Podgoričanin organizovao kriminalnu grupu: Ovo su imena svih uhapšenih! - Volim Podgoricu

Podgoričanin organizovao kriminalnu grupu: Ovo su imena svih uhapšenih!

Podgoričanin Filip Bešović organizovao je kriminalnu grupu, čiji članovi su iz vatrenog oružja ubili Miodraga Kruščića i ranili novinarku Oliveru Lakić.

To su na konferenciji za novinare juče saopštili predstavnici policije i tužilaštva, objašnjavajući da su ta dva slučaja povezana, ali da još ne znaju kako, kao i da još utvrđuju motive napada.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković rekao je da povezanost događaja nesporno dokazuje to što su se desila “u veoma kratkom vremenskom periodu”.

“Da je u vrijeme izvršenja ubistva na štetu Kruščića, sa njim u društvu bila novinarka ‘Vijesti’ Jelena Jovanović, po ranije zakazanom sastanku i da motive treba tražiti u tom pravcu, a što će biti predmet dalje istrage policije i tužilaštva”, kazao je on.

Sa konferencije za medije

“Vijesti” su od direktora policije Veselina Veljovića potom tražile odgovor – da li je Baković indirektno rekao da postoji mogućnost da je Jovanovićeva umiješana u slučajeve ranjavanja Lakić, odnosno ubistva Kruščića, ali je iz te institucije to negirano.

“Netačno je da je pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković indirektno rekao da postoji mogućnost da je novinarka ND ‘Vijesti’ Jelena Jovanović umiješana u slučaj ranjavanja novinarke ND ‘Vijesti’ Olivere Lakić i slučaj ubistva Miodraga Kruščića. Motiv treba tražiti u povezanosti ova dva slučaja, odnosno u ranjavanju novinarke Lakić i ubistvu Kruščića, s obzirom na to da su se ta dva slučaja dogodila u veoma kratkom vremenskom periodu i da je u društvu Kruščića u vrijeme ubistva bila novinarka Jovanović, po ranije zakazanom sastanku. Ovo će biti predmet dalje istrage policije i tužilaštva”, saopšteno je “Vijestima” iz policije.

Privođenje osumnjičenih juče

Baković je novinarima juče rekao da je ponavljao da im je slučaj ranjavanja Lakićeve prioritet u radu i da sada, nakon detaljne analize prikupljenih dokaza, mogu da kažu da su rasvijetlili to i krivično djelo – teško ubistvo učinjeno na štetu Kruščića.

“Na osnovu prikupljenih dokaza u izviđaju, došlo se do osnova sumnje da je F.B. iz Podgorice organizovao kriminalno udruženje od kojih je do sada lišeno slobode devet članova, koji su imali za cilj vršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela i postoji osnov sumnje da su izvršili krivično djelo – teška tjelesna povreda na štetu novinarke Olivere Lakić i teško ubistvo na štetu Miodraga Kruščića”, kazao je on.

Sa jučerašnjeg presa

Šef Sektora kriminalističke policije tvrdi da su tog 8. maja 2018. godine, članovi Bešovićevog kriminalnog udruženja pratili Lakićevu, a zatim je ispred zgrade u kojoj stanuje teško ranili u predjelu noge.

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević saopštio je juče da je na čelu grupe za praćenje Lakićeve bio upravo šef grupe Bešović i da je on ispalio hitac u nogu novinarke.

“Osumnjičeni i organizator ove kriminalne grupe F.B. sa pojedinim članovima svoje grupe, dana 8.5.2018. godine pratio je oštećenu Oliveru Lakić od trenutka kada je izašla iz redakcije dnevnih novina “Vijesti”, do njenog stana koji se nalazi u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kojom prilikom je sačekao da izađe iz vozila i krene prema ulazu zgrade, kako bi joj prišao i na podmukao način iz pištolja nepoznate marke nanio tešku tjelesnu povredu u predjelu desne noge”, saopštio je Pavićević.

Prema informacijama “Vijesti”, kao članovi te kriminalne grupe označeni su i Mario Milošević (1981), Goran Rakočević(1985), Dejan Vukašinović (1983), Luka Bulatović (1997), Mijailo Stojanović (1985), Filip Knežević (1989), Marinko Rajković (1991) i Sanja Božović (1981).

