je u istragama koje se vode u Atlas i IBM bankama danas uhapšen i interni revizor Atlas banke. Odgovarajući na pitanja novinara koliko je novca bilo u koverti koju je bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću dao Duško Knežević, Katnić je rekao “47.500 eura”.

“U Atlas i Invest banci Montenegro IBM formirane su kriminalne grupa, koje su počinile krivična djela utaje poreza i pranja novca čime je pričinjena višemilionska šteta. Te kriminalne grupe su djelovale samostalno”, rekao je Katnić.

Prema njegovim riječima postoji kriminalna grupa u Podgorici, organizovanija, brojnija i sofisticiranija.

“Biće proglašeni krivi svi koji su počinili krivično djelo i biće vraćen sav novac u budžetu države. Sve je počelo kada je SDT postupajući u vezi izbora 2016. godine i kada su postojala saznanja koja su ukazivala da je u vezi tih izbora nelegalno došlo oko 15 miliona dolara. Da se ta sredstva koriste za nelegalno finansiranje određene kampanje određenih političkih stranaka”, istakao je Katnić.

On je naveo da je tom prilikom SDT utvrđivao načine na koje se taj novac stavalja u redovne tokove, pa i kontrolisalo promete u bankama i utvrdilo da je 12. oktobra šest vozača uplatilo po 15.000 dolara i od jedne osobe još 14.000 dolara.

“Kada je postojala sumnja o pranju novca mi smo utvrđivali da li postoji veza između toga i kriminalne grupe koja stoji pred sudom i utvrdili smo da te dvije aktivnosti nisu iste i taj predmet je razdvojen i postupak je pokrenut. Svi akteri, ovih pet lica je pozvano u svojstvu građana (vozači) da daju obavještenja tužilaštvu i da objasne odakle im taj novac i kako su došli do njega. Oni su iznijeli određena saznanja i te činjenice su nam kazale da postoji osnovna sumnja da je počinjeno krivično djelo i oni su lišeni slobode. U tom postupku smo došli do saznanja da se u Atlas banci formirala kriminalna grupa, odnosno više njih, a čiji je organizator osoba D.K. za koju svi znate”, naglasio je Katnić.

Kako je dodao jedna stvari za koje se Knežević tereti je stvaranje kriminalne organizacije radi vršenja krivičnih djela utaje poreza i pranja novca od 110.000 dolara.

SDT, kako dodaje, sada vodi više postupaka protiv Kneževića i Atlas banke. Jedno od njih je zbog zloupotrebe preduzeća prilikom čega je načinjena šteta od 1.900.000 eura.

”Postoji osnovana sumnja da je organizator formirao kriminalnu grupu koja bi se bvila utajom poreza preko podizanja kredita. To se radilo preko IBM i Atlas banke. Te banke se koriste kao privredni subjekti radi vršenja ovih krivičnih djela. Ti krediti koji nisu vraćani bi bili u iznosu od 500.000 pa do milion eura. Tako bi uzimali novac iz banke preko fizičkih rezidentnih pravnih lica i fizičnih nerezidentnih pravnih lica i tajili porez. Tu je nanijeta šteta od više miliona eura. Porez je utajen i preko kredita koji bi se davao rezidentnim i nerezidentnim pravnim licima. Ti krediti bi bili preko 40 miliona”, naglasio je Katnić.

Kako dalje ističe, Knežević je formirao više kriminalnih organizacija. Te organizacije su djelovale samostalno.

”Takođe vodi se postupak i protiv Kaspije. Ako u banci postoji 10 miliona direktor može da izda svega milion odnosno deset odsto. Direktor je izdao bez kolaterala, bez garancija, bez dogovora sa bordom. Pošto je aktiva bila 18 miliona a garancija 12 miliona, vidjećete da je to oko 60 i više odsto od aktive koja je bila na snazi. Posljedica je šteta po banku od 15 miliona eura. Postupak je po tom pitanju završen, i revizijska odluka je donešena od strane Vrhovnog suda”, ističe Katnić.

Izuzeli dokumentaciju DPS-a u Zeti

Na pitanje novinara koliko je novca bilo u koverti koju je bivšem gradonačelniku Podgorice i funkcioneru Demokratske partije socijalista Slavoljubu Stijepoviću dao Duško Knežević, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine  Katnić je odgovorio: “Do stepena osnovane sumnje utvrđeno je da je u koverti bilo 47.500 eura, ne kažem da nije bilo više”.

“Mi imamo osnovanu sumnju u pranje toliko novca, a ukoliko nađemo dokaze da je suma veća, proširićemo istragu”, rekao je Katnić.

Slavoljub Stijepović osumnjičen je da je počinio krivično djelo pranje novca putem pomaganja i tim povodom je ranije saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu.

“Svu dokumentaciju smo izuzeli iz  Opštinskog odbora DPS-a za Zetu i tim povodom saslušali smo 21 osobu. Kako ću dalje sprovoditi istragu, to je plan specijalnog tužioca”, saopštio je on.

Vjeruje da će Interpol raspisati potjernicu za Kneževićem

Za Kneževićem je raspisana nacionalna potjernica a Crna Gora je uputila zahtjev u Lionu da se za njim raspiše Internacionalna potjerinica.

“Svu dokumentaciju smo preveli na francuski i dostavićemo je Interpolu, vjerujem da će potjernica biti izdata”, naveo je on.

Odgovarajući na pitanje kako je shvatio zahtjev advokata Kneževića da bude saslušavan putem pravne pomoći u Londonu ili putem video linka Katnić je bio slikovit pa je kazao “Knežević bio uhvatio Crnu Goru za vrat”.

Izvor: 

1 komentar

  1. KATNICU DUPEUVLAKACU NE LUPAJ GLUPOSTI. PREDES KO MACAK. NAVIJACU I BRANITELJU MILA DJUKANOVICA. NE MLATI KATNICU. VIDJECEMO STA KAZE KNEZEVIC LJAPO. ISPADE MILO NISTA NIJE KRIV.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com