Prodati državni zapisi vrijedni 18 miliona - Volim Podgoricu

Prodati državni zapisi vrijedni 18 miliona 

Centralna banka je u ime Ministarstva finansija na drugoj ovogodišnjoj aukciji državnih zapisa prodala te državne hartije od vrijednosti u ukupnom iznosu od 24 miliona eura, dok je ukupni iznos dostavljenih ponuda bio 27 miliona eura. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 20. avgust. Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su svi državni zapisi od 18 miliona eura.

Ukupno zaduženje države po osnovu državnih zapisa je, prema podacima Ministarstva finansija 214,13 miliona eura.

Ministarstvo finansija emisijama državnih zapisa kao kratkoročnih hartija od vrijednosti održava tekuću likvidnost budžeta, a zvanični podaci pokazuju da su komercijalne banke zainteresovane da ulažu u ove državne hartije i da su njihove ponude veće od onoga što država traži. Prema podacima za prošlu godinu na šest aukcija sa rokom dosjeća od 182 dana banke su dostavile ponude u iznosu od 270 miliona eura, dok je ukupan iznos prihvaćenih ponuda bio 213,6 miliona eura.

190 miliona eura država planira da ove godine obezbijedi za potrebe finansiranja budžeta kroz emisiju domaćih euroobveznica. Projekcija je da će 556 miliona eura budžetu nedostajati ove godine. Ta suma obezbijediće se pozajmicama i kreditima iz domaćih i stranih izvora u iznosu od 370 miliona eura, kao i iz depozita u iznosu od 180 miliona eura

Iz Ministarsta finansija su u Programu ekonomskih reformi za period od ove do 2021. godine objasnili da je unutrašnji dug države rastao tokom 2018. godine zbog emisije državnih zapisa, radi održavanja tekuće likvidnosti.

“Ipak, na kraju trećeg kvartala 2018. godine, došlo je do smanjenja unutrašnjeg duga u odnosu na kraj 2017. godine, usljed otplate državnih zapisa do nivoa sa kraja 2017. godine, komercijalnih zajmova uzetih kod domaćih banaka, kao i otplate stare devizne štednje”, naveli su iz ministarstva.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com