OPOZICIJA POZDRAVILA ODLUKU MARKOVIĆA: Dokaz da se samo protestima može pobijediti - Volim Podgoricu

OPOZICIJA POZDRAVILA ODLUKU MARKOVIĆA: Dokaz da se samo protestima može pobijediti

Radunović: Povlačenje Markovića pokazuje da su protesti najbolje rješenje

Povlačenje Markovića u slučaju gradnje vrtića u Baru, pokazuje da su protesti najbolji način da narod kroz njih dovede ne samo do poništenja pojedinih odluka Vlade, poput ove zbog koje su stradali barski čempresi, već i da protestima dovede do ostavke Markovića i pada Vlade i svih djelova korumpiranog režima, kako bi se krenulo u stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, saopštio je poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović.

Radunović

“Nakon 2015. godine, sada smo opet na putu da čuveni DPS dvojac Đukanović-Marković koji je odgovoran za većinu nepočinstava u Crnoj Gori u proteklih tri decenije protestima građana u paketu počistimo sa političke scene. Za proteste koje je organizovao DF 2015. godine, mnogi su nalazili na stotine razloga da na njih ne izađu i da ih ne podrže. DF danas može naći hiljadu raloga da ne prisustvuje protestima, ali je nama dovoljan samo jedan da prisustvujemo – pad režima kroz ostavke Mila Đukanovića i Duška Markovića”, poručio je on.

Radunović ističe da  Markovićeva slabost i popuštanje jasno ukazuje na činjenicu da režimski brod tone i da premijer pokušava da kupi kartu za neki drugi brod.

“Đukanović i Marković su vezani pupčanom vrpcom pljačkanja zemlje i njenih građana i neophodno je da u cilju dobijanja fer i slobodnih izbora oni više ne obavljaju funkcije na kojima su sada.  Koristim ovu priliku da čestitamo Baranima na istrajnosti i uspjehu njihovih protesta koji su bili prava pokazna vježba kako natjerati Vladu da se povuče. Odlučna borba Barana je sjajan podstrek građanskim protestima u Podgorici da svi zajedno istrajemo u njima do pada Vlade i ostavke Đukanovića”, istakao je poslanik DF-a.

URA: Pobjeda u Baru dokaz da se režim samo buntom i ulicom može pobijediti

Povlačenje plana o gradnji vrtića u dvorištu gimnazije u Baru velika je pobjeda građana Bara ali i Crne Gore i ogromno ohrabrenje građanima da u subotu dođu na proteste protiv nakaradnog sistema koji je uspostavila najkriminalnija i najkorumpiranija  vlast u istoriji Crne Gore na čelu sa  svim funkcionerima DPS-a, pa i aktuelnim premijerom Markovićem, poručeno je danas iz Građanskog pokreta URA.

“DPS je ovim postupkom na cjedilu ostavila najomraženijeg predsjednika opštine u Crnoj Gori Dušana Raičevića, koji bi da ima i malo osjećaja dostajanstva automatski podnio ostavku. To se naravno neće desiti jer je sazrio u političkom krilu DPS-a. U ovom trenutku kada je gnijev i bunt građana sve više na vrhuncu, šefovi su iskalkulisali da bi ovim potezom ušićarili sitne i jeftine političke poene”, ukazuju u Građanskom pokretu URA.

Kažu i da bi, da je zakona u Crnoj Gori, Dušan Raičević morao da odgovara za nasilje policije na ulicama Bara a kojim je rukovodila njegova partija.

“Nije prošlo mnogo vremena otkad je i Ministarstvo prosvjete na čelu sa ‘neraspoloženim za novinarska pitanja na ovu temu’ Damirom Šehovićem izričito odbilo da vrtić gradi na drugoj lokaciji jer su htjeli da nastave osioni niz koraka karakterističan za njihovu tridesetogodišnju vladavinu. U naletu gnijeva i bijesa građana nijesu mogli da nastave dalje”, smatraju u URI.

Dodaju i da je ovo najbolji pokazatelj građanima da se bunt isplati i da od sjedjenja kući nema ničega.

“Niko neće promijeniti našu stvarnost, ako to ne uradimo sami. DPS je na koljenima, dodijalo je građanima od njihove trodecenijske korupcionaške i kriminalne vlasti i zato još jednom poziv – Ustani narode – Ulica slobode”, zaključuju u Građanskom pokretu URA.