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Vesna Jovićević, saopštila je na konferenciji da je većina osoba sa spiska osumnjičenih dostupna nadležnim organima jer je protiv njih pokrenut krivični postupak za neka druga krivična djela…

Dvije osobe, rekla je, za sada su nedostupne.

“Podnošenju krivične prijave prethodila je višemjesečna aktivnost, odnosno intenzivni rad tužilaca i policije na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela. Sve informacije, podaci, dokazi, kao i forenzički izvještaji koji su nam bili od posebnog značaja za rasvjetljavanje ovog slučaja, kao i brojna vještačenja koja su obavljenja po naredbi Tužilaštva, pažljivo su analizirana i u konačnom su doveli do rasvjetljavanja ova dva teška krivičnih djela – ubistva oštećenog Kruščić Miodraga i napada na novinarku Oliveru Lakić”. Jovićevićeva je rekla da su analizom dobijenih podataka i dokaza pribavljenih u izviđaju u predmetu ubistva Kruščića, zaključili da postoji osnov sumnje da je ista kriminalna organizacija povezana i sa napadom na Lakić:

“Zbog čega su ta dva predmeta spojena i tim državnih tužilaca će nastaviti da radi u tim predmetima tokom istraga koje slijede protiv organizatora i pripadnika ovog kriminalnog udruženja”, rekla je ona. Kazala je i da se zahvaljuje javnosti na strpljenju u tom i rješavanju drugih slučajeva koji imaju karakter teških krivičnih djela.

Privođenje osumnjičenih juče

Ona je, međutim, podsjetila da se ubistva sve manje čine “na klasičan način”, odnosno da su najčešće rezultat djelovanja dobro organizovanih kriminalnih grupa za čije razotkrivanje je potrebno vrijeme, pribavljanje pravno valjanih dokaza…

Pavićević je rekao da se i dalje preduzimanju policijsko-tužilačke radnje kako bismo utvrdili da li je to kriminalno udruženje izvršilo još teških krivičnih djela protiv života i tijela na teritoriji Crne Gore.

“Međutim, te informacije se za sada samo provjeravaju”, kazao je on.

Prošle godine 8. maja, Lakićeva je ranjena u nogu ispred ulaza u zgradu u kojoj živi.

Viša državna tužiteljka Suzana Milić zločin je kvalifikovala kao pokušaj ubistva, ali juče je saopšteno da su ga prekvalifikovali u – tešku tjelesnu povredu. Nije objašnjeno zbog čega.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han više puta je ponovio da očekuju rezultate u toj istrazi, kao i da tapkanje u mjestu u tom slučaju može dovesti u pitanje pregovore Crne Gore sa EU.

Han sjutra dolazi u Crnu Goru.

Milošević ubio Kruščića?

Članovi kriminalne grupe pratili su Kruščića, osmatrali teren u cilju definisanja njegovog kretanja i dnevnih navika, kako bi istog lišili života, saopštio je juče Pavićević.

U njega je, tvrdi, pucao Mario Milošević.

“Izvršioci su imali pripremljenu maršutu dolaska na mjesto izvršenja, sa vozilom marke ‘golf 5’, koje je prethodno otuđeno i na kojem su bile prikačene takođe prethodno otuđene registarske oznake, kojom prilikom je izvršilac ubistva M.M. izašao iz vozila noseći silikonsku masku na glavi, kako bi osigurao da ne bude prepoznat i sleđa prišao oštećenom Miodragu Kruščiću u čijem pravcu je iz pištolja marke ‘glock17’ ispalio više projektila nanoseći mu teške i po život opasne povrede, od kojih je nastupila njegova smrt”, rekao je Pavićević.

Detalj sa snimka ubistva Kruščića

On je podsjetio da su imali pripremljenu maršrutu bjekstva sa mjesta izvršenja, unaprijed pripremljenu lokaciju za uništavanje vozila i oružja…

“Zahvaljući dobroj međunarodnoj policijskoj saradnji i razmjeni informacija, osumnjičeni za ubistvo Kruščića lišen je slobode na tertitoriji Kosova i nalazi se u pritvoru”. Baković je kazao da su pokrenuli postupak izručenja Miloševića.

