HAOS U URGENTNOM: ,,Vidjela sam polunagog čovjeka kako galami i psuje, govorili smo ljudima da se sklone” - Volim Podgoricu

HAOS U URGENTNOM: ,,Vidjela sam polunagog čovjeka kako galami i psuje, govorili smo ljudima da se sklone”

pecijalizanta hirurgije Dragana Pratljačića, koji je preksinoć dežurao u Urgentnom centru Kliničkog centra (KC), fizički je napao pacijent Jovan Bulatović, kojem je pružao medicinsku pomoć zbog rane u predjelu grudnog koša.

Zbog napada na ljekara Bulatović će prekršajno odgovarati, nakon što je poslije incidenta u Urgentnom centru priveden u Centar bezbjednosti (CB) Podgorica, potvrđeno je “Vijestima” iz Uprave policije.

KC je juče osudio napad na ljekara, istakavši da je nedopustivo to što su zdravstveni radnici vrlo često izloženi verbalnim i fizičkim napadima.

“Vinovnik ovog nemilog događaja dovezen je iz Kolašina, zbog lakših povreda, u Urgentni centar sanitetskim vozilom Hitne pomoći uz medicinsku pratnju. Pacijent je fizički napao upravo ljekara koji mu je ukazivao medicinsku pomoć”, kazali su iz KC.

Izvor iz Urgentnog centra, koji je u nedjelju veče bio na poslu, kazao je da su zaposleni svakodnevno izloženi napadima.

“I meni se nekoliko puta dogodilo da budem napadnuta verbalno. Razumijemo ljude, njihovu zabrinutost, pa u 80 odsto slučajeva ne reagujemo. Mi smo tu da pružimo pomoć, a ne da nas tuku i maltretiraju. Radimo posao najbolje što možemo, a nakon ovakvih napada osjećamo se poniženo i jadno”, kazala je sagovornica “Vijesti”.

Ona je ispričala da je preksinoć doveden pacijent iz nasilja sa lakšim povredama, odnosno ogrebotinom nožem u predjelu grudnog koša. Tvrdi da se odjednom čula vika, nakon čega je vidjela polunagog muškarca kako galami i psuje.

“Obezbjeđenje je bilo tu, ali je pozvana policija. Za pola sata je moglo svašta da se desi. Stigla su kola hitne pomoći, javljeno nam je da dolazi šestoro pacijenata iz udesa. On je vikao u hodniku, govorili smo ljudima da se sklone. Situacija je bila haotična”, rekla je zaposlena “Vijestima”. Kazala je i da je ta neprijatna situacija trajala nekoliko minuta.

Prema podacima SDM, ljekari godišnje prijave oko 30 napada

Sagovornica “Vijesti” rekla je da je od početka godine u Urgentom centru zbrinuto oko 8.000 ljudi, a da je gužva posljednjih mjesec dana velika, zbog pacijenata koji imaju grip.

“Sa jednim pacijentom dođe i po četvoro u pratnji. Imamo razumijevanja za njih, ali ovdje se zbrinjavaju i ljudi sa prehladama i najtežim povredama”, istakla je sagovornica “Vijesti”.

Pacijent Bulatović, koji je napao ljekara, nakon incidenta u nedjelju veče priveden je u CB Podgorica.

“O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji se izjasnio da u radnjama J.B. nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nakon ukazane medicinske pomoći ljekar D.P. podnio je prijavu Centru bezbjednosti Podgorica protiv pacijenta J.B, nakon čega je policija lišila slobode J.B”, stoji u saopštenju Uprave policije.

Kazali su da će Sudu za prekršaje podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv J.B. zbog drskog ponašanja i fizičkog napada.

Iz KC juče su apelovali na nadležne institucije da preduzmu sve zakonom raspoložive mjere kako bi zaštitili lični i profesionalni dignitet i obezbijedili sigurnost na radnom mjestu, kako u toj, tako i u ostalim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Sindikat doktora medicine (SDM) prošle sedmice uputio je pismo ministru pravde Zoranu Pažinu zbog sve učestalijih napada na ljekare. Predsjednica SDM, Milena Popović Samardžić, kazala je da crnogorski ljekari godišnje prijave 30 fizičkih napada.

“Ljekari svakodnevno rade u klimi rastućeg nepovjerenja, u klimi otvorene agresije prema zdravstvenim radnicima, što za rezultat ima narušavanje odnosa između pacijenata i onih koji ih liječe i neminovan pad u kvalitetu liječenja. Država ostaje nijema na ovu društvenu anomaliju. Sporovi pred Prekršajnim sudom traju dugo i završavaju se simboličnim novčanim kaznama koje ne djeluju opominjuće. Ovakvu politiku kažnjavanja moramo promijeniti, te predlažemo da Krivičnim zakonikom napad na ljekare na radnom mjestu treba prepoznati kao zasebno krivično djelo”, navela je Popović Samardžić.

SDM je zamolio Pažina da organizuje sastanak na kome bi razgovarali o potencijalnim izmjenama zakona ili drugim aktivnostima Vlade i sindikata o ovom problemu.

Biju, lome vrata, upadaju u operacione sale

Na meti fizičkih napada najčešće su ljekari i tehničari zaposleni u Urgentom centru KC.

Prije dvije godine, internista Centra za kardiologiju Vladimir Peruničić prvo je napadnut verbalno, zatim i fizički.

U martu prošle godine, dva maloljetnika pretukla su ljekara barske Hitne pomoći Tomislava Mikovića dok je pružao ljekarsku pomoć ispred Doma učenika.

Prije pet godina, u februaru 2014. grupa huligana iz Zagoriča skoro tri sata maltretirala je osoblje Urgentnog centra, slomila vrata te zdravstvene ustanove, vrijeđala i nasrtala na policiju.

Iz KC “Vijestima” je tada nezvanično potvrđeno da huligani nerijetko upadaju u operacione sale, prijete doktorima i čak insistiraju da prisustvuju operacijama.

Vijesti

2 komentara

  1. I savour, cause I discovered exactly what I used to be taking a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com