Dajković: Pobjedom Barana i javno počeo sukob između Mila i Duška

Ono što se već znalo, makar u krugovima zainteresovane javnosti, danas je dobilo i svoj javni oblik. Odlukom premijera Markovića da, zbog pritiska građana Bara, obustavi gradnju vrtića u tom gradu, bačena je rukavica u lice, ne gradonačelniku te opštine, već isključivo predsjedniku države, Milu Đukanoviću.

Naime, uprkos masovnim protestima Barana zbog sječe više desetina stogodišnjih čempresa, ali i uprkos ogromnom gnijevu građana zbog učestalih, grubih i nasilnih akcija policije, gradonačelnik Bara Dušan Raičević, kao i cjelokupni barski odbor DPS-a, nisu htjeli da popuste i odustanu od gradnje.

Za one neupućene, javna je tajna da je mladi gradonačelnik Bara postavljen na to mjesto upravo po direktivi predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića. S tim u vezi, Markovićeva odluka da ipak pogazi, anulira i gurne u zapećak volju gradonačelnika, ali i cijelog barskog odbora DPS-a, da se gradnja ipak nastavi, u direktnoj je konfrotaciji sa Đukanovićevim internim stavom da u slučaju gradnje vrtića ne treba povlađivati.

Da su odnosi između dva najmoćnija čovjeka u državi loši, dodatno govori činjenica potkrijepljena našim izvorima, da su odnosi između njihove djece, tačnije sinova koji međusobno ne komuniciraju, ozbiljno narušeno, čime se već duže stvara razdor u brojnoj omladini koja se nalazi u okviru Savjeta mladih DPS-a.

Najzad, ovom odlukom Markovića, koju tumačimo kao otpočinjanje javnog sukoba sa Đukanovićem, pospješuje se i uporna priča biznismena Duška Kneževića o ”zdravom tkivu” DPS-a koje treba da se otarasi Đukanovića. Naravno, to ”zdravo tkivo” je ono koje predvodi, pogađamo, premijer Duško Marković.

Ipak, bilo kako bilo, čini se da će konačan pad i jednog i drugog ”tkiva” DPS-a krenuti upravo iz Bara, gdje su stotine hrabrih građanki i građana izvojevale simboličnu, a nadamo se i sudbonosnu pobjedu nad razgoropađenim sistemom – pobjedu koja će ohrabriti i dati vjetar u leđa hiljadama ljudi koji se očekuju na građanskom protestu zakazanom za iduću subotu u Podgorici.

Vuksanović: Građani Bara ostvarili veliku pobjedu

Građani Bara su ostvarili veliku pobjedu čuvajući svoje dvorište od namjere Opštine i ministarstva obrazovanja da, mimo njihove volje, umjesto parka grade vrtić, kazala je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović.

“Odlukom o obustavljanju gradnje, pokazalo se da ujedinjeni građani mogu uraditi ono što im je cilj – zaštita prava na sopstveno mišljenje, stav i prirodu, ma što o tome mislili oni koji su umislili da se za sve pitaju. Naše čemprese neće vratiti niko, ali će oni koji su posađeni ubrzo na istoj lokalciji biti simbol borbe za pravdu i dostojanstvo”, poručila je ona.

Kako je naglasila, svi Barani i Baranke duguju ogromnu zahvalnost građanskim aktivistima koji su iznijeli ovu borbu, pojedini od njih i uz velike lične žrtve i odricanja.

 

Cakan pozdravio odluku Markovića

Predsjednik Biram Bar Radomir Novaković Cakan pozdravlja odluku premijera Crne Gora Duška Markovića da se prekine sa izgradnjom vrtića, a lokacija vrati, koliko je god to moguće, u prethodno stanje.

“Odbornici Biram Bar će se založiti za organizovanje razgovara sa predstavnicima građanske inicijative o najboljoj lokaciji za izgradnju novog vrtića u Baru. Pokazalo se još jednom da je razgovor sa građanima i slušanje njihovih zahtjeva najbolji put u politici. Upravo slušajući želje građana, Biram Bar je glasao na sjednici SO Bar za građansku inicijativu, a protiv izgradnje vrtića na lokaciji koja je predviđena DUP-om iz 2009 godine”, poručio je Novaković.

Foto: Sergej Zabijako

Biram Bar se nada da će i opozicija u Baru izvući nekakav nauk iz svega što se desilo.

“Prije svega,  da ne napadaju Biram Bar- jer smo mi oduvijek bili dio rješenja, a ne problem”, istakao je Novaković.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com