Koncert kamerne muzike Antonjina Dvoržaka - Volim Podgoricu

Koncert kamerne muzike Antonjina Dvoržaka

U okviru koncertnog ciklusa “Kamerna muzika”, KIC “Budo Tomović” organizuje koncert posvećen muzici Antonjina Dvoržaka u petak, 22. februara, u Velikoj sali, sa početkom u 19 sati.

Klavirski kvintet br. 2 op. 81 i gudački kvartet br. 12 op. 96 “Američki” izvešće mladi kamerni ansambli iz Podgorice “Stretto” i “Doclea”.

Kamerni ansambl “Stretto” oformljen je 2017. godine. Čine ga perspektivni mladi umjetnici: pijanistkinja Milena Nikočević, violinistkinje Eleonora Nikolić i Milena Vuković, violistkinja Mirjana Jovanović i violončelista Lazar Bubanja. Pijanistkinja Milena Nikočević se uspješno bavi pedagoškim radom u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, a ostali članovi ansambla sviraju u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Njihova ljubav prema kamernoj muzici dovela je do kvalitetne saradnje i niza veoma zapaženih nastupa na Cetinju, Kotoru, Podgorici itd. Članovi kamernog ansambla “Stretto” imaju želju da svojim radom i koncertnim izvođenjima doprinesu raznovrsnosti i kvalitetu kamernog muziciranja kroz izvođenje djela različitih stilova i epoha, afirmišući kamernu muziku kao jedan od najljepših vidova bavljenja muzikom. Prošle godine u okviru ciklusa kamerna muzika, izveli su program posvećen njemačkom kompozitoru Robertu Šumanu.

Gudački kvartet “Doclea” čime mladi profesionalni muzičari, alumni Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a danas kolege i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: Slađana Cvejić, Sonja Vojvodić, violine, Petar Obradović, viola i Milan Ninković, violončelo. Kvartet je oformljen 2017. godine, a imenom DOCLEA sugerišu na geografsko – istorijski prostor na kome zajedno rade, žive i stvaraju. Prvi zajednički nastup imali su u okviru majstorske radionice za kamernu muziku profesora Antona Martinova, u organizaciji KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici. Svoj prvi cjelovečernji koncert održali su u Podgorici u organizaciji Umjetničke škole za muzuku i balet „Vasa Pavić“. Nastupali su i u kotorskom kulturnom centru „Nikola Đurković“ kao i na 7. Internacionalnom festivalu „Muzika na žici“ u Sarajevu. Organizacija OPEROSA ih je odabrala da učestvuju kao rezidentni ansambl u njihovom dvogodišnjem regionalnom projektu. U okviru ciklusa kamerna muzika kvartet je prošle godine na cjelovečernjem koncertu izveo program posvećen muzici Volfganga Amadeusa Mocarta. Neki od članova angažovani su kao saradnici mentora na Ljetnjem kampu za kamernu muziku.

Ulaz je besplatan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com