Katnić: Uhapšen interni revizor Atlas banke; Država preko e-commerca izgubila možda i 120 miliona eura - Volim Podgoricu

Katnić: Uhapšen interni revizor Atlas banke; Država preko e-commerca izgubila možda i 120 miliona eura

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da odbjeglog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i njegove partnere u nezakonitim radnjama sumnjiči da su pronevjerili “više miliona”.

Katnić je saopštio da je u istragama koje se vode u Atlas i IBM bankama danas uhapšen i interni revizor Atlas banke.

Katnić je, gostujući u “Ukrštenim riječima” Prve TV ponovio da je Knežević stvorio kriminalnu grupu koja se organizovano bavila pranjem novca, utajom poreza i drugim nezakonitostima.

Katnić je kazao i da je u e-commerc poslovanju Knezevićeva kompanija prometovala između 600 i 700 miliona eura i utajila 59-69 miliona eura.

Država preko e-commerca izgubila možda i 120 miliona eura

Glavni specijalni tužilac dodaje da je državni budžet oštećen 120 miliona eura , ali je zasad nemoguće dokumentovati sve transakcije u trgovini skoro 120 rezidentnih kompanija koje su poslovale na taj način, preko Atlas banke.

“Postoji osnovana sumnja da je organizator formirao kriminalnu grupu za vršenje  krivičnih djela, a na način da se utaji porez, kako bi određena fizička lica podizali kredite od 500 hiljada i više eura i nikad ih nijesu vraćali”, saopštio je Katnić.

Katnić je  kazao i da je Knežević  formirao više kriminalnih organizacija, koje su  djelovale samostalno.

”Takođe vodi se postupak i protiv Kaspije. Ako u banci postoji 10 miliona  eura  direktor može da izda svega milion odnosno deset odsto. Direktor je izdao bez kolaterala, bez garancija, bez dogovora sa bordom”, dodao je Katnić.

Poručio je i da će državi biti vraćena protivpravno stečena imovinska korist.

Vjeruje da će Interpol raspisati potjernicu za Kneževićem

Za Kneževićem je raspisana nacionalna potjernica, a Crna Gora je uputila zahtjev Lionu da se za njim raspiše internacionalna potjerinica.

“Svu dokumentaciju smo preveli na francuski i dostavićemo je Interpolu, vjerujem da će potjernica biti izdata”, poručio je Katnić.

Đukanović nije saslušan, postoje dokazi da se Stijepović i Đukanović nijesu dogovarali

Katnić kaže da nikada nije saslušao predsjednika Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića.

”Nijesam saslušao jer sam do činjenice koju bi možda saznao iz njegovog iskaza došao iz drugih dokaza i ne vidim potrebu da do istog odgovora dolazim saslušavajući ga”.

Kako je saopštio, postoje druga lica i drugi dokazi, materijalni i personalni da se Stijepović i Đukanović nijesu dogovarali u vezi novca za aferu ”Koverta”.

Glavni specijalni tužilc kazao je i i vila na Gorici nije povezana sa predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem.

Katnić kaže da je visoki funkcioner DPS-a i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović osumnjičen za pranje 47500 eura.

Upitan koliko je novca bilo u koverti koju je bivšem gradonačelniku Podgorice i funkcioneru Demokratske partije socijalista Slavoljubu Stijepoviću dao Duško Knežević, uoči parlamentarnih izbora 2016.  Katnić je odgovorio:

“Do stepena osnovane sumnje utvrđeno je da je u koverti bilo 47.500 eura, ne kažem da nije bilo više”.

“Svu dokumentaciju izuzeta je iz DPS-a za Zetu, sprovešćemo istragu, to je plan specijalnog tužioca”, kazao je Katnić.

Za nekoliko mjeseci prvostepena presuda u slučaju pokušaja terorizma 

“Dokazni postupak je pri kraju i sud će dati nekoliko sedmica za završne riječi i onda će nakon kratke pauze iznijeti presudu. Za mjesec do dva će biti izrečena prvostepena presuda”, kazao je Kantić.

Škaljarci htjeli da ubiju mene i mog sina

Glavni specijalni tužilac je istakao da uprkos svemu, tužilaštvo aktivno radi ali da posao ne olakšava današnje društvo.

Pijetnje mu, kaže, često stižu.

”Ako vi vidite par stotina ljudi koji kažu Katniću lopove, da li je meni lakše da radim? Nije naravno, ali radim. Gdje sam ja to lopov, ko je to meni platio ručak, gdje su moje kartice, da nisam kome ukrao traktor ili motiku? Nijesam naravno, ali postoji grupa ekstremista van Crne Gore koji radi protiv mene i radi ne samo na mojoj smjeni već i na likvidaciji. Takođe, ono podstrekivanje u Skupštini od strane Mandića da Škaljarci popričaju sa mnom. Evo su probali pa sam jedva uteka. I to ne samo ja, nego i moj sin”, kazao je Katnić.

(Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com