Pronašli eksploziv, ručne bombe, granate, opremu za prerušavanje

Pavićević je rekao da je tokom izviđajnog postupka utvrđeno je da je kriminalna grupa na više lokacija u Podgorici iznajmljivala stanove na tajnim lokacijama, u cilju pripremanja izvršenja teških krivičnih djela, skladištenja i čuvanja predmeta i sredstava koja su im bila neophodna za kriminalno djelovanje i izvršavanje konkretnih krivičnih djela.

“U cilju rasvjetljavanja navedenih krivičnih djela i identifikacije njihovih izvršioca, policijski službenici su preduzimajući operativno-taktičke i dokazne mjere i radnje, locirali i izvršili pretrese stanova na više lokacija u Podgorici i Cetinju, kojom prilikom je pronađena veća količina oružja i municije, eksploziva i eksplozivnih naprava, ručnih bombi i granata, taktičke, komunikacione kao i opreme za prerušavanje, specijalnog alata za otvaranje vozila i stanova. Takođe pronađena su i oduzeta vozila koja su korišćena prije, za vrijeme i nakon izvršenja navedenih krivičnih djela”, rekao je on.

“Osumnjičeni i organizator ove kriminalne grupe F.B. sa pojedinim članovima svoje grupe, pratio je Oliveru Lakić od trenutka kada je izašla iz redakcije ‘Vijesti’, do njenog stana… kojom prilikom je sačekao da izađe iz vozila i krene prema ulazu zgrade, kako bi joj prišao i na podmukao način iz pištolja nepoznate marke nanio tešku tjelesnu povredu u predjelu desne noge”, saopštio je Pavićević

Bešović “energično demantovao” navode policije

Krivičnom prijavom Bešoviću nije predočeno, niti stavljeno na teret da je izvršio krivično djelo na štetu Olivere Lakić, kazao je njegov branilac, advokat Miloš Vukasanović.

On je rekao da je Bešović na saslušanju energično negirao izvršenje krivičnog djela, odnosno da je član bilo kakvog kriminalnog udruženja.

Menadžment “Vijesti”: Oprez dok ne vidimo epilog

“Devet mjeseci nakon što je pucano na našu novinarku Oliveru Lakić, policija saopštava da je rasvijetlila pokušaj ubistva, što bi mogao biti ohrabrujući znak. No, da li je to zaista tako znaćemo kad vidimo optužnicu, dokaze, kad saznamo motive i – najvažnije od svega – ko su nalogodavci koji su poslali ubice na našu novinarku.

Podsjetićemo javnost samo da smo proteklih godina imali više slučajeva ‘podmetanja dobrovoljaca’ i ‘izvršilaca’ krivičnih djela, dok se pravi nalogodavci napada na novinare i imovinu ‘Vijesti’ nikada nisu našli pred sudom, niti odgovarali za svoja nedjela. Nadamo se da ćemo ovoga puta vidjeti profesionalnu istragu koja će otkriti prave izvršioce i nalogodavce, ko god oni bili. U proteklih 26 slučajeva napada na ‘Vijesti’ ostali smo bez tih rezultata. Čak i u slučajevima kada je postojala trenutna politička volja, kao u slučaju prvog napada na koleginicu Lakić kada je premijer bio Igor Lukšić ili u slučaju podmetanja bombe pod prozor glavnog urednika, kada je ministar policije bio Raško Konjević – ostali smo uskraćeni za istinu o nalogodavcima tih napada. U prvom se istraga zadržala na počiniocu, a u drugom je optužnica pala na Sudu.

Nadamo se da ovog puta istražni organi neće ući u neku sličnu avanturu, zbog unutrašnjih ili spoljnih pritisaka, već da će ozbiljno i temeljito zaista otkriti pravu pozadinu pokušaja ubistva koleginice Lakić. U tome su dosad imali punu kooperativnost ‘Vijesti’ a svjedoci su nam najviši nosioci izvršne i pravosudne vlasti. Upravo da bi se izbjegle bilo kakve improvizacije ili podmetanja kakvih smo se nagledali u prošlosti.

Zbog svega navedenog, nadamo se da je javnosti razumljiv naš oprez u izricanju bilo kakvih sudova o otkrićima istražnih organa, dok ne vidimo epilog slučaja”, saopšteno je juče iz menadžmenta “Vijesti”